Nakit s ljubavlju: porodična tradicija Zlatarne Kljuvić

SNL

Duhovi tradicije kada se spoje sa modernim, često dolazi do urbanog, prožetim sa novim izazovom koji se razlikuju od svakidašnjeg. Drugim riječima, balans starog i novog, potrebno je dostojno predstaviti na najbolji mogući način. Bila bi ovo rečenica koja bi, možda, najvjerodostojnije predstavila rad i djelo Zlatarni Kljuvić, koja na jedan sofisticiran način nudi izbor plemenitog nakita. Porodična tradicija koja generacijama gaji svoju baštinu, dala je rezultat kvalitetnog i prepoznatljivog. Kroz proizvodnju i prodaju zlatnog i srebrenog nakita više od trideset godina sinonim je porodične tradicije Zlatarne Kljuvić. Poznati su po izradi unikatnog nakita,nakita po želji kupca kao i izradi vjenčanih prstenova.[/quote] Kada smo razgovarali sa Sanelom Džebić-Kljuvić, vlasnicom Zlatarni Kljuvić, istaknula je da Zlatarne Kljuvić definira upravo ta porodična tradicija i proizvodnja nakita po želji kupca.


 „Bitno nam je saslušati kupca, upoznati ga – upoznati mu prave želje, ukus, prepoznati sjaj u očima i pogoditi njegov način razmišljanja. Tada možemo sugerirati kakav komad nakita bi trebao za sebe tražiti. Moramo znati da svaki čovjek ili žena, ponaosob, se razlikuju. Svaki komad nakita definira njihove stavove, daje pravu energiju i morate se osjećati sa onim što stavljate na prst, vrat ili ruku. Bitno je pokazati i naučiti dijeliti pozitivan stav i ljubav sa nakitom, jer će vam samo tako pristajati!“, kazala nam je Sanela na početku našeg razgovora. 


Asesoari: Zlatarne Kljuvić Model: Emina Kokoruš Fotograf: Mario Klein Nakit: Zlatarne Kljuvić | Model: Emina Kokoruš | Fotograf: Mario Klein


Koliko je potrebno biti različit ili isti kao drugi u vašem poslu? 

Koliko je bitno da se razlikuju ista najpoznatija jela, plodovi na granama ili ukrasni jastuci koje toliko volite, toliko je bitno biti različitih od drugih. Sve navedeno nose iste nazive, ali ih krasi, upravo, ta različitost i posebnost. 


Koliko je potrebno vremena da se uradi nakit po želji?

Sve zavisi od želja i potreba kupca. Volimo posvetiti pažnju svakom najmanjem detalju na odabranom nakitu. Asesoari: Zlatarne Kljuvić Model: Emina Kokoruš Fotograf: Mario Klein Nakit: Zlatarne Kljuvić | Model: Emina Kokoruš | Fotograf: Mario Klein

 Koliko je važan nakit kao asesoar?

Nakit je važan kao i to koliko nam je bitno da smo lijepi. Kada stanete i pogledate se pred ogledalo, uvijek sebe možete uhvatiti u mislima da se pitate, kako danas izgledati ljepše. Tu vam može poći nakit kao bitan asesaor i ram za vašu ljepotu.


Da li muškarci trebaju nositi nakit?

Svaki moderan muškarac danas nosi nakit. Ako se vratimo u vijekove prije, možemo vidjeti na historijskim fotografijama prstenje kao odliku bogatstva, lančiće kao način čuvanja uspomena ili minđuše koji su nosili bunotvnici. Danas su ove strukture i načini izražavanja bogatiji i smijeliji, jer su stvoreni novi stilovi uz koje ide obaveyno popratni nakit. Tako danas je uz sat poželjno čak više narukvica kako bi vas shvatili kao urabnog –poslovnog muškarca i sl. 


Šta je trend ove sezone? 

Ove sezone trend je nakit od žutog zlata s kombinacijom crvenog. Nakit: Zlatarne Kljuvić Model: Emina Kokoruš Fotograf: Mario Klein Nakit: Zlatarne Kljuvić | Model: Emina Kokoruš | Fotograf: Mario Klein

 A naš fotografski zlatni okvir za nakit Zlatarne Kljuvić bila je njena ljepota i šarm. Emina Kokoruš, televizijska voditeljica, oduševila nas je već tokom poziranja za prvu fotografiju. 

Emina, koliko ti je bilo prijatno raditi photo shooting sa nakitom? 

Kao i svaka žena, uživam u nakitu. Nakit koristim kao modni dodatak. S toga mi je bilo zadovoljstvo raditi shooting, zaista sam uživala! 


Šta od nakita najviše voliš? 

Od nakita najviše volim ogrlice i prstenje. Ogrlice su hit u modnom svijetu, te se koriste uz svaki komad odježe. Pogotovo kada je riječ o ručno - rađenom nakitu.


 Da li su muškarci s nakitom i dalje pravi muškarci?

Što se tiče muškaraca i muškog nakita, mislim da su burme hit, ali i neka lijepa kožna narukvica sa umetnutim komadom srebra. To bi bio moj izbor! 

Da li je tačno da su dijamanti najbolji prijatelji žene?

Bez žene, dijamant bi bio običan kamen.


Nakit: Zlatarne Kljuvić Model: Emina Kokoruš Fotograf: Mario Klein Nakit: Zlatarne Kljuvić | Model: Emina Kokoruš | Fotograf: Mario Klein


Fotograf, Mario Klein je dao poseban pečat fotografijma na kojima nakit Zlatarne Kljuvić dolazi do izražaja. Pitali smo ga o izazovu i radu u ovom projektu. 

Kada dođem u situaciju gdje se treba predstaviti određeni brend, u ovom slučaju nakit, nastojim da fotografija bude što bogatija atmosferom. Nije poenta da se proizvod predstavi “zdravo za gotovo“ jer oko posmatrač želi da vidi kako isti izgleda u stvarnom životu. Glavni fokus, naravno, treba da bude na nakitu i iz tog razloga sam se odlučio za jednostavne elemente koji su se našli u pozadini. Izazov je bio uraditi seriju različitih fotografija sa istim modelom i nastojati da svaka kombinacija nakita nosi drugačiji mood. 


Nalazimo se u Gračanici sa proizvodnjom i prodajnim objektima, u ulici Centar bb i Gradski pasaž bb. Kontakt telefoni su 035-702-277, 061-317-557,035-707-110!