10 najboljih parfema u 2016. godini

SNL

 


Od onih ultra poznatih, poput Mr Burberry, do onih old school mirisa na koje smo navikli i koje ćemo uvijek voljeti, poput Floris 1962, 2016. godina je ponudila fantastične parfeme. Ipak, iako je bilo predstavljeno dosta noviteta, mi smo odabrali 10 mirisa koji su definitivno izdominirali svijetskom scenom.


L’Envol de Cartier 


Pune dvije godine kuća Cartier je radila na kreiranju svoje prve parfemske vode za muškarce. Mathilde Laurent je i ovog puta pokazala svoju izvrsnost kreirajući novi parfem za muškarce L’Envol. Stvorila je privlačnu, aktivnu supstancu koja daje snagu, moć i eleganciju jakim karakterima. Poput pravog inkubatotra slobode, ovo je „napitak“ koji oživljava duh i stimuliše dušu. Prozračna svježina maglovitog mošusnog oblaka, obogaćena irisom kako bi se kreirao puderasti efekat. Potpunu ovisnost o ovom parfemu daje jasna i ugodna baza meda i gaiac drveta.


Armani Code Profumo 


Najavljen je kao jedinstven miris koji posjeduje sirovu senzualnost. Jača, bolja, postojanija, i moćnija verzija Armani Code-a. Odlično trajanje i projekcija. Sjajan parfem za klub, odličan mirisni trag. Dosta podsjeća na original, s tim što su performanse mnogo jače, i posjeduje neku svježinu koju stari Code nema. Za one koji vole ovaj tip mirisa, ovo će biti bomba. Gornje note zelene mandarine, zelene jabuke i kardamoma otvaraju kompoziciju. Cvijet narandže i lavanda u srcu začinjeni su muškatnim orahom. Baza završava toplom tonkom, amberom i kožom. Mislimo da je jasno zašto je najveća boca od 75ml. Dva do tri šprica su sasvim dovoljna da griju ljude po ulici u ovim zimskim danima, može izazvati glavobolju ako se pretjera sa upotrebom.


Mr. Burberry 


Tipičan primjer modernog parfema, kao Dior Souvage, Boss The Scent, Bleu De Chanel edp… Ima elemenata Burberry šmeka ali prožeto nekom generičnom sintetikom. Parfem nas je podsjetio na stari Calvin Klein Contradiction. Miris je lijep, a sastojke je inspirisala tradicija britanske parfumerije. Otvara se svježim akordima grejpa, kardamomom i taragonom. U srcu su smještene note lista breze, ulje muškatnog oraha i kedar, na bazi sandalovine, vetivera i guaiac drveta. Trajanje i projekcija su zadovoljavajući, i mislimo da je zasluženo našao svoje korisnike, jer miris nije loš, ostavlja neki prijatan i pozitivan osjećaj nakon stavljanja.

Bvlgari Man In Black Cologne 


Za razliku od predhodnika Bvlgari Man in Black iz 2014. godine koji u visokim notama nudi opojni rum, duhan i začine, Bvlgari Man In Black Cologne rum miksa sa svježinom zelenila i blistavim citrusima. Srž kompozicije se također razlikuje; Man in Black verzija puderastu toplinu irisa i opojnu slatkoću tuberoze obavila je kožom, dok ova varijanta mirisa ističe iskričavost cvjetova narandže i slatkoću tuberoze. Finiš oba mirisa odlikuje drvena toplina i orijentalni potpis, te nova verzija spaja amber, mošus i drvene note sandalovine za razliku od predhodne, intenzivnije koju odlikuju akordi guaiac drveta, tonke i smole benzoina.


Acqua di Parma Note di Colonia III 


Note di Colonia III od Acqua di Parma je orijentalni miris za žene i muškarce. Gornje note su mandarina i džumbir; srednje note su vetiver, olibanum i jasmin; bazne note su mahune tonke, labdanum i miro.


Ermenegildo Zegna Essenze Musk Gold 


Musk Gold od Ermenegildo Zegna je drveni začinski miris za muškarce. U kompoziciji parfema učestvuju sljedeće note: korijander, crni biber, mošus i listovi pačulija.


Comme des Garçons Blackpepper 


Blackpepper od Comme des Garcons je miris za žene i muškarce. U kompoziciji parfema učestvuju sljedeće note: crni biber, kedar, pačuli, agar ili oud, mahune tonke i mošus.


Floris 1962 


1962 od Floris je citrusni miris za žene i muškarce. Gornje note su zelena mandarina, karanfilić, ljutkasta nana i bergamot. Srednje note su čempres, bosiljak, jasmin i đurđevak. Bazne note su kedar, mahovina, mošus i amber.


Zadig & Voltaire This Is Him! 


Mračan, orijentalno – drveni This is Him je sačinjen od aroma grejpa, crnog bibera, tamjana, sandalovine i vanilije. Kompozicija u startu djeluje kompleksno i podsjeća na karmu od Lush, no bez izraženih iskričavih nota narandže, puno prigušenije. Brzo se stišava, te nas je podsjetio na neku profinjenu varijantu Axe muska (aromatična zagušljivost) ili Pitralona (ima jaku bazu od ružinog drveta), ali kako je miris trajao moramo priznati da smo se osjećali dosta ugodno, miris umiruje i čini dosta balansiranim.


Oliver Sweeney Bosco Selvatico
 Oliver Sweeney je možda bolje poznat po cipelama, ali engleski cipelar je u posljednji nekoliko godina izdao dva veoma dobra parfema. Bosco Salvatico je nastavak priče iz 2015 godine kada je Oliver na tržište izbacio parfem Argento. Ime parfema znači divlje drvo, ali ovo je zapravo parfem na bazi vetivera koji ovom parfemu daje lisnato zelenu vibru.


Parfemi vrijedni spomena:

Penhaligon Alizarin, Tom Ford Private Blend Vert D’Encens, John Varvatos Dark Rebel Rider, Dior Fahrenheit Cologne i Beaufort London Fathom V.