Nihad Đedović o sportu, životu i modi

PR

Samo za SNL magazin, poznati bosanskohercegovački košarkaš pričao je o svom životu u sportu i van njega, o uzorima, dolascima u BiH, i modnom stilu. U nastavku pročitajte šta nam je Nihad rekao.

Sjećate li se košarkaških početaka?


Prije svega hvala Vam na prilici da razgovaram s vama i ovim putem bih želio pozdraviti sve vaše čitatelje i čitateljice. Naravno da se sjećam svojih prvih košarkaških koraka i za taj period me vežu izuzetno drage uspomene, kojih se i danas jako rado sjetim. Sve je počelo u školi košarke Rin Action, nakon toga su uslijedili i prvi profesionalni košarkaški koraci u KK Bosna, gdje sam imao priliku da kao jako mlad igrač steknem iskustvo u ozbiljnoj profesionalnoj košarci, što je kasnije postavilo kvalitetan temelj za moj profesionalni rast i razvoj.


Šta najviše pamtite iz tog vremena?


Gledajući s ove distance, pored prvih profesionalnih koraka na nekom ličnom nivou, uvijek se rado sjetim ozračja koje je vladalo Sarajevom pred naše utakmice, punih tribina Skenderije i nevijerovatne atmosvere, zbog koje je bila izuzetna privilegija biti igrač Bosne, posebno za nas mlade igrače koji smo tada stasavali.Čime se najviše ponosite kada je karijera u pitanju?


Prije svega ponosan sam i zahvalan na činjenici da imam priliku profesionalno raditi ono u čemu istinski uživam, a to je bavljenje košarkom. Upravo ta činjenica mi je uvijek bila prvenstveni motiv, koji me natjerao da u svakom trenutku svoje karijere dajem vlastiti maksimum.  Individualni rezultati mi lično nisu toliko bitni jer, košarka je prije svega timski sport, a individualna priznanja dolaze kao posljedica uloženog truda, vremena i zalaganja, kao što se desilo mojim izborom za najkorisnjeg igrača finalne serije njemačkog prvenstva u protekloj sezoni. Zaista je privilegija kroz karijeru imati priliku osvojiti i neku vrstu individualnog priznanja, međutim lično svaku utakmicu koju igram gledam kao na novi izazov i sa podjednakim žarom se borim za svaku loptu, kako u napadu tako i u odbrani.


Da li pored košarke, možda pratite neki drugi sport?


Uživam gledajući nogomet. Navijam za FK Željezničar i kada mi to profesionalne obaveze dopuštaju volim pogledati i nogometne utakmice.


U svijetu je poznata i nimalo strana činjenica da su košarkaši najveći modni predstavnici. Kako bi vi to ocijenili?


Ekspanzijom uticaja košarke kao sporta na globalnom nivou, to je po mom mišljenju sasvim normalan slijed događaja, ali kada je i taj segment u pitanju smatram da je prvenstveno najbitnije da praktikujete stil koji će na neki način odražavati vaš karakter i osobnost i prije svega učiniti da se osjećate ugodno u tome što je vaš izbor po pitanju odjevnih predmeta i asesoara.
Primijetili smo da ste također neko ko je stilski osviješten. Da li bi posebno istaknuli neki brend kojeg nosite?


Po mom skromnom mišljenju, stil je odraz karaktera i osobnosti, te upravo iz tog razloga je važno biti stilski osviješten. Trudim se voditi računa o detaljima, a u tome se posebno moram zahvaliti svojoj supruzi Almi, koja mi izuzetno pomaže u tom segmentu, te kao i u svemu je moja najveća podrška i najveći konstruktivni  kritičar, bez čije podrške sigurno, danas ne bih bio tu gdje jesam. Posebno uživam noseći odjevne kombinacije i asesoar modnog branda Dresscode, koji dizajnom i kvalitetom ne zaostaje za svjetskim brandovima, što mi je posebno drago jer iza navedenog branda stoji mladi tim ljudi iz Bosne i Hercegovine.


Šta radite u svoje slobodno vrijeme?


Porodica je moje utočište, zaista se trudim svaki svoj slobodan trenutak provoditi sa suprugom i sinom, jer me to istinski čini sretnim čovjekom. Naravno tu su i prijatelji s kojima volim provoditi vrijeme, "puneći baterije" pred profesionalne obaveze i izazove.


Koliko često dolazite u BiH?


U Bosnu i Hercegovinu dolazim, kada mi to dopuštaju profesionalne obaveze, odnosno pauza pred početak nove sezone. Vrijeme u Bosni i Hercegovini koristim da se dobro odmorim, da se vidim sa prijateljima i dragim ljudima, s kojim to baš i nemam često priliku uraditi zbog profesionalnih obaveza i objektivnih okolnosti.
Imate li uzora u sportu i ko je to?


Teško mi je izdvojiti nekoga imenom i prezimenom, jer vlastite sportske uzore nikada nisam birao, prema osvojenim medaljama, peharima i visokim statističkim pokazateljima već isključivo prema  radnoj etici, posvečenosti igri,  te profesionalnoj disciplini. Nakon 15 godina profesionalne karijere smatram da uloženo vrijeme, rad, trud, vlastitu posvečenost i disciplinu ne može zamijeniti bilo koja doza talenta, ma koliko ona bila velika.