Muzičke zvijezde Ed Sheeran, Taylor Swift ​i Liam Gallagher su među vodećim umjetnicima po broju nominacija za ovogodišnju dodjelu

Mlada pjevačica, čiji je debitantski album prodat u više od milion kopija širom planete, nominovana je u pet kategorija za prestižne nagrade, koje će biti dodijeljene krajem narednog mjeseca u Velikoj Britaniji.


Studijski album mlade pjevačice je objavljen u junu prošle godine, a tematski se bavi pogledima na ljubav, seks i podizanje svijesti o unapređenju ličnosti. Pojedini singlovi sa ovog albuma su se našli na listi 40 najboljih ostvarenja u Velikoj Britaniji. Mlada pjevačica će, također, biti jedan od izvođača koji će zabavljati publiku na dodjeli nagrada.


Povodom najavljene ceremonije dodjele "Brit" nagrada pored Due Lipe nastupiće i legendarni bend "Foo Fighters", koji je nominovan u kategoriji za najbolji internacionalni sastav, kao i autori Sem Smit i Stormzy, koji je nominovan u kategoriji najbolji muški izvođač.


Obožavaoci širom planete imaju priliku da na oficijelnoj stranici "Brit Awards" glasaju za omiljene spotove, a pet najboljih će biti prezentovano tokom ceremonije dodjele nagrada.


Dodjela muzičkih nagrada "Brit" se održava od 1977. godine, a titule najboljih su do sada odnijeli legendarni sastavi među kojima su "Queen",  "The Beatles" i "Artic Monkeys".


O umjetnici 


Dua je rođena u Londonu, ali je kao dijete živjela u Prištini, odakle i potiče. Kao tinejdžerka riješila je da se vrati u britansku prijestonicu i pokrene muzičku karijeru.


Neko vrijeme je bila i konobarica, ali nakon što su izdavači prepoznali njen talent za pjevanje, koji je pokazala pjevajući covere hitova na Youtubeu, Lipa se posvetila muzici.
Ona pjeva, piše i stvara svoju muziku i jedna je od najpopularnijih mladih izvođača iz Velike Britanije.


Prilikom posjete rodnom Kosovu, dočekana je na aerodromu poput državnika, a ugostili su je najviši državni zvaničnici i predstavnici grada Prištine.


Njena pjesma “New rules”, osvojila je Evropu i svijet, a album prvijenac jednostavno nazvan “Dua Lipa”, proglašen je zlatnim tj. prodat je u 4 miliona primjeraka.