Evo kako tretirati masnu kosu prema savjetima stručnjaka

snl

Masna kosa je u većini slučajeva problem kojeg se teško riješiti, a uz to možda ponekad imate osjećaj da se nalazite u začaranom krugu. Često perete kosu kako bi bila svježa i čista, ali prekomjerno pranje na kraju rezultira stvaranjem više ulja. Možda se i pitate zašto se vaša kosa još više masti zbog pokušaja da ju održite čistom? Pa, nakon što kosu lišite njezinih prirodnih ulja, vaše vlasište počne proizvoditi još više ulja kako bi se lakše nosilo s tom situacijom.

Međutim, jeste li znali da zapravo možete istrenirati svoju kosu da bude manje masna? Rješenje je u razmaku između vaših pranja. Uz korisne savjete stručnjaka, sastavili smo vodič sa smjernicama vezano uz to kako produljiti vrijeme između pranja kose i, kao rezultat toga, istrenirati kosu da bude manje masna. Svaka vrsta kose i tekstura imaju različite potrebe i zahtijevaju različit tretman, pa tako i masna kosa, ali ovi savjeti bit će vam od pomoći za dobar početak vaše nove rutine. Naravno, prvih nekoliko tjedana treniranja kose može biti teško, pogotovo jer se kosa neće odmah prestati mastiti, ali kad vidite rezultate nesumnjivo ćete se složiti s tim da je sve bilo vrijedno toga.Kosu perite šamponom bez sulfata


Većina šampona su puni sapunice koja prekomjerno pročišćava vaše vlasište. Radi se o sulfatima. Nakon upotrebe “normalnog” šampona koji sadrži sulfate, vaša kosa je možda blistavo čista, ali s vremenom vaše tijelo počne prekomjerno proizvoditi ulje da bi nadoknadilo suhoću, a rezultat toga je masna kosa. Kako biste mašćenje kose sveli na minimum, radije odaberite nježne formule šampona bez sulfata kako biste oprali kosu, a da pritom ne lišite svoje vlasište prirodnih ulja koja su potrebna za jaku, zdravu kosu. 


Koristite šampon za suho pranje kose između pranja


Ako ste netko tko ne bi mogao izdržati niti jedan dan bez pranja kose, morat ćete se boriti s tim nagonom da ju ne bi ponovno prali šamponom. Možda se to protivi vašoj intuiciji, ali što rjeđe perete kosu, tim će vam biti bolje. Ako trebate na neki način produžiti to vrijeme između pranja, nanesite malo šampona za suho pranje kose po korijenu kako bi kosa izgledala čisto čak i ako to nije. Ako vaša uobičajena tehnika nanošenja šampona za suho pranje uključuje besciljno sprejanje, isprobajte ovu metodu umjesto toga. Kosu podijelite na manje dijelove od uha do uha i nanesite proizvod direktno na korijen kose kako biste bili sigurni u to da ste pokrili cijelu glavu. Međutim, ako vam je korijen poprilično mastan, trik je u nanošenju suhog šampona odmah nakon što operete kosu. Na taj način, kako sati prolaze i vaše vlasište počine proizvoditi ulje, suhi šampon će odmah djelovati u borbi protiv tog ulja. Ako bude potrebno šampon za suho pranje možete nanijeti ponovno da vam frizura i dalje izgleda što je svježije moguće.


Masna kosa voli jabučni ocat


Četvrtog dana možete malo varati pa isperite kosu jabučnim octom u toploj, ali ne vrućoj, vodi. Vruća voda previše isušuje kosu, što može dodatno potaknuti stvaranje ulja. Organski jabučni ocat, dovoljno je kiseo da pomaže uspostaviti pH ravnotežu vaše kose i riješavanje problema nakupljene masnoće. S druge strane, dovoljno je blag da ne uklanja esencijalna ulja koja su vašoj kosi potrebna kako bi ona bila zdrava. Također, dovoljno je nježan za upotrebu na kosi koja je tretirana bojama. Dok ste pod tušem, nanesite malo jabučnog octa na kosu, kružnim pokretima ga raširite po tjemenu i isperite. Ne samo da će ukloniti nakupljenu masnoću, nego će i vašu kosu ostaviti nevjerojatno mekom i sjajnom.