Četiri knjige koje bi sada svi mogli pročitati

snl

Da biste bili kreativni, obrazovani i razumjeli svijet, važno je čitati, knjige otvaraju mnoga vrata za nas, održavajte našu maštu aktivnom, dopuštajte nam da putujemo svijetom, pa čak i da zaboravimo na naše probleme (a također možete poboljšati pravopis, u slučaju da vam zatreba) preporučujemo najmanje 5 knjiga koje bi sada svi mogli pročitati barem jednom.

Svi imamo (ili bi trebali imati) omiljenu knjigu, priču koju smo voljeli od početka do kraja i ostavili su nam važne lekcije (ili barem dobro pamćenje), razmišljanja ili nešto o čemu bismo razgovarali kada ne znamo tačno šta reći. 


Možda se svima nama dogodilo da smo, kad smo postali odrasli, otkrili da knjige nisu školski zadatak, da su dobar oblik odvraćanja pažnje kad ne želite biti zalijepljeni za ekran, zato postoji čitav račun Instagram posvećen tome da pokaže da su muškarci koji čitaju atraktivniji, a podijeljene su i fotografije Emily Ratajkowski, Kendall Jenner i praktički svih poznatih ličnosti koje čitaju knjigu (Emma Roberts čak ima i knjižni klub na Instagramu).


Stvar s knjigama je da zapravo ne možete suditi po njihovoj naslovnici , imate 50% šanse da su jako dobre ili da će vam dosaditi u prvim poglavljima, pa je dobra ideja vjerovati mišljenjima onih koji su ih čitali prije odlučite biste li im trebali dati šansu.


U prošlosti su mnoge poznate ličnosti preporučivale knjige ( Obama i Bill Gates to rade redovno ), glumac Harry Styles (koji je jednom rekao da čitanje nije njegova stvar, ali već se predomislio) ima 5 knjiga fikcije i nefikcije (neke ikonične) koje su u prošlosti bile vrlo preporučene i koje bi svi trebali pročitati.


Kako da dođete do moćnih ideja – Dave Birss


Ako je “Veliki iskorak” obilježio 2018, onda je ova knjiga obilježila 2019. 

Bivši dugogodišnji kreativni direktor nekih od najvećih marketinških agencija u Velikoj Britaniji u ovoj knjizi demistifikuje kreativnost i daje praktične lekcije zasnovane na opsežnim istraživanjima u neuronauci, psihologiji i sociologiji. Birss je postavio sistem i u knjizi predstavlja alat koji pomaže da shvatite kako najbolje da primijenite svoj um u svakoj fazi procesa, omogućava vam efikasniji način generisanja korisnih ideja i možete da ga iskoristite za tranformaciju sebe ili svog poslovanja. Knjiga že posložiti put dolaska do kreativnih i jedinstvenih ideja, kao što je ova knjiga to učinila.Atomske navike – James Clear


Kao srednjoškolac James Clear je pogođen bejzbol palicom u lice, prebačen u bolnicu i stavljen u komu. U mjesecima i godinama koje su dolazile morao je da se osloni na male navike kako bi se oporavio od povrede, ojačao u teretani, bio dobar sportista na terenu, postao pisac, izgradio uspješan biznis i najprije razvio se u odgovornu odraslu osobu.


Mnogo ličnog eksperimentisanja, tumačenja dokazanih naučnih principa i analiziranja navika i rituala sportista, umjetnika i preduzetnika, Clear je pretvorio u sistem malih navika koje su mu pomogle da ispuni svoj potencijal. Zato je ova knjiga živopisan spoj inspirativnih priča, naučnih istraživanja i teško stečene mudrosti.


Razbijaj – Geri VejnerčukGenadij Vejnerčuk maksimalno je iskoristio internet kako bi visoko pozicionirao svoj biznis i sebe, a u knjizi “Razbijaj” konkretno opisuje primjere drugih preduzetnika kojima su njegovi savjeti i smjernice pomogli da kreiranjem sadržaja na društvenim medijima pronađu sopstveni put do uspjeha i izgradnje ličnog brenda.


Plemena – Seth Godin


Ovo je atipična knjiga o liderstvu jer prvi put u historiji, od svakoga se u organizaciji, a ne samo od šefa, očekuje da vodi druge. Svako ko danas želi da se izdvoji i napravi razliku, posjeduje sve vještine u svom malom prstu. Godin vam pomaže da shvatite kako već imate sve potrebne vještine da biste unijeli velike promjene i želi da vas uvjeri u to da ih iskoristite.