Dress code: BLACK TIE, Znate li mu značenje? Dešifriramo ga samo za vas!

PR

Određeni dress code predstavlja smjernice o oblačenju. Iako je dress code sve više prisutan u svakodnevnom životu (osobito poslovnom), možda je upravo ovo pravo vrijeme za razjašnjenje nekih smjernica. Na pozivnicama sve češće možete pronaći upute o dress codeu. No znate li ih dešifrirati? Mi ćemo vam pomoći u dress codeu black tie.

U doslovnom prijevodu radilo bi se o "crnoj kravati". No što to zapravo znači? Pročitate li na pozivnici 'Dress code: Black tie', znači kako ste pozvani na vrlo svečani događaj. Od muškaraca se tada očekuje da se pojave u smokingu s leptir kravatom, dok žene imaju više mogućnosti što im može predstavljati zadovoljstvo ili problem, ovisi od osobe do osobe, ali i od grada u kojem ste pozvani na takvu zabavu. 


Primjera radi, kada govorimo o SAD-u, ako ste pozvani na 'black tie' bal u Dallasu, odjenut ćete svečanu dugu haljinu, dok na isto takvom vjenčanju u New Yorku možete odjenuti elegantnu koktel haljinu i njome zadovoljiti dress code. Kada pak govorimo o našim prostorima, muškarcima će se još uvijek progledati kroz prste ukoliko i ne obuku smoking, no ne prolazi ništa manje od crnog svečanog odijela, te bijele košulje i dobre crne kravate. 


Elegantne i fine, po mogućnosti lakirane, cipele zaokružit će dojam. Ipak, investicija u smoking se isplati, jer sve je više događaja na kojima ćete u ovom komadu zablistati. Žene bi svakako trebale odabrati dugačku, elegantnu haljinu koju će dodatno zaokružiti svečanom frizurom, make upom i odabranim nakitom. S obzirom da je haljina duga ne treba pretjerivati niti s dekolteom. U posljednje vrijeme mnogo je pomodnije pokazati leđa, nego dekolte, a s golim ramenima uglavnom nećete pogriješiti.