Ljepota se krije u Maleziji (prvi dio putopisa )

SNL

Teško da će bilo ko drugi moći opisati blještavilo prirode, perfektan sklad njenih boja i ljubaznost ljudi, nego li sami odete da doživite.

Mjesto na karti Langkawi ništa ne znači dok malo više ne istražite.. 


Qatar Airways je omogućio letove u zemlju gdje se spajaju kulture i neviđene ljepote. Sve što smo mogli istražiti prije samog puta ticalo se šturih informacija, baš Wikipedijevskih, kao na primjer, Malezija je država u jugoistočnoj Aziji. Malezija je federacija koja se sastoji od trinaest država i tri savezna teritorija. Južno kinesko more dijeli državu na dvije odvojene geografske  cjeline. Bilo je to interesantno sve pročitati, međutim, ništa dok nismo doživjeli.
Iako let traje poprilično dugo, presjedate u Dohi, ova avio-kompanija je zaista jedna od onih najboljih gdje to ne osjetite. Udobnost sjedišta i prostor daje vam mogućnost da se lijepo možete odmoriti.  


Kako je vremenska razlika sedam sati unaprijed, zbunjen si u početku ali se brzo navikneš, posebno kada sletiš u Langkawi, grad na otoku koji svojom impozantnom prirodnom slikom nikog nije ostavio ravnodušnim.  Plaže bijelog pijeska, toplog mora su jednostavno biseri ove zemlje, a za one koji su se naviknuli brčkati u Jadranskom moru, ovo je blagoslov. Na ovom otoku su smješteni mnogi rezorti koji će pružiti vrhunsku uslugu, baš onakvu kakvu možemo očekivati, pa čak i ako smo najveći kritičari.  


Njih krase prašume i priroda koju samo tu možemo i vidjeti. Otok koji ima toliko vrsta leptira da ih Evropa cijele nema, još jedan je pokazatelj bogatstva ovog azijskog bisera.  Ukoliko se pitate za hranu i izbor hrane, posebno voća, beskonačno je. Ovo smo zaključili na osnovu vrsta voćki koje zaista ne možete pronaći nigdje u Evropi. Posebno treba istaknuti da je ova zemlja raj za one koji vole ljutu hranu.  
Kuala Lumpur - azijski New York 


Vrlo je bitna činjenica da imate redovne i česte letove koji vas vode s otoka na poluotok. Tako smo upravo stigli i u Kuala Lumpur.


Na prvu dobiješ utisak da je grad zaista velik, kao i što jeste, ali da su ovdje različite kulture, potrebno je više dana da se vidi. Utjecaj Japana, Kine, Arabije je vrlo izražajan i to možete vidjeti u cijelom gradu. Postoje čak i naselja koja su izgrađena baš prema ovim kulturama gdje i žive ti narodi. Posebno veseli činjenica da svi žive složno decenijama.  


Provjerili smo cijene namirnica i vdijeli da su cijene skoro pa kao naše, ali izbor je možda do 100% veći. Cijene hotela su također vrlo dobre i čak onih hotela u samom centru grada. Noćni život ovdje je vrlo interesantan, ali ne mislimo samo onaj zabavni već oupćeni. Naime, neke radnje, butici ili čak tržni centri rade do kasno u noć, pa čak i do 3h ujutro. Razlog ovome jeste to da je mnogo onih koji putuju s različitih vremenskih zona i s obzirom da ne mogu spavati, imaju mogućnost za shoping.  


Druga ljepota grada jeste da palme i zgrade u centralnoj zoni podsjećaju na New York, a to su i svjedočili oni koji su posjetili USA.   Nastavak uskoro.....