Gary Oldman nominovan za Oskara

Getty Images, SNL

Najmračniji sat (Darkest Hour) nominovan je u nekoliko kategorija za Oskara. Fantastični glumac, Gary Leonard Oldman koji u filmu tumači Vinstona Čerčila nominovan je za Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu.

Film je nominovan i u kategorijama za najbolji kostim, najbolju scenografiju, najbolju fotografiju, najbolju šminku i frizuru i najbolji film.


O glumcu


Oldman je poznat po svojoj sposobnosti da se potpuno izgubi u liku kojeg igra, te po sposobnosti do neprepoznatljivosti promijeniti naglasak za svaku od svojih uloga, zbog čega ga filmski kritičari često svrstavaju u kategoriju hollywoodskih veterana poput Meryl Streep ili Roberta De Nira. Ovakve pozitivne kritike prate ga sve od početka karijere, kada je u svojoj prvoj glavnoj ulozi, Sid i Nancy (1986.), utjelovio basista britanskog punk benda Sex Pistols, Sida Viciousa. Mogućnost za Oskara očekuje cijeli svijet jer ga mnogi filmski kritičari hvale uz opasku da se ovo trebalo desiti davno, prije mnogo godina.


Iz filma


"Najmračniji sat" je uzbudljiva i inspirativna istinita priča koja počinje uoči Drugog svjetskog rata, kada Winston Churchill (Gary Oldman, nominovan za Oscara) samo nekoliko dana nakon što je imenovan za premijera Ujedinjenog Kraljevstva, mora da se suoči s jednom od svojih najturbulentnijih i najvažnijih odluka: da istraži pogodnosti mirovnog sporazuma s nacističkom Njemačkom ili da bude odlučan u borbi za ideale i slobodu svog naroda.


Dok nezaustavljive njemačke trupe prolaze Zapadnom Evropom i prijetnja od invazije je neizbježna, javnost je nespremna, kralj je skeptičan, a iz njegove stranke se organizuju zavjere i spletke, Churchill mora izdržati svoj najmračniji sat, okupiti naciju i pokušati da promijeni tok svjetske historije.