Preminuo osnivač Ikee Ingvar Kamprad

IKEA; Getty Images

Utemeljitelj Ikee, Ingvar Kamprad preminuo je ove subote u svojoj kući u Smålandu u Švedskoj nakon kraće bolesti u 91. godini

Gotovo je nemoguće pronaći dom u svijetu koji ne uključuje barem jedan predmet iz Ikee, i to zahvaljujući njezinom utemeljitelju Ingvaru Kampradu. Kompaniju je utemeljio u dobi od 17 godina na porodičnom imanju u Smålandu, te ju je razvio u sveprisutnu marku kakvu danas poznajemo.


U saopćenju za medije Ikea opisuje Kamparda kao "velikog poduzetnika s karakterom tipičnim za južnu Švedsku - vrijednog i tvrdoglavog, s puno topline i razigranim sjajem u oku."


Uprkos tome što nije imao operativnu ulogu u kompaniji od 1988. godine, Kamprad je ostao prisutan kao viši savjetnik i dijelio svoje znanje i energiju s kolegama u Ikei. „Radio je sve do samog kraja života, ostajući vjeran svom motu da većinu stvari još treba napraviti", stoji u saoopćenju.


Ingvar Kamprad


"Žalosni smo zbog gubitka našeg utemeljitelja i dragog prijatelja Ingvara. Njegovom nasljeđu i vizija - stvaranje boljeg svakodnevnog život za mnogo ljudi - vodit će nas i dalje i nadahnjivati", izjavio je Jesper Brodin, predsjednik Uprave i predsjednik Grupe IKEA.


Šarolika je historija Kamprada. Naime,  on se ranije tokom svog života suočavao s brojnim optužbama zbog veze s nacistima koje je on nazvao najvećom greškom svog života.


Kamprad je IKEA-u osnovao 1943. godine. Prvo je prodavao replike kuhinjskog stola svog ujaka, a danas prodaje namještaj širom svijeta. Njegova kompanija postala je jedna od najvećih u svijetu s više od 190 hiljada zaposlenih u 49 zemalja.