Svake godine nakon završenih novogodišnjih praznika, kod većine se ljudi javlja želja da dovedu vlastito prehrambeno ponašanje u red. Ako nije posrijedi samo savjest te utjecaj sredine i medija, tada je dovoljno pratiti svoje tijelo, koje svojim znakovima pokazuje da je potrebno napraviti „čišćenje“ organizma. Nedostatak energije, glavobolje, stalni osjećaj nadimanja, neredovita probava, samo su neki od znakova da je organizmu potrebna intervencija u vidu ciljanog programa prehrane.
Ovaj način prehrane možda se i pretjerano pretenciozno naziva „detoksikacijom organizma“. Naime, „detoksikacija organizma“ ipak je ozbiljniji i zahtjevniji pojam, koji zahtijeva stručniji i oprezniji pristup, a sve kako bi ona imala smisao te kako takve prehrambene mjere ne bi izazvale neželjene nuspojave za zdravlje. Uz to, ideja prehrambene detoksikacije nije napraviti napad na organizam, već postupnim prehrambenim intervencijama omogućiti čišćenje organizma. Najpogođeniji organi ovakvom prehranom su: jetra, crijeva, koža, bubrezi i pluća, pa se prehrambenim mjerama primarno mora olakšati aktivnost ovih organa.
Osvrt na detox dijete
Uglavnom se tzv. detox dijete svode na kratkotrajne programe prehrane temeljene na voćnim obrocima i sokovima, koji bi trebale dati određeni učinak.
No, ako se organizam doista želi „razbuditi“ i „očistiti“ nakon 10-ak dana prehrambenog režima u kojoj je dominirala teže probavljiva i visokokalorična hrana, i to na dovoljno praktičan i lako primjenjiv način, potrebno je ipak mnogo više od obične „voćne“ jednolične dijete.
Probava i (de)opstipacija
Prije svega, svakome tko pomišlja na detoks-dijetu, najbitnije mu je da se na početku priupita: funkcionira li mi probava svaki dan? Ukoliko ne, tada je primarni cilj: uravnotežiti probavu, te je aktivirati na neagresivan, prirodan način. Što to znači? Nikako ne posezati za laksativnim sredstvima, koji mogu narušiti crijevnu mikrofloru. Prehrana bogata dijetalnim vlaknima u središtu je pozornosti potrebnih prehrambenih mjera, dok drugi dio ove priče sačinjava adekvatan unos tekućine, prije svega vode i biljnih čajeva. Za osobu prosječne tjelesne težine i rasta to znači 1,5-2 litara vode, unešene kroz dan.
Uz to, valja ograničiti unos šećera. Kiseli kupus je pritom vrlo često nepravedno zapostavljen, koji je riznica vitamina C, probiotičkih bakterija te vlakana koji naprosto stimuliraju imunitet i probavne procese.
Program prehrane za 5 dana
1.dan
Doručak
Natašte:
Popiti 3 dcl svježe sirutke
Shake, u blenderu izmiksati:
3 kašika zobenih integralnih pahuljica, 1 šolja smrznutih borovnica, 2 suhe šljive, 1 kašikasamljevenih lanenih sjemenki, 1 kašičica cimeta, 3 dcl sojinog mlijeka Light.
Međuobrok
Voćna salata: 2 mandarine, 1 grejpfrut- nasjeckan na kocke, 1 neoguljena jabuka, 1 kašika cimeta.
Ručak
Rižoto od heljde: pola tanjura kuhane heljde, 1 šolja kuhanog boba- začiniti s maslinovim uljem i nasjeckanim peršinom.
Pečeni oslić – srednji komad, začinjen s maslinovim uljem i kaparima.
Matovilac salata s jabučnim octom i limunovim sokom – po želji
1 šolja zelenog, žutog ili bijelog čaja.
Međuobrok
Salata od kiselog kupusa, začinjena s 4 žlice bučinog ulja
švedski ili westfallski kruh (trajni integralni kruh)-1 kriška
Večera
Pečena skuša na žaru ili na neprijanjajućoj tavi, s posipanim nasjeckanim češnjakom
Blitva i krumpir na lešo
2.dan
Natašte:
Popiti 3 dcl svježe sirutke
Doručak
3 dcl kefira 0,9% m.m., umiješati 1 kašiku lanenih sjemenki, 5 kašika pahuljica amarantha.
Međuobrok
Sok od 2 grejpfruta + 1 dcl razrijeđenog soka aloe vere.
(dodatak prehrani, ne ekstrakt!)
Ručak
Varivo: grah s repom i mrkvom. Zapržak s malo crvene paprike, i na integralnom brašnu. Dodati kurkumu kao začin.
– 1 tanjur. 1 kriška raženog kruha sa sjemankama.
Međuobrok
Domaći kompot od 2 jabuke, 1 kruške, 5 suhih šljiva, i 3 suhe smokve, 1 žličica cimeta.
Večera
Krem juha od brokule - kuhane na pari i samljevene u blenderu. Ugustiti s jogurtom i nasjeckanim češnjakom, malo raženog brašna.
3.dan
Doručak
Natašte: Sok od aloe vere (100% sok ili koncentrat)
Žuti čaj – 3 dcl, s malo limuna, pola kašičice meda
1 punozrnati kruh (švedski ili sjevernonjemački) trajni raženi kruh, namaz u blenderu pripremljenih mljevene 4 smokve i 2 suhe šljive
Međuobrok
U blenderu pripremljen: Shake od 1 acidofilnog mlijeka, 3 suhe šljive, 1/2 kruške
Ručak
Varivo od heljde, poriluka, celera, mrkvice i pilećih prsiju. Začiniti laganim zaprškom od raženog brašna, nasjeckanog češnjaka, peršina, i soli.
Međuobrok
2 naranče
Večera
Probiotički posni sir – malo pakiranje – 200g
Salata od crvenog luka, jabučnog octa i maslinovog ulja
1 kriška raženog kruha
4.dan
Doručak
1 šolja zobene kaše s Alpro sojinim mlijekom i cimetom, nasjeckati 5 badema i 1 mandarinu.
Međuobrok
Voćna salata od 1 jabuke, 1 kiwija, 1 naranče
Ručak
Kuhani bob, začinjen s bučinim uljem i lukom, 1 kuhana mrkvica, 1 kuhani krumpir
Salata od cikle – 1 zdjelica
Međuobrok
acidofilno mlijeko – 0,9% m.m.
Večera
Kuhani oslić sa špinatom na mlijeku
5.dan
Natašte:
Svježa sirutka – 3 dcl
Doručak
Naribane 3 jabuke, neoguljene, cimet po želji.
Međuobrok
Sendvič od 1 kriške raženog kruha, dimljeni tofu, matovilac salata
Ručak
Šparoge pirjane i pečene s bjelanjcima (3 kom), začiniti s češnjakom, kurkumom i malo soli.
Kupus salata s jabučnim octom
Međuobrok
acidofilno mlijeko – 0,9% m.m. 2 suhe marelice.
Večera
Pečena pastrmka ili brancin, s kaparima
Cvjetača, kuhana na pari