Popularnost brade kroz godine

SNL

Od praktičnih razloga do modnih, brada je uvijek simbolizirala mudrost, poštovanje i snagu kroz čitavu historiju.

To je rezultiralo tome da brada u današnjici ima veliku popularnost, te veoma raznolike izglede, i zbog toga svaka generacija je imala poseban izgled brade koja je bila primijenjena u širokom aspektu među društvom.

..............................

Vaša brada ima sposobnost da vas predstavi na potpuno drugi način, te također kako će vas neko gledati. Po riječima američkog psihologa Roberta Pelegrinija „brada projicira herojsku ličnost, gdje individualac izgleda kao samostalan, pametan i spreman na sve situacije koju mu se nađu na putu“ . A ovako se to razvijalo kroz historiju. Brada u 70-tim je bila veliki trend. Toliko velik da je bilo prihvatljivo da odete uzeti lažnu bradu u marketu, samo da bi bili dio trenda. Tad je bio znak kreativnosti i revolta, gdje su svi htjeli da budu dio toga. Iako u 70-tim godinama pažnja i njega brade nije bila toliko popularna, ipak je predstavljala slobodu čitave decenije. Nakon toga, u 80-tim, čisto lice bez trunka dlake je počelo da uzima maha i zalizane frizure koje su označile taj period.  Sjetite se samo frizure kod Patricka Swayzea. Iako je bilo manje popularno tada nositi bradu, nije značilo da je trend brada nestao. Ovo će biti prekretnica za novi trend.

Došle su 90-te gdje se uveliko vraćao trend, iako je još bilo popularno da hodate bez dlake na licu, brade u ovom periodu su doživjele svoje najkreativnije doba, od stila zvanog „Gotie“ do nama svima poznatog stila kojeg je imao Tom Selleck u Magnumu, i možemo zasigurno reći da je imao najpoznatije brkove u historiji. U novom mileniju je počeo da se širi trend koji je bio malo blaži, a to je bila lagana, kratka brada. Sve to , zahvaljujući Brad Pittu i Collin Farrellu, koji će kasnije biti zaslužni za početak novog doba i novih trendova u svijetu brada. 

 

Kultura koja se razvila od ove dvojice je kasnije dobila naziv „lumbersexual“, drugačije rečeno neko ko je imao izgled kao šumar, ali u isto vrijeme gdje je brada primala punu pozornost i njegu. Ako vam nije jasno, onda će vam riječ hipster pomoći da shvatite riječ „lumbersexual“. A sad, zavisno gdje živite i kakva je vaša okolina, stil brade i njega potpuno o vama ovisi. Nosili stil koji je bio poznat u 70tim ili imate svoj lični stil bitno je uvijek da vodite brigu o svojoj bradi.