Stručnjaci savjetuju kakvu odjeću nositi na otvorenom i da li virus prolazi kroz tkaninu

snlba

​ Mnogo je pitanja oko toga šta smijemo, a šta ne smijemo, međutim kako nismo do sada mogli pronaći odgovor na pitanje, šta smijemo nositi i da li virus prolazi kroz istu, dali smo se na otkrivanja.

Prve informacije i najveće na ovu temu kazala je dr. Jill Weatherhead, docentica pedijatrije specijalizirana za tropsku medicinu i zarazne bolesti na medicinskom fakultetu Baylor, koja je rekla da još uvijek nema  konkretnih istraživanja o tome koliko dugo koronavirus može preživjeti na našim košuljama, hlačama, tenisicama ili duksericama, ali mogu se napraviti neka obrazovana nagađanja. Testovi su, prema njoj , otkrili da virus može preživjeti na "neporoznim površinama", poput papira ili kartona, tokom 24 sata, a na plastici i čeliku do tri dana. 


Dr. Weatherhead pojašnjava da iako je takav scenarij zamisliv, malo je vjerovatno da ćete biti zaraženi zbog onoga što nosite. „Moguće je da ako je vaša odjeća kontaminirana virusom, a rukom dodirnete kontaminirano područje odjeće, a zatim dodirnete usta, nos ili oči, mogli biste se zaraziti virusom. Međutim, ovo vjerovatno neće biti uobičajeni način prijenosa ukoliko niste u okruženjima visokog rizika, poput zdravstvenih radnika. "


Kada su u pitanju materijali dr. Filip Tierno, mikrobiolog iz NYU Langone Health, kaže da nema podataka koji bi sa sigurnošću mogli reći da li će virus duže živjeti na vašoj najlonskoj jakni Prada ili vašoj pamučnoj kaputi Off-White. Ipak, "možete nagađati", kaže dr Tierno. "Mogli biste [virus] lakše vidjeti u nešto upijajućem poput pamuka, a isto je i sa viskoznim rajonom." Unatoč tome, pamučna odjeća nije vrlo učinkovit način za širenje virusa, naveo je on. 


Ova tema je, naravno krenula dublja pa smo tražili podatke, da li je potrebno presvući  odjeću koju sam nosio i da je operem kad dođem kući? dr. Anthony Fehr, docent na Odjelu za molekularne bioznanosti Univerziteta u Kansasu, rekao je da to u najvećem djelu nije potrebno. 


Međutim, istakao je postoje olakotne okolnosti. Fehr pojašnjava da biste, iz nekog razloga, „trljali ili dodirivali puno površina svojom odjećom“, trebali biste se presvući. Ljekari i oni koji rade u zdravstvu su i iznimke.


Dr Tierno je također rekao, ako bi trebali u datom trenutku odlučiti da li koristiti više ruke ili rukave za dodirivanje površina, da je bolje koristiti ruke, a zatim ih oprati. Ako pokrivate ruke rukavima kad ste na otvorenom, morate izbjegavati dodirivanje lica rukavom i izbjegavati dodirnuti rukave drugim površinama,


Ipak, svuda se kao zaključak navodi, jeste da je najbolje slijediti smjernice, i ostati kod kuće jer to je nešto što je u ovom trenutku najsigurnije.