Klarić za SNL magazin : Engleska klasika je moja inspiracija

SNL

Ivica Klarić slovi za vodećeg hrvatskog dizajnera kada je muška moda u pitanju, poznatom po muškim odijelima koji osvajaju na prvi pogled i nikad ne izlaze iz mode. Već su mnogi pisali da Klarićeva klasika temeljena na minimalizmu u kombinaciji s modernim i efektnim detaljima, prvenstveno služi funkcionalnosti. Kako i mi cijenimo njegov rad imali smo zadovoljstvo s njim razgovarati.

Za Vas su rekli da ste vodeći hrvatski dizajner kada je muška moda u pitanju. Rijetko susrećemo na našim prostorima dizajnere muške odjeće. Kako ste se vi odlučili da to postanete?

 IVICA: od samih početaka od 1996. dizajnirao sam odjeću i za žene i za muškarce i tako sve do 2012. Od kada dizajniram isključivo odjeću za muškarce. Na to sam se odlučio baš zbog nedostatka ponude muške odjeće i pogotovo svečanije odjeće za muškarce. 

Sjećate li se svojih početaka u ovom poslu, kakva iskustva nosite? 

IVICA: Da, naravno da se sjećam. Sve je počelo još davne 1996. godine kada sam se prijavio sa haljinom koju sam dizajnirao za izbor miss HR. To je bilo jako pozitivno iskustvo kao prvo moje pojavljivanje kao dizajnera u medijima. 

Da li je tačno da je biti dizajner muške odjeće zahtjevnije od ženske kolekcije? Jel ima mnogo razlika? 

IVICA: Muška moda je dosta ograničena što se tiče odjevnih predmeta, boja i tekstura pa je i stoga puno teže raditi i kolekcije za muškarce. Muška odjeća puno je određenija i krojem od ženske. 

Gdje crpite inspiraciju?

 IVICA: Budući da dizajneri tkanina kolekcije za predstojeće sezone rade uvijek sezonu prije dizajnera odjeće uvijek me inspiriraju tkanine. Osim njih inspiraciju uvijek potražim u engleskoj klasici koja je neiscrpan izvor ideja. 


Koliko znamo u timu ima više ljudi...

IVICA: Da, u mom timu je a ovisno o obimu posla troje zaposlenih za stalno, a po potrebi i obimu posla imamo još 3 do 4 vanjska saradnika. Mi smo jedan zaista složan tim koji izvrsno komunicira i sarađuje kako bi se došlo do izvrsnog proizvoda.