Koraci koje trebate pratiti da bi sebi stvorili kreativnije radno vrijeme

snl

Raditi od kuće je u ovom trenutku, ne samo najpametnije, već može biti vrlo korisno. Radit ćemo što se od nas očekuje, a pri tome ćemo uživati na način kakav mi to znamo.

Za početak, bitno je imati svoj kutak, pozitivnu misao, siguran cilj i možemo početi. Kako bi mogli svima olakšati ovu situaciju u kojoj se nalazimo, evo koraka koje možete pratiti te sebi stvoriti kreativnije radno vrijeme.Drži se svog plana


Kod kuće, u stanu, najgore nam pada držati se nekog plana. Naših standardni osam sati koje provodimo na poslu, već je ustaljeno vrijeme i znamo sve obaveze koje nam se nameću ili koje trebamo stvoriti. Tamo ne razmišljamo niti imamo kauč koji nam prkosi, frižider koji se nalazi tik uz nos ili spavaća soba sa udobnim krevetom. Zato i baš zato je vrlo bitno da se držite plana. Ono što je ovdje bitno jeste da se držite radnih navika. Zato, kako smo već pisali, napravi plan. 


Ako si se ustajao u 7, nastavi i sada tim ritmom, a ono vrijeme koje bi inače potrošio na put do posla iskoristi za sebe. Meditiraj, pročitaj vijesti, popij kafu ili napravi doručak. Šta god te opušta i motivira za radni dan. Ovaj korak najbitniji je kod zadržavanja radne efikasnosti i produktivnosti i insistiraj na njemu kako se ne bi doveo u gore navedenu zamku gdje radiš čitav dan, a napraviš malo. 


Obuci se kao da ideš na posao


Zanimljivo je koliko jednostavna stvar poput toga što imaš na sebi može utjecati na tvoju produktivnost. Iako ti možda ne pada napamet se oblačiti u odjeću za posao kada radiš iz stana te upravo činjenicu da možeš raditi u trenerci smatraš jednom od većih prednosti ovakvoga načina rada, ovo i nije tako dobra ideja. Kada stavimo na sebe odjeću za posao, mozak nam govori kako je vrijeme za rad. Dok god si u trenerci nećeš imati osjećaj ozbiljnosti posla te postoji šansa da ćeš raditi i iz kreveta. Još jedno pravilo: nemoj raditi iz kreveta.


Odredi mjesto za rad


Krevet je mjesto za spavanje i vođenje ljubavi. Ono nikako ne treba biti mjesto gdje ćeš jesti ili raditi, koliko god to privlačno izgledalo. Ovo je nešto na što samu sebe moram svakodnevno podsjećati. Iz razloga što sam malo prehlađena (mislim da nije korona, a i da je smiri se, nećeš je dobiti čitajući ovaj tekst ((osim ako ga ne čitaš u redu u marketu dok ti netko dahće za vratom jer ne zna što znači 2 metra udaljenosti))…dakle, iz razloga što sam malo prehlađena odlučila sam danas raditi iz kreveta. Krenula sam pisati ovaj tekst u 13 sati, sada je 19:30. 


Ako imaš mogućnost, pokušaj raditi u posebnoj prostoriji, odvojen od ostatka kućanstva, gdje te nitko neće ometati. Uz to, radni prostor ne bi trebao imati previše predmeta koji će ti odvlačiti pažnju, primjerice PlayStation, zbirku Alan Forda, ili ne daj bože biljar. Tvoj kutak za rad trebao bi izgledati što sterilnije i dosadnije moguće jer jako dobro znamo da kada moramo učiti ili raditi – i najmanja sitnica je dovoljna da nam odvuče pažnju.