Muška koža: Koliko često trebate oprati lice (i kako to učiniti)?

snl

Dvaput dnevno? Samo noću? Oštećujete li kožu time što radite? Odgovaraju stručnjaci.

Pranje lica je osnovni korak vaše redovne njege , nije važno da li ste nosili šminku, umazali se nečim ili napustili kuću, to ne samo da pomaže vašoj koži da izgleda bolje i ostane zdrava, već je i neophodno za održavanje dobre higijenete jednako je važno kao i pranje ruku (što smo počeli učiniti više zbog korona virusa, koji nas je podsjetio da su virusi i bakterije nevidljivi i mogu biti na vama čak i ako to ne primijetite).


Ali, kao i sa svime, ima pravi način da se to uradi. Oprati lice ne uključuje samo prskanje vodom i sapunom u lice , to je proces koji se mora slijediti i mnogo puta raditi kako bi mogli ukloniti svu prljavštinu i spriječiti je da se previše ne osuši ili ošteti.


To je nešto što smo trebali naučiti od djetinjstva, pranje zuba i stavljanje sapuna po cijelom tijelu prilikom kupanja (neki smatraju da nije potrebno stavljati sapun na noge, nisu u pravu) i koristiti dezodorans, ali to je korak koji obično zaboravljen zbog lijenosti ili vjerovanja da je to nešto što bi žene trebale učiniti jer nose šminku. Dakle, pranje lica je obavezno.


Realnost je da je vaše lice izloženo zagađenju, suncu, prašini i svim onim gadnim prljavštinama koje lebde u zraku u velikim gradovima (i širom svijeta), pa je pranje osnovno i potrebno, bez obzira na to ne napuštaš kuću. Pranje lica pomaže u uklanjanju ostataka masnoće i prljavštine koji su se nagomilali tokom dana i samo upotrebom vode nije dovoljno.


Šta se događa kad ne opereš lice?


Prema dermatologu Meghan Feely , ne pranje lica može uzrokovati pojavom akni, posebno ako ste skloni izlaganju suncu ili idete u teretanu (znoj vam nije prijatelj), ali čak i ako se ne znojite, sve što se nakuplja može čine da se pore začepe.


Vaša koža proizvodi prirodna ulja i akumulira mrtve stanice tokom dana i noći, osim što je izložena kontaminaciji i drugim faktorima koji mogu izazvati infekcije ili vas ostaviti izloženim virusima i bakterijama, a sve to čini vašu kožu manje zdravi, plus mogu otežati efikasnost proizvoda poput krema za sunčanje.


Vrijedi li koristiti samo vodu?


Ne, voda ne može ukloniti svu prljavštinu, stručnjaci preporučuju upotrebu sapuna ili lakša sredstva za čišćenje (bez štetnih hemikalija) mlakom vodom, a trebate osigurati da imaju ispravne komponente za uklanjanje ulja i prljavštine.


Koliko često trebate oprati lice?


Ljudima koji pate od akni, dermatolozi preporučuju da se rade dva puta dnevno, ali postoje kože koje od vas traže samo jednom.


Ako vam je koža suha, važno je da je ne perete previše, jer to može iritirati i učiniti je da se osuši, to zato što čistači uklanjaju sloj prirodnih ulja koji se nalaze na koži, a to može prouzrokovati probleme.


Kad više niste toliko mladi, vaša koža je vlažnija, što znači da je više ne morate prati dva puta dnevno, to zato što prestaje stvarati tvari koje je prirodno vlaže, a ne trebate više dva puta, ako ne koristite nijednu vrstu šminke ili previše proizvoda.


Pranje lica više od dva puta dnevno uzrokovat će samo suhoću, a osim toga, to neće donijeti dodatnu korist.


Ono što koristite je jako važno


Čistač koji koristite trebao bi odgovarati vašem tipu kože, osobama sa osjetljivom kožom trebaju svjetliji, neutralniji proizvodi, a osobe koje imaju akne mogu imati koristi od upotrebe proizvoda sa salicilnom kiselinom, ali generalno, većina ljudi može imati koristi upotrebe proizvoda za osjetljivu kožu koji imaju tendenciju osjetljivije kože.