Vodič za modernog muškarca: Zadovoljni i otmjeni i kad kosa posijedi

SNL

Čak i najbolje odjeveni muškarci mogu zapasti u krizu samopouzdanja kada pogled u ogledalu otkrije novine na glavi kao što je sijeda kosa.

 Prije nego što uplovite u za muškarca nove vode, ili iz bijesa ofarbate mlade izdanke, dajte sijedima šansu. Prije mirenja sa činjenicom da pri prvoj pojavi sijedih vaš život otmjenog, sređenog i privlačnog muškarca kreće nizbrdo, prihvatite činjenicu da počinjete da sijedite raširenih ruku i vidjet ćete kakve sve pozitivne novine to može unijeti u vaš stil.


Zašto neki muškarci rano osijede?


Većina muškaraca u današnje vrijeme veoma brzo počne da sijedi dok postoje i oni koji zadržavaju svoju boju kose i u tridesetim. I dok muškarce muči pitanje kako i zašto su tako brzo počeli da sijede, priskačemo u pomoć sa odgovorom. „Kosa počinje da sijedi onog trenutka kada pigment odgovoran za boju kose prestane da se formira“, kaže Deborah Gayle iz kompanije „The Refinery“, koja posluje od januara 2000. godine u Londonu i predstavlja jednu od najpoznatijih kompanija koje se bave njegom lica, kose i brade. Bez obzira na genetiku i tijelo, životni stil također igra veliku ulogu. Iako sklonost ka ranom sijedenju može i često jeste nasljeđena, stres i nepravilna ishrana su podjednako uticajni; sprečavaju tijelo da proizvodi vitalne supstance i materije koje uključuju i pigment melanin.


Da li pravilna ishrana i manje rada mogu da uspore proces sijedenja kose?


Do izvijesnog stepena, ali ne treba očekivati čuda. Bolja ishrana, više vježbanja i odlazak na spavanje ranije svakako će dati rezultate, ali ukoliko ste nasljedili jak „sijedi gen“, onda ni voćna salata i odlazak na spavanje u 21h neće biti od prevelike pomoći. sijeda-kosa-01„B-vitamin, selen i jodom bogate namirnice navodno pomažu pri usporavanju ovog procesa“, navodi Lilly Dillon, jedan od vodećih stručnjaka „Ruffians“-a. Dodatak brusnica u jutarnju ovsenu kašu može također pomoći.


Koja frizura najbolje ističe sijedu kosu?


Ukoliko ste se pomirili sa neizbiježnim i prihvatili svoj novi izgled, logično je da želite da sa svojim novim styleingom izgledate najbolje moguće. Bit će vam potrebno dobro šišanje kako biste istakli ono najbolje i pomalo se pravili važni. „Kratko ošišana kosa ističe sijede dlake“, dodaje Gayle.Nick Wooster  Kao inspiraciju, pogledajte frizuru Nicka Woostera, ikone uličnog stila, čiji duži gornji dio i kratko ošišane strane stvaraju utisak galantnosti i neposrednosti. Mnogi momci su prilično zadovoljni ovakvom frizurom, naročito ako im kosa nije u potpunosti sijeda, već se kroz sijede dlake kose provlače svijetlije i tamnije nijanse. Gayle predlaže dužu kosu i eventualne stepene kao najbolji način da nosite svoje sijede. Za one koji su tek počeli da sijede, pažljivo stepenovanje kose može na idealan način uklopiti sive sa tamnijim dlakama kose, što će doprinijeti zrelijem izgledu. Ako vam se dopada izgled Piercea Brosnana, uklapajte kosu i garderobu; dobra košulja i sako često su veoma značajniji i privući će više pažnje od dobre frizure. Dobra frizura je tek pola bitke dobijeno. Pierce Brosnan
Kako je najbolje ofarbati kosu i kako najbolje njegovati sijedu kosu?


Ako želite da izvučete najbolje iz svoje sijede kose, izaberite dobar balzam koji pospiješuje rast kose. Sijedim dlakama kose potrebna je dodatna njega jer ne zadržavaju dobro vlagu. sijeda-kosa-04 Ukoliko želite da izbegnete „Silvio Berlusconi izgled“ i borite se sa svojom sijedom kosom, prihvatite je takvu kakva jeste i naučite kako da je pridružite ostatku kose. Što će svakako biti pametniji i elegantniji potez od farbanja čitave kose u crno, na primjer. sijeda-kosa-05