5 odjevnih komada koji će obilježiti 2020. godinu

NurPhoto

Nova godina, nova decenija i novi odjevni komadi koji će dominirati muškim garderoberima: evo konačnog popisa.

Godina koja dolazi ne predstavlja samo promjenu godine, već generacijski skok. Kao retrospektiva, 2010. godinu obilježila je snažna modna aktivnost: rađanje novih brendova, rotacija kreativnih direktora u luksuznim firmama, pojava novih dizajnera i možda najvažnija prekretnica u posljednjih deset godina bila je pojava i učvršćivanje jednog od trendova koji definira 2010. godinu: ulična odjeće. Gotovo uvijek, promjene odjeće svake decenije se događaju na pola decenije i tome bi mogla svjedočiti i ova decenija. Upravo to se desilo krajem 2015. godine kada je estetika potisnuta uličnom odjećom počela da dolazi do izražaja, „ružna“, gruba i veoma obična.


Prvo, pioniri ove nove struje su bili motivirani estetskom devedesetih i postsovjetskom modom, a kasnije - početkom 2016. godine - Demna Gvasalia još je više razbila scenu postavivši se ispred brenda Balenciaga, nakon što je uspjela u Vetementsu. Pokreti poput Virgila Abloha za mušku diviziju Louis Vuittona definirale su put: luksuz se kretao u novom pravcu nadahnut ulicom.


Do 2020. godine muška odjeća je nastavila da razvija i redefinira "novi" identitet. U nastavku analiziramo 5 odjevnih predmeta koji će dominirati u prvom dijelu naredne godine i koji će zasigurno biti tu svih 365 dana. Ovo su odjevni komadi koji će biti u modi 2020. godine, imajte to na umu:Satenska košulja
Saten zasigurno ima namjeru da bude zvijezda proljeća u novoj godini. Od ove tkanine najčešće će se izrađivati košulje koje će biti idealne za prve sunčane dana u sezoni. Satenska odijela, u pastelnim tonovima ili jarkim bojama, također će biti opcija, ali za one malo hrabrije muškarce. Dior predlaže savremenije krojeve, dok se Balmain okreće malo jedinstvenijin krojevima odijela.Cargo pantalone
Utility je ključna riječ koja definira odjeću nove generacije. U 2019. godini zarada na muškoj odjeći je bila poprilično velika i nastavit će da raste i u narednoj godini. Narednu godinu će biti nemoguće zamisliti bez cargo hlača. Moći ćete ih naći od skoro svih materijala, laganih i prozračnih, kože i trapera. Brendovi poput Louis Vuitton, Fendi i Dries Van Noten su već podržavale ovaj trend. Fast-fashion kompanije također će imati modele ovih pantalona po pristupačnim cijenama i koje će trajati nekoliko sezona.


Prozirne košulje
Granice muškosti su se napokon pomjerile s mrtve tačke i nositi providnu košulju više nebi trebalo predstavljati ništa čudno. Naravno, ovaj trend nije za svakoga i neće ga svako moći nositi onako kako mu dolikuje. Louis Vuitton, Dior i Saint Laurent iskoristili su svilenu organzu kako bi klasičnoj košulji dali novi identitet. Ovaj trend će biti idealan za ljetovanja i neizostavan komad frestivalske odjeće.


Odijelo s prugama
Odijelo s prugama je jedan od najlegendarnijih odjevnih komada u svijetu muške mode. Ove su linije obilježile nekoliko generacija i vratit će se da nastave svoju misiju. U odijelima s dvorednim kopčanjem, laganim bluzama, širokim hlačama ili oversized majicama, diplomatska pruga postat će omiljeni uzorak narednog proljeća.Animal print
Pantalone u 2020. godini dolaze ukrašene s jednim od najrizičnijih printova - ali istodobno i ikoničnim. Leopard i tigar print će biti zastupljeni u skoro svim odjevnim komadima, a ne samo na pantalonama. Ovo su sve naznake da će trend Urban Safari koji je vladao početkom devedesetih, opet da zaživi u svijetu mode.