Najbolji parfemi na bazi mošusa

SNL

mosus-parfemi-naslovna1


Malo koji parfem ne sadrži u svojoj bazi mošus, jer je to idealna komponenta koja fino završava i fiksira parfemsku kompoziciju na koži. Termin mošusni parfem nije vezan za konkretnu komponentu parfema, nego za opći utisak komponenti koji varira od slatkog, puderastog mirisa do animalističkog, kožnog, začinskog i drvenog mirisa. Prirodni mošus se dobiva iz spolnog sekreta mošusnog jelena, sto je danas zabranjeno jer da bismo dobili 1 kilu mošusa moramo ubiti 140 jelena. Na sreću prirodni mošusni miris se može dobiti i iz biljaka: ambrete, galbanuma i korijena angelike. Najbezazleniji je ipak sintetički mošus ili bijeli mošus, koji je prvi put dobio Albert Baur 1888. g. Od tog vremena se pojavilo mnogo vrsta sintetičnih mošusa različitih mirisa koje se koriste u parfumeriji od početka prošlog vijeka. Mošus predstavlja princip ideala božanske mudrosti koju mi doživljavamo kao libido i pročišćujuću dinamičku energiju. Mošus je među mirisima i vibracijama onaj koji privlači najviše pažnje i povezan je sa najvišim vrijednostima svijesti i ima sposobnost da zadržava auru i da se kreće u okviru nje. Vjerovalo se da je najmoćniji kada se koristi u ljubavnim napicima, afrodizijacima i seksualnoj magiji. On sa sobom nosi ekstremni seksipil, a kada se pomiješa sa Vašim feromonima čini Vas posebno atraktivnim za suprotni pol. Mošus je miris koji na svakoj osobi miriše drugačije zahvaljujući prirodnoj hemiji do koje dolazi kada se vaši feromoni pomešaju sa njima. Mi vam u nastavku predstavljamo selekciju najboljih mošus mirisa trenutno dostupnih na tržištu.


Creed Tabaromemosus-parfemi-01


Tabarome je miris za zrelog muškarca, statusni parfem, koji je bio napravljen za Winstona Cherchila i Hamfri Bogarta. Dosta svijež, lagan, ali ujedno i dominantan muški miris. U početku citrusi i dosta jak džumbir, slijede zeleni čaj i tabak, naravno, tabak je najdominantniji. U početku je suh i lagan, u samoj bazi pomalo orijentalno topliji, ali nikad prenaporan.


Kiehl’s Original Muskmosus-parfemi-02


Original Musk je unisex miris iz 2004. godine. U vrhu su bergamot i cvijetovi narandže, u srcu nastupa bogati cvijetni savez ruže, ljiljana, ylang-ylanga, i nerolija, dok su u bazi bijeli pačuli, tonka i mošus. Miris je dostupan u bočici od 50 i 100ml EDT.


Aramis by Aramis


mosus-parfemi-03


Aramis je napravljen 1966. g. za muškarce koji cijene tradicije i klasiku, zato je ovaj parfem uvijek u modi. U kompoziciji preovladavaju drvene, oštre note, veoma snažne i veoma muške. Aramis je jedan od malobrojnih savremenih mirisa u kojima se jasno osjeti veoma prepoznatljiva intenzivna nota kože. Aramis je jedan od brendova koje pripadaju Estee Lauder. Jako je popularan kod Amerikanaca, koji daju prednost mirisima "snažnog" karaktera. Početne note su travne zelene i svježe, začinjene sa kimom. Srce parfema je drveno sa pelargonijom, koja posjeduje intenzivan cvjetno-začinski aromatični miris. Parfem se završava silnom kožnom notom.


Penhaligon’s Castilemosus-parfemi-04


Castile je klasični citrusni miris, baziran na aromi narandžinog cvijeta, koji je perfektno uklopljen između citrusnih i cvijetnih nota. Mošus i drvo završavaju kompoziciju toplim akordom. Parfem je napravljen 1998.


Byredo Palermomosus-parfemi-05


Palermo parfem Byredo kolekcije koju kreira Ben Gorham, lansiran je 2010. godine. Palermo je miris Sicilije, cvjetova narandže i limuna. Gornje note: bigarde i bergamot. Srce: svježi mošus i ruža. Baza: kožni mošus i cvijet ambrete. Dostupan je kao 50 i 100ml EDP.


Serge Lutens A La Nuit


mosus-parfemi-06


A La Nuit je jedan od boljih parfema sa jasminom u centru kompozicije. Ispiraciju za A la Nuit Serge Lutens je donio iz Egypta. Svakako zaslužuje pažnju ljubitelja ovog cvijeta. U mirisu su korištene nekoliko vrsta jamina: indijski, egipatski i marokanski; zelene grane, med, karanfilčić, benzoin i mošus. Kompozicija počinje opojnim intenzivnim notama jasmina, benzoin u bazi daje dubinu i toplinu jasminovoj noti. Inače bazne note iznenađuju, jer su zelenije i laganije od centralnih nota kompozicije, naglašavaju cvijetni proljetni karakter mirisa.


Vilhelm Parfumerie Dear Polly


mosus-parfemi-07


Dear Polly od Vilhelm Parfumerie je aromatični miris za žene i muškarce. Ovo je novi parfem. Dear Polly je predstavljen 2015. Gornje note su bergamot i jabuka; srednja nota je crni čaj; bazne note su mahovina, crni amber i mošus.


Narciso Rodriguez For Him


mosus-parfemi-08


Muški miris od Narciso Rodrigueza i Beauté Prestige International: Narciso Rodriguez for Him se pridružio prvom mirisu dizajnera Narciso Rodriguez for Her. Kreator mirisa je Francis Kurkdjian iz Takasago koji je zajedno sa Christinom Nagel napravio žensku verziju. Muški parfem je nadahnut "velikim muškim mirisima fougere 1980-tih" i uključuje: mošus, amber, lišće ljubičice i pačulije. Parfem je napravljen 2007.


Byredo Bullion


mosus-parfemi-09


Limitirano izdanje Bullion lansirano je 2012. godine. Miris se otvara notama ružičastog bibera i crne šljive. U srcu nstupa savez osmantusa, magnolije i kože, dok u donjim notama ostaje trag tamnog drveta, sandalovine i senzualnog mošusa. Dostupan je u bočici od 100ml EDP.


Frederic Malle Musc Ravageur


mosus-parfemi-10 


Orijentalni unisex parfem predstavljen početkom novog milenijuma, 2000. godine. Dizajnirao ga je Maurice Roucel, i sačinio od nota lavande i sočno slatkog bergamota. Srednje note nadovezuju se začinskim akordima uz topao, voćno-biberasti i vanilni cimet. Baza miluje drvenim akordima Guaiac drveta, kedra, tople sandalovine, vanile i Tonke. Bočicu je dizajnirao Frederic Malle.


Ermenegildo Zegna Essenze Musk Gold


mosus-parfemi-11


Musk Gold od Ermenegildo Zegna je drveni začinski miris za muškarce. Ovo je novi parfem. Musk Gold je predstavljen 2016. U kompoziciji parfema učestvuju sljedeće note: korijander, crni biber, mošus i listovi pačulija.


Odin 03


mosus-parfemi-12 


03 Century je moderna interpretacija klasičnih chypre skupine parfema. Kompleksan je u svojoj strukturi, ali jednostavan u svom mirisu. Obuhvata arome srebrne breze, čempresa, šumske mente te raznih drvenih nota. Gornje note: srebrna breza, čempres i šumska menta. Srce: dimni vetiver, tečni miro i suptilni pačuli. Baza: crni mošus, suha hrastova mahovina i amber. Dostupan je kao EDT od 100 ml. 03 Century je predstavljen 2009. Parfem je kreirao Kevin Verspoor.