Kako preživjeti predstojeće blagdane?

Getty Images

Pokloni, pravila, filmovi, seks (da, ozbiljni smo) i sve što vam je potrebno da preživite praznike kao šampion

Božićnoni novogodišnje vrijeme je vrijeme kada želimo biti sa porodicom, razmišljati, odmarati, biti s prijateljima i darivati druge, ne očekujući ništa zauzvrat, ali, nije uvijek baš tako. Istina je da je ova sezona puna stresa. Kad pogledate kalendar, pored toga što vam mrak padne na oči, također počnete primjećivati da vam preostaje nekoliko dana da kupite sve darove, da posjetite sve zabava i gostionice, iako, ovo možda nije bila vaša godina i niste upoznali svoju svrhu prošle godine.


Sve te pjesme, filmovi, ukrasi, svjetla i darovi čine da se osjećamo bolje (u tolikoj mjeri da je, prema studiji, ovo sezona u kojoj imamo najviše seksa i sezona u kojoj se rađa najviše beba), pružaju nam dobru dozu nostalgije i vraćaju nas u vrijeme kada smo bili djeca. Zatvaranje godine na ovaj način pomaže nam da se vratimo u stvarni život iscrpljeni i s nekoliko dodatnih kilograma, ali s mnogo boljim stavom.

2019. je bila komplicirana godina na toliko mnogo nivoa, društveno, politički i kulturno, tako da će ovo vjerojatno biti malo drugačiji, ili još haotičniji, Božić. Većina stručnjaka je odvano počela da upozorava kako postoji mogućnost da će vaša djeca tražiti dodatne uređaje, da ne smijete davati reciklirane poklone i da se trebate pripremiti na vrijeme. Svake godine upozoravaju nas na isto i svake godine to ignorišemo, pa smo se odlučili stvoriti vlastito božićno čudo, u obliku nepogrešivog popisa stvari koje će vam pomoći da preživite sezonu.Ovo je sve što vam je potrebno da pobijedite Božićno i novogodišnje ludilo:Pjesme za raspoloženje


Prema studiji, decembar je najseksualnija sezona u godini i sve to zbog nekoliko pjesama koje su nas raspoložile. Kada posvuda slušate Jingle Bells vjerojatno će vas natjerati da se pokrijete jastukoom i vrištite na sva glas, ali… U pravoj situaciji (kao na dosadnoj porodičnoj zabavi), u vama će izazvati nevjerovatnu želja da pobjegnete kući kako biste imali dobar seks (i vjerovatno začeli bebu koju niste planirali).
Filmovi za unutarnji mir


Ako ste se već umorili od božićnih čuda, romantičnih komedija i porodičnih drama, kina uvijek imaju dobra rješenja. Postoje sjajni horor filmovi koji prikazuju tamnu stranu Božića s mračnim pričama koje, iako nisu možda prikladne za Božić, događaju se za vrijeme praznika. A za one koji se raduju blagdanskoj sezoni, postoje neki nezamislivi klasici koji „oporavak“ od porodične večere čine zabavnijim. Home Alone je najbolji božićni film svih vremena, koji ne možete propustiti.
Destinacije za zimski odmor


Ponekad, posljednje što želite je da odmor provedete na isti način kao i svake godine. U tim slučajevima možete rezervisari aranžman na nekom egzotičnom mjestu i pobjeći daleko od svega što vas podsjeća na Božić i Novu godinu.

Za ljubavnike


Ove sezone mnogi osjećaju nekontrolisanu želju da svoju vezu odvedu korak dalje, no važno je znati da li to radite iz ljubavi ili zbog zimske depresije jer je kompletna porodica vršila pritisak pitanjima i pod pitanjima. Zato prije nego napravite nešto zbog čega ćete mođda zažaliti, morate si postaviti nekoliko pitanja koja će vam reći da li ste stvarno spremni.
Odgovaranje na neugodna pitanja


Kako god okrenete ovo je neizbježna situacija. Vaše tetke, nena i rođaci će htjeti znati svaki detalj vašeg života i trebate imati spremne odgovore na svako pitanje kako nebi završili poniženi, uništeni i poraženi i na kraju da možete uživate sa svojoj obitelji kako treba.

Trening i ishrana


Blagdani su razdoblje kada je lako biti neumjeren u hrani. Za stolom, prije nego što pretrpate svoj tanjur s hranom, zastanite i razmislite o tome što ćete pojesti. To ne znači da neku hranu ne biste trebali jesti, ali svakako pripazite na količine, jer je hrana gorivo koje je potrebno tijelu te biste uvijek trebali unositi uravnotežen omjer makronutrijenata, uz što više voća i povrća koji će vam osigurati prijeko potrebne mikronutrijente.


Smanjenje broja ugljikohidrata i vođenje računa o ukupnom broju kalorija koje ste pojeli učinkoviti su načini za održavanje težine. Pokušajte u svaki obrok uključiti proteine i zdrave masti jer njihova kombinacija doprinosi osjećaju sitosti i regulira razinu šećera u krvi.


Ono što si nikako ne biste trebali dopustiti je potpuni prestanak treniranja za vrijeme blagdana. Čak i ako nemate vremena za teretanu, sigurno ćete naći 15 minuta u danu da odradite bodyweight trening. Ako imate vremena, a niste raspoloženi za dizanje utega, odradite Tabata ili HIIT sesiju koja će vam pomoću u sagorijevanju velikog broja kalorija u kratkom vremenskom periodu.      
Darovi


Kupovinu poklona ove godine probajte obaviti što ranije kako biste izbjegli gužve i nepotreban stres. Da biste si olakšali kupnju, nemojte se bojati pitati voljene što bi željeli dobiti kao poklon. A kada se napokon odlučite krenuti u kupnju, prvo saznajte koji poklon možete gdje kupiti, čime ćete znatno uštedjeti vrijeme.