Fitness: Savjeti za drugu rundu

SNL

Uskoro će najveći praznici gdje se jede i forsira s alkoholom. Predlažemo drugu rundu vježbi da se malo ispravimo.

Sjećate se svih onih ciljeva što ste sami sebi postavili 1. januara ove godine? Ni mi se isto ne sjećamo. Evo kako će te nadoknaditi ovih zadnjih 11 mjeseci, i da ste već spremni za 2018. 
1. Trbušne vježbe 


Izbacite sav alkohol iz ishrane, gazirana pića i gluten, i s time će te spriječiti napuhanost i vodu u mišićima, a umjesto toga pokušajte da se sprijateljite sa voćem i povrćem. Plenkajte (plank)  više nego inače, te svom treningu dodajte po 2 minute na obični i na oba bočna planka jer ćete s tim svoju snagu ojačati i utegnuti stomak. Još na ovo sve koristite vježbe koje uključuju vježbe čitavog tijela odjednom, kao što su čučnjevi sa skokom, oni će vam najviše pomoći da se salo koje imate krene brzo da topi i za vaše će trbušnjake učiniti više nego ijedan trbušni.  ZAPAMTITE, nježno se dočekate na noge.  


2. Partijajte pametnije da bi mogli na kraju jače da partijate 


Umjesto da počnete sa pivama lagano, pređite odmah na stvar sa žestokim. Jer želimo odmah da izbjegnemo poznati pivski stomak.  Pored ovog, moramo vam reći da morate da pustite koktele, šampanjce i sve što sadrži imalo šećera. Ako već možete pređite odmah na štok jer će vam pomoći da se ne osjećate više napuhano u stomaku nakon izlaska. 


3. Pokušajte na benču da dižete svoju težinu 


Skoro pa nemoguće je da u prve 4 sedmice vašeg treninga počnete da dižete svoju vlastitu težinu. Umjesto benča pokušajte sa sklekovima za slične rezultate ali ih malo poboljšajte. Vježbe poput Incline, Planche i Archer će vas impresionirati sa rezultatima. Trebat će vam od prilike 16 sedmica da dođete do svoje težine, zato nađite program koji će često mijenjati ove rutinske vježbe  i imajte partnera kad budete radili jer će te svake sedmice da dižete veću težinu. 
4. Trčanje  


Skinite aplikaciju pod nazivom „Couch-to-5k“ i počnite trčati. Za 8 sedmica će te biti spremni da isprintate čitav zadnji dan.  Pokušajte se učlaniti u neki klub gdje se organizuju trčanja, odredite sebi sedmični cilj. A, ako već pokušavate da  trčanje učinite rutinom onda morate da pazite isto na to da je odmor isto toliko bitan koliko i trening. U vezi toga možete da poduzmete mjere kao što su da jednom mjesečno sebi zakažete masažu, koja će vam pomoći oko upala i protoka krvi, ili kad imate dane aktivnog odmora pokušajte jogu ili otiđite plivati, jer će vam to dosta unaprijediti kondiciju i imat ćete odlične rezultate na kraju. 


5. Stajanje na rukama 


Zvuči pomalo čudno što vam ovo predlažemo, ali radimo to iz dobrog razloga. Stajanje na rukama će vam poboljšati samu ravnotežu tijela i koordinaciju.  Ako ne znate kako da postignete to, otiđite na youtube i pogledajte par klipova kako da počnete. Vjerujte nam ,isplatit će vam se. Da bi uspjeli prvo da stojite na rukama trebat će vam jaki ručni zglobovi, zbog toga nađite sebi vježbe koje vama najbolje odgovaraju i počnite polako sami uz zid, pa od toga počnite polako da se gradite prema gore, ali uvijek imajte nekoga tu pored sebe za svaki slučaj.