Istraživali smo: Od čega napraviti masku za lice?

snlba

Čak i ako ne znate da šijete i nemate mašinu za šivanje ili medicinske materijale, lako možete kod kuće sami da napravite masku za lice protiv virusa.

Vjerovatno vas zanima da li kućne maske pomažu protiv virusa? O da, itekako pomažu. Ne samo što sprječavaju širenje kada ih nose već zaraženi, već smanjuju i rizik za zdrave da će se zaraziti. To su ustanovili naučnici sa Univerziteta Camdbrige.


Oni su testirali različite materijale koje imate kod kuće kako bi otkrili koji je najbolji za pravljenje maski protiv virusa ili zagađenja.


Trebalo bi da znate i koliki su recimo virusi? Izuzetno mali. Recimo 0.023 mikrona dok je na primjer korona virus 0.1 mikron. Bakterije su oko 1 mikrona ili čak veće. E pa naučnici su duvali bakterije i viruse preko raznih materijala koji bi mogli da se iskoriste kao filteri za maske za lice.


Onda su mjerili koliko je prošlo, a koliki procent virusa je prošao kroz materijal. Testirajući virus koji je bio veličine 0.02 mikrona, što je čak pet puta manje od korona virusa otkrili su da su naravno najbolje hirurške maske. One zadržavaju 89 posto virusa, što je dosta dobro i u velikoj mjeri može da smanji rizik od zaraze i širenja epidemije.Ali kako i od čega napraviti masku za lice protiv virusa u kući? Idealno – od kvalitetne kese za usisivač. Ovaj materijal će zadržati čak 86 posto čestica virusa. Poslije toga je najbolja debela kuhinjska krpa za suđe (73 posto), debeli pamuk (70 posto), jastučnica (68%), lan, običan pamuk od majice i svila samo 54 posto. Čak i običan šal, ako ga omotate preko lica će vjerovatno spriječiti više od 40 posto čestica da dođe do vas, kažu iz ovog univerziteta.


Da li dupli sloj materijala pomaže i daje bolju zaštitu? Da, recimo ako koristite kuhinjsku krpu za suđe čime ćete povećati efikasnost na 97 posto. Problem sa kućnim maskama je što se kroz njih teže diše. Recimo od one napravljene od kesa za usisivač – duplo teže, a to nije baš malo.


Naučnici zato misle da je najbolje da napravite masku od dva sloja. Jedan sloj od majice, a drugi od jastučnice. Takva maska će pružiti dobru zaštitu i bit će laka za disanje. Što se tiče kroja, imate na stotine mustri i uputstava po internetu. Možete da koristite mašinu za šivenje ali i ne morate. Evo jednog videa kako uraditi.