Pet kulinarskih savjeta koje svaki muškarac treba da zna

getty images

Među brojnim zahtjevima koji se postavljaju pred savremenog muškarca nalazi se i umijeće kuhanja. Naime, kuhanje već dugo nije isključivo ženski posao, a budući da traži mnogo kreativnosti i mašte, ima tendenciju da izlazi iz domena obaveze i za mnoge predstavlja sjajan hobi.

U tom smislu, jedan dio muške populacije već uživa u kulinarstvu u slobodno vrijeme i mahom se dobro pokazuje, dok je za one koji rjeđe zalaze u kuhinju svakako savjet da ovladaju osnovama ovog umijeća i počnu da uživaju u njegovim benefitima. U tekstu koji slijedi stoga izdvajamo osnovne savjete za svakog muškarca koji želi da se okuša u kuhanju.Dobro osvjetljen i pregledan prostor


Prije no što se upustite u kulinarske poduhvate, morate se pobrinuti da prostor koji je namijenjen za kuhanje bude dobro osvjetljen i pregledan. Ovo je stavka koju mnogi zanemaruju, a tek kada pristupe pripremanju hrane shvate da je funkcionalna kuhinja zapravo osnova dobrog kulinarskog performansa. Ukoliko u vašoj kuhinji nema dovoljno prirodne svjetlosti, opremite je dodatnim osvjetljenjem. Čak i ako nije prostrana, svaka kuhinja bi trebalo da sadrži odvojen radni dio na kom ima dovoljno prostora za manipulisanje posuđem, sastojcima i aparatima.
Adekvatan pribor, posuđe i aparati


Ukoliko želite valjano da ispratite recepte i ostvarite sve svoje kulinarske potencijale, biće vam potrebna odgovarajuća oprema, kao što su daske za sječenje, noževi za različite namjene, posuđe i pribor. Čitav proces možete učiniti jednostavnijim ukoliko kuhinju opremite pomoćnim aparatima. U osnovi je pri kupovini opreme važno da ispratite performanse aparata koje idu u prilog brzoj i lakoj pripremi hrane. Kupovina preko interneta je savjet naročito ukoliko ste početnik, jer su vam dostupni detaljni opisi artikala, te iskoristite benefite online platformi za kupovinu ili pregled online ponude većih lanaca kao što su Ikea, Zara Home i Jysk. Aparati koji se smatraju gotovo neophodnim su mikser, blender i kuhinjska vaga, dok je za pripremu zdravih obroka odlična ideja i aparat za kuhanje na pari.
Ovladavanje osnovnim tehnikama i pojmovima


Kuhanje se zasniva na različitim tehnikama pripreme hrane, koje se smjenjuju u toku procesa do konačnog rezultata. Za konačnu verziju obroka koji želite da pripremite jednako je važno kako ćete isjeći ili umijesiti sastojke, kojim redom i da li ćete ih termički obrađivati, te i koji tip termičke obrade ćete primijeniti. Postoje brojni izvori koji objašnjavaju kako bazične tako i kompleksnije tehnike pripreme hrane, od kulinarskih emisija do pisanih izvora dostupnih online. Kada budete stekli teorijska znanja o koracima i opremite svoju kuhinju naspram svojih potreba, počnite da primjenjujete ta znanja u praksi i eksperimentišete. Naravno da je savjet da se fokusirate na zdravije varijante pripreme, te da se na primjer radije odlučite na pečenje u rerni no prženje.Kombinovanje ukusa


Kombinovanje ukusa je umjetnost za sebe. S jedne strane, postoje ukusi koji se takoreći školski uklapaju, kao što su jabuka i cimet, naranača i čokolada. S druge strane, čar kuhanja je u neočekivanim spojevima, koji mogu imati sjajan epilog. Nakon što ovladate osnovama na planu tehnike obrade namirnica, dajte mašti na volju. Uzmite u obzir slano-slatke kombinacije, nemojte se plašiti kiselog ili blagog dodira gorčine. Za početak je svakako preporučljivo pratiti provjerene recepte, koje doba modernih tehnologija čini lako dostupnim. Postoje brojni kulinarski blogovi koje možete pratiti, a također je sjajna praksa dijeljenje recepata preko društvenih mreža. Ubrzo ćete spontano početi da pravite iskorake spram sopstvenog ukusa ili prosto iz radoznalosti. Kada eksperimentišući dođete do nekog dobrog rezultata, ne zaboravite da zapišete svoje korake i sastojke koje ste koristili.Mali trikovi za uspjehO malim kulinarskim trikovima se uglavnom saznaje iz neuspjeha, dakle iz iskustva. Nekoliko puta zagorio pirinač naučiće vas kako da ga spremite uspješno, a otkrivanju tajne savršene paste obično prethodi nekoliko slijepljenih porcija. Svakako je lakši način da preskočite neuspjeh kao korak u sticanju znanja i prikupite što više informacija prije no što zasučete rukave u kuhinji. Ovo su neke od njih: 


  • Kada pržite meso, ne okrećite ga previše da se ne bi isušilo i posle prženja ga ostavite da odstoji prekriveno, ne bi li dodatno smekšalo. 
  • Kada pržite ribu, stavite ispod nje kriške limuna, što će spriječiti da se riba zalijepi za podlogu, a sa druge strane će dobiti sjajnu aromu.
  • Extra virgin maslinovo ulje nemojte koristiti za prženje, jer ne trpi visoke temperature.
  • Da biste provjerili da li je jaje pokvareno potopite ga u čašu vode. Ukoliko je pokvareno jaje će plutati, za razliku od svježeg koje će pasti na dno.
  • Pri dinstanju pospite komadiće luka malom količinom šećera. Tako će brže omekšati i ravnomjerno će porumeniti.


Kuhanje je vještina i umjetnost, koja vam pruža mogućnost da budete kreativni, da se zabavite, ali ima prvenstveno praktičnu primjenu. Poznavanje osnova na ovom planu čini vas samostalnijim, pruža vam mogućnost da kontrolišete upotrebu određenih namirnica u svojoj ishrani i naposljetku ako kuhate za sebe sigurno ćete više uživati u hrani, budući da je pripremljena upravo spram vašeg ličnog ukusa. Ovladavanje vještinom kuhanja otvara i vrata ka novim načinima na koje možete usrećiti vama drage ljude i dodatno uljepšati specijalne prilike. Ukoliko u kuhinju zakoračite radoznali, smjeli i sa voljom, sigurno ćete iz nje izaći sa ukusnim obrokom i sjajnim iskustvom.