Ljepota se krije u Maleziji

SNL

Teško da će bilo ko drugi moći opisati blještavilo prirode, perfektan sklad njenih boja i ljubaznost ljudi, nego li sami odete da doživite.

Mjesto na karti Langkawi ništa ne znači dok malo više ne istražite.. 


Qatar Airways je omogućio letove u zemlju gdje se spajaju kulture i neviđene ljepote. Sve što smo mogli istražiti prije samog puta ticalo se šturih informacija, baš Wikipedijevskih, kao na primjer, Malezija je država u jugoistočnoj Aziji. Malezija je federacija koja se sastoji od trinaest država i tri savezna teritorija. Južno kinesko more dijeli državu na dvije odvojene geografske  cjeline. Bilo je to interesantno sve pročitati, međutim, ništa dok nismo doživjeli.
Iako let traje poprilično dugo, presjedate u Dohi, ova avio-kompanija je zaista jedna od onih najboljih gdje to ne osjetite. Udobnost sjedišta i prostor daje vam mogućnost da se lijepo možete odmoriti.  


Kako je vremenska razlika sedam sati unaprijed, zbunjen si u početku ali se brzo navikneš, posebno kada sletiš u Langkawi, grad na otoku koji svojom impozantnom prirodnom slikom nikog nije ostavio ravnodušnim.  Plaže bijelog pijeska, toplog mora su jednostavno biseri ove zemlje, a za one koji su se naviknuli brčkati u Jadranskom moru, ovo je blagoslov. Na ovom otoku su smješteni mnogi rezorti koji će pružiti vrhunsku uslugu, baš onakvu kakvu možemo očekivati, pa čak i ako smo najveći kritičari.  


Njih krase prašume i priroda koju samo tu možemo i vidjeti. Otok koji ima toliko vrsta leptira da ih Evropa cijele nema, još jedan je pokazatelj bogatstva ovog azijskog bisera.  Ukoliko se pitate za hranu i izbor hrane, posebno voća, beskonačno je. Ovo smo zaključili na osnovu vrsta voćki koje zaista ne možete pronaći nigdje u Evropi. Posebno treba istaknuti da je ova zemlja raj za one koji vole ljutu hranu.  
Kuala Lumpur - azijski New York 


Vrlo je bitna činjenica da imate redovne i česte letove koji vas vode s otoka na poluotok. Tako smo upravo stigli i u Kuala Lumpur.


Na prvu dobiješ utisak da je grad zaista velik, kao i što jeste, ali da su ovdje različite kulture, potrebno je više dana da se vidi. Utjecaj Japana, Kine, Arabije je vrlo izražajan i to možete vidjeti u cijelom gradu. Postoje čak i naselja koja su izgrađena baš prema ovim kulturama gdje i žive ti narodi. Posebno veseli činjenica da svi žive složno decenijama.  


Provjerili smo cijene namirnica i vdijeli da su cijene skoro pa kao naše, ali izbor je možda do 100% veći. Cijene hotela su također vrlo dobre i čak onih hotela u samom centru grada. 


Berjaya Times Square Hotel, KL


Noćni život ovdje je vrlo interesantan, ali ne mislimo samo onaj zabavni već oupćeni. Naime, neke radnje, butici ili čak tržni centri rade do kasno u noć, pa čak i do 3h ujutro. Razlog ovome jeste to da je mnogo onih koji putuju s različitih vremenskih zona i s obzirom da ne mogu spavati, imaju mogućnost za shoping.  


Druga ljepota grada jeste da palme i zgrade u centralnoj zoni podsjećaju na New York, a to su i svjedočili oni koji su posjetili USA.   


Pogled iz Berjaya Times Square Hotel, KL


Nastavak uskoro.....