5 Lekcija Bill Gatesa za uspješnost

snl

Prije 45 godina, Bill Gates je postao, od običnog čovjeko, do jednog od najuspješnijih ljudi na svijetu.

On i Paul Allen službeno su osnovali Microsoft 1975. i od tog trenutka njegova karijera je eksplodirala i formirala uspješnog čovjeka kakvim je danas, jedan od najbogatijih na svijetu, filantrop koji voli čitati i koji se ne ustručava podijeliti svoje tajne sa svima onima koji žele biti poput njega ili barem biti uspješni u svemu što im postave. Do 2007. godine kompanija Bill Gates već je imala 51,12 miliona dolara godišnjeg kredita, više od 70.000 zaposlenih u 102 zemlje i desetine revolucionarnih proizvoda koji prodaju milione jedinica širom svijeta. Kako su to uradili? Ovo nije bila stvar sreće ili nesreće, Gates je obraćao pažnju, otkrio je priliku i iskoristio ju je u pravo vrijeme.


Osnivač Microsofta već je u više navrata rekao da je nastavljanje učenja neophodno, pa je sebi dao zadatak da svake godine čita desetine knjiga ali pored toga, iza svog uspjeha ima još nekoliko tajni koje mogu pomoći i drugima da učine isto (ne, nećete raditi drugi Microsoft, ali možete biti uspješni u tome da vi nešto pokrenete).


Voli ono što radiš


Prva stvar, vjerovatno nećete uložiti toliko truda u nešto za čim niste strastveni, Gates je volio računare, postao fanatik u školi, a zatim je odlučio strast pretvoriti u svoj posao.


Voljeti ono što radite omogućava vam da uživate u tome i da to ne vidite kao zadatak, to vam pomaže da uvijek želite znati više o temi, potpuno se predati sebi i biti zaista posvećeni tome da to možete učini. A za uspjeh vam ne treba biti višemilionski posao.


Okružite se najboljima


Gates je govorio "Budi dobar prema štreberima. Šanse su da na kraju radite za jednog od njih", ali ne samo to, on zna da za stvari koje trebate, potrebni su najbolji da rade pored vas, jer ne možete sve sami. Upravo zato vam je potreban tim kojem možete vjerovati i koji ima potrebne vještine za ostvarenje vaše vizije.


Pronađite ono što drugi ne rade


Vjerojatno će biti teže biti uspješan ako ima previše konkurencije, Gates je otkrio da je pravljenje softvera jednako važno kao i izrada hardvera, pa dok su svi gledali kako napraviti savršen računar, fokusirao se na ono što se događa unutra, a to mnogi nisu radili.


Možda nećete otkriti toplu vodu, ali radi se o traženju nečeg drugačijeg, ponuditi tržištu stvari koje nitko do sada nije i naučiti upotrebljavati (kao kad je Uber izmišljen ).


Učite se na svojim greškama


Bill Gates kaže da se bilo gdje lekcija koje je morao naučiti, pa biste i vi uvijek trebali držati oči otvorene, ali što je još važnije, trebali biste učiti na svojim greškama kako ih više ne biste pravili. Ne treba odustati od greške, ali to iskoristi kako bi bio bolji dok ne dođete do točke u kojoj radite dobro i najbolji ste.