Šta učiniti kada se vaša porodica i djevojka ne slažu

Getty Images

Moguće je da vaši roditelji ne simpatišu vašu djevojku (ili ona ne simpatiše njih), a na vama je da izbjegnete taj haos.

U idealnom svijetu, vaš partner i vaša porodica postat će najbolji prijatelji istog momenta kada se upoznaju, taj prvi sastanak pomoći će im da shvate da su upravo ono što je nedostajalo životu drugog, pa čak je i moguće da je zavole više od tebe. Nažalost, ovakvi scenariji su veoma rijetki i postoje situacije u kojima će se tvoji roditelji, braća, sestre i djevojka kojima su bile potrebne godine da pristanu da izađu s tobom mrziti jedni druge na smrt, a to će samo još više zakomplicirati odnos kojeg još nema.


Zamislite ovo, upoznali ste ljubav svog života, počinjete da se vezujete, stvari idu po planu i dolazi taj trenutak u vezi kada je vrijeme za upoznavanje porodice. I stigao je taj dan, a vi mislite da je sve u redu, ali čim napustite kuću svojih roditelja, ona vam kaže da ih mrzi. U isto vrijeme dobivate sms poruku od mama gdje piše da joj vaša djevojka i nije baš najbolje “sjela”.


To je praktički recept za katastrofu i, ako ne kontrolišete situaciju, vaš se život može pretvoriti u pravu paklenu noćnu moru. Ponekad vaše roditelji uopšte ne zanima što baš ta "vještica" usrećuje njihovog sina i u svemu tome morate postati i ostati razumna odrasla osoba.


Harry i Meghan su najnoviji primjer, odlučili su se "razvesti" od porodice kako bi mogli živjeti svoj život bez pritiska i kritika (iako to nije tačno njihova porodica, mislim da su oni samo umorni od medijskih napada).

Pa što možeš učiniti u vezi s tim ako ti se to dogodi?


Prema riječima stručnjaka, morate imati na umu nekoliko stvari (jer ne mogu svi pobjeći u Kanadu preko noći). Za početak, važno je da shvatite da je upoznavanje nove osobe proces i da, kako bi stvari krenule dobro, svako mora učiniti svoj dio.


Roditelji često zaboravljaju da njihova djeca više nisu djeca i da mogu donositi vlastite odluke. Njihova namjera nije loša, ali ponekad rezultat nije baš zdrav ili dobar.


"Neki roditelji ne žele izgubiti utjecaj na svoje odraslo dijete pa će se miješati u odluke koje parovi pokušavaju donijeti zajedno", kaže autor, bračni trener i stručnjak za odnose Lesli Doares. "Neke se porodice trude biti fleksibilne i pokušavaju nametnuti svoj način djelovanja, ne shvaćajući kako je to ustvari nepoštovanje."
Pokušajte okončati "rat"


Da, red je da posredujete u raspravi i pokušate smiriti tenzije, jer veoma je važno da saslušate i pokušate razumjeti oba stava (onu svoje porodice i onu svog partnera).


Otkrivanje problema prvi je korak. "Sin porodice mora razgovarati s porodicom o novim granicama", kaže Daores. "Prvi razgovor može značiti da porodica nije svjesna šta radi ili problema koji bi im mogli uzrokovati."

Stručnjak kaže da biste trebali slušati ne optužujući nikoga ni za što, ali važno je da postavite jasne granice. "Jednostavno recite da želite da postavite nove parametre", nastavlja Doares. "Nemojte im prijetiti i trebali biste biti što detaljniji o promjenama koje tražite. Dopustite im da postavljaju pitanja i dajte im dovoljno vremena za izmjene."


Moguće je da stvari ne idu onako kako želite , pa morate nešto žrtvovati i naći sredinu, ponekad je možda potrebno potražiti pomoć terapeuta, a trebali biste pojasniti da, ako ne postignete dogovor, mogu nastati posljedice (poput odlaska od kuće, napuštanja posla i preseljenja u drugu zemlju s partnerom).
Kada je vrijeme za "razvod"?


Ne govorimo o razvodu od vašeg partnera, već od vaše porodice. Kao što smo vidjeli s Harryjem i Meghan, rješenje je ponekad da se povučete i maknete na neko vrijeme, ali prema stručnjacima, to bi se trebalo dogoditi samo ako ste već iscrpili sve svoje mogućnosti.


"Sin ne mora prekinuti sve veze, ali ne smije izlagati svog partnera (ili djecu) neprihvatljivom ponašanju koje se nastavlja", objašnjava Doares. "Razdvajanje je ozbiljan korak i ne treba ga lagano isključiti. To bi se trebalo dogoditi tek kad svi pregovarački napori ne stvore atmosferu s kojom mogu živjeti svi."


Ako odnos postaje nepodnošljiv, razdvajanje može biti jedino rješenje.


"To je posljednji mogući potez i trebao bi biti trajan ako ste pokušali više pristupa kako biste postigli dogovor između svih strana", kaže profesionalni savjetnik Shlomo Slatkin. "Budući da radim s ljudima u visokorizičnim vezama, često s poslovima, financijama i uključenim nekoliko generacija, to se svakako ne bi trebalo uzimati “zdravo za gotovo”, već ga treba shvatiti ozbiljno kad se donese odluka."