Pitali smo: Da li se sam šišati i biti svoj majstor?

snl

Svako ima drugačiju kosu, no ispravni ju proizvodi mogu učiniti snažnijom i zdravijom te svakako ljepšom.

Vaš šampon treba poštovati prirodnu strukturu vaše kose i vlasišta kose. Prije nego što odaberete šampon promislite kakvu kosu imate – masnu, sijedu ili suhu i pripazite na to da odaberete ispravan proizvod. Međutim, šta ako vidimo da je stiglo vrijeme kada trebamo šišati kosu? Pitali smo stručnjake šta tada raditi, da li se sam šišati. 


Razgovarali smo sa poznatim muškim frizerom Harisom Šabotićem, vlasnikom frizerskog salona Change studija


Prije svega nas je zanimalo kako se brinuti o kosi u izolaciji?


U ovakvim situacijama kosa ne zahtjeva pretjeranu njegu. Upravo zato što smo u nekoj vrsti karantina gdje smo izlaske sveli na minimum. Ono što je najbitnije je održavati kosu čistom, znaci redovno pranje, a za oblik korostiti četku za feniranje. Mozemo stavljati kremu koje inače koristimo u manjim količinama.


Da li i kako šišti kosu u izolaciji?


Kosa koja je valovita i priroda se može pustiti da raste dok situacija ne prođe. Oštru kosu možemo mašinicom skraćivati iza uha, cisto da skinemo dlake koje strše. Ono što je najbolje jeste skratiti cijelu kosu na 2 cm i riješiti problem šisanja naredni period, naravno ako nam oblik glave to dozvoljava. Za to nije potreba profesionalna mašinica, mogu poslužiti i one obične koje nas većina ima kuci.


S obzirom na to da je Haris i majstor u stiliziranju brade imali smo i tu pitanja, te smo pitali kako njegovati bradu.U ovakvim trenutcima svakako preporuka brijanje brade ili skraćivanje na minimum, zasta opet može poslužiti obična mašinica ili pak britva. Tako ćemo sebi olakšati održavanje i njegu. Pak za one koji ni u ovim trenutcima ne žele da se odreknu brade preporuka uzeti makaze koje imamo kuci i lagano skratiti sa strana i koliko toliko je uobličiti. Možda iz prve to neće izgledati nešto ali vec koji put poslije, ćete steći neku rutinu i lakše ćete je oblikovati.