Da li upotreba maske pokriva kraj ere brade?

snl

Da li upotreba maske pokriva kraj ere brade?

"Morao sam ukloniti bradu kako bih mogao nositi maske za lice ", kaže naslov BBC-ovog članka, u kojem zdravstveni radnik govori o tome kako je praktično nemoguće imati punu bradu i koristiti taj proizvod da bih ostao siguran. Otkrivanje zašto nije složeno. Kosa na licu sprječava odgovarajuću zaštitu koju nudi maska , a čak za neke može biti neugodna. Disanje postaje otežano, kosa ulazi u nos ili usta i nije praktična.


Iako zapravo ne možemo znati kakva će biti budućnost, mnogi stručnjaci ističu da će maske za lice biti pravilo barem neko vrijeme nakon Coronavirusa. To bi moglo značiti potpunu promjenu načina kose na licu, puknuće ere, a možda i poticanje pojednostavljenja… barem tokom trajanja toga.S druge strane, oni možda neće potpuno nestati i mogu se jednostavno usvojiti "sigurniji" stilovi. Na primjer, otkad su prije pandemije američki centri za kontrolu bolesti objavili grafikon koji objašnjava tipove frizura na licu koji mogu raditi pod maskom za lice i za one zbog kojih to ne rade pravilno. Usred pandemije, ovaj je grafikon postao popularan i odličan je vodič za sigurno korištenje maske na licu. Nekoliko stilova s bradama je prihvatljivo i ne postoji ništa sigurnije od toga da nemate traga dlaka na licu.


Naravno, ne možemo očekivati da će svi ljudi početi nositi maske za lice nakon pandemije (ili možda da, ovisno o saveznim propisima svake zemlje), ali istina je da će se mnogi odlučiti odreći brade ili se odlučiti za stil koji je ugodan ali i siguran. Podsjetimo da je Japan, od pandemije španske gripe, usvojio masku za lice, kao neobavezni element zaštite i mode. 


Nelagoda i opasnost glavni su faktori zbog kojih će se mnogi pitati je li dobra ideja imati bradu u ovom trenutku života. Istina je da se i u drugim aspektima pokazalo da brade mogu spriječiti vanjske agense da uđu u tijelo. Međutim, druga istraživanja tvrde da imaju tendenciju nakupljanja više bakterija i prljavštine. 


Do ovog trenutka, od otprilike 2007. godine, došlo je do brutalnog ponovnog porasta dlaka na licu. Brade su nezaobilazni trend. Bilo da se radilo o hipsterskoj eri ili hiper-muževnoj eri, čisto lice je bilo dio prošlosti samo za nekolicinu koji su odlučili da ne usvoje taj stil. Ali baš kad se dogodilo hipi doba i kada je stigla disko doba, možda smo na mjestu promjene, uzrokovane ne modom, nego vanjskim elementom. 


Naravno, to znači da će maske postati još jedan element odjeće , dodatak koji ne samo da nas štiti, već i “nadomješta” ono što je izgubljeno. Budućnost će biti zanimljiva, bez ikakve sumnje.