Doživite nezaboravno putovanje u vrijeme pandemije u Turskoj

SNL

Prvo je bilo sigurno, a vjerujemo da je to kod mnogih, kako razmišljamo da je svim putovanjima kraj. Nije tako! Turska je trenutno zemlja u koju možete sigurno otputovati, a da pri tome uživate kao nigdje.

Destinacija o kojoj ćemo pisati je Cappadocia i njene planine s balonima, Kayseri u srcu Anadolije te divna planina Erciyes.


Let iza Sarajeva prolazi po mjerama i kako treba u ovim uslovima. Potreban vam je PCR test i spremni ste. Za ovo godišnje doba ponesite jaknu i kaput, udobnih stvari, a svakako su trenerke IT tako da ćete moću uživati na novi način. Zaboravite fancy odjeću, a u nastavu ćete otkriti zašto. Iz Istambula presjedate i letite do Kayseri grada. Tamo ćete proći sigurnosno čekiranje i da, trebam istaknuti da su mnoga nova pravila u avionima donijeta, a neka od njih su i da hrane se više ne služi ( barem na ovim kratkim letovima ), a posebnu upakovanu voda koju dobijete pijete tek kada je do vas ko sjedi svoju već popio. Maske su obavezne. 
Kazyseri je smješten u središnjoj Anadoliji. Strateški je važan industrijski centar za Tursku. A ono što možete vidjeti i prvo saznati jeste da je tu smješten i drugi najveći bazar u Turskoj. Prema podacima koje smo dobili, ali i dosta toga vidjeli jeste da je tu smješteno oko dvije hiljade radnji. 


Smještaj u ovom djelu Turske je povoljan. Hotele sa pet zvjezdica ćete platiti između 70 i 80 euram sa doručkom. A ko želi da gleda znamenitosti tu je sami centra kojeg krase Stara kula i muzej koji je zapravo i prvi muzej za duševne bolesne u svijetu, u kojem je liječenje bilo pjesmama i opuštajućim melodijama. Put vas dalje može odvesti na planinu koja se vidi iz grada i kao snježna velika kruna prkosi pogledu. To je planina Erciyes. Veliki i poznati sky centar je sada okupljalište popularnih sportaša iz cijelog svijeta koji žele posjetiti ovaj dio Evrope. 


Mnogo je tu velikih takmičenja odigrano, a slike ove planine su poznate i po tome što moraju biti u objektivu svjetskih influencera. Sljedeća destinacija je Kayseri kojem se svi uvijek raduju. Nevjerovatan prizor koji nudi ovaj dio prirode počinje nakon što ste prošli planinu i ušli u svijet prostranstva isklesanim hotelima u stijene, vilinske dimnjake i stijene koje su nastale nakon starih vulkanskih erupcija. One koje zanima historija, ovdje će zaista otkriti podatke koje dosežu i stari vijek i priče o narodima koji su potekli iz ovih krajeva ili se selili preko. 

One što svakog raduje su, na kraju, nestvarni i predivni baloni. To je nešto možda i najočekivanije ali i najdivnije iskustvo. 


Magičan pogled koji oduzima dah jeste upravo let sa balonom koji traje 50 minuta. Počinje ranim izlaskom sunca i taj osjećaj je nezamjenjiv. Možda vožnja balonom se ne čini jeftina jer košta 150 eura po osobi, ali treba istaknuti da je ovo jedino mjesto na svijetu gdje možete ovo preživjeti. 
Ukoliko želite ostati dužem saznat ćete da se na ovom mjestu nalaze oko trideset podzemnih gradova koji se pružaju čak i do šezdeset metara ispod zemlje. Interesantan je podatak da je dovoljno velik grad, da u njemu živi čak i dvadeset hiljada ljudi. Ko voli može da krene u obilazak.Ovaj dio Turske je na listi svjetske baštine UNESCO-a, što dalje govori o ljepoti koja se treba vidjeti.