7 koraka do zdravije i mlađe kože

SNL

7-koraka-do-zdravije-koze-naslovna1 U današnje vrijeme sve više pažnje se poklanja fizičkom izgledu, a taj kvalitet koji se nekada više cijenio kod devojaka i žena, sve više je poželjan i kod muškaraca. Ovaj trend je prepoznat i od strane kozmetičkih kuća, koje sve više lansiraju proizvode specijalno namijenjene za muškarce. Bez obzira je li riječ o spoljašnjim uticajima koji uzimaju danak na koži, poput nečistoća, ili čak o nezdravom stilu života, na primjer, nedostatak sna, muškarci već u tridesetim godinama ističu grubu kožu, proširene pore i tamne mrlje kao glavne probleme vezane za kožu. Statistički posmatrano, proizvodnja i prodaja kozmetičkih proizvoda namijenjenih za muškarce u konstantnom je porastu. Procijenjuje se da oko 60% muškaraca starosti između 18 i 35 godina koristi hidratantnu kremu za lice, oko 35% koristi proizvode za umivanje, oko 17% koristi anti-age proizvode, a svega 10% koristi anti-age kreme za zonu oko očiju. Prve korake njege kože muškarci bi trebali početi u svojim dvadesetim godinama kako bi efekat bio dugoročan. Također, ni u tridesetim nije kasno za početak brige o svojoj koži. Danas smo za vas pripremili jutarnju i večernju grooming rutinu kože kako bi se što bolje brinuli o njoj, pogotovo za vrijeme hladnijih dana. 

Napominjemo da proizvede koje preporučujemo veoma jednostavno možete naručiti online s obzirom da na našem tržištu nisu dostupni.
SVAKOG JUTRA7-koraka-do-zdravije-koze-01


Umijte se s Paula’s Choice Redness Relief Cleanser, $18


Vaše lice je leglo za bakterije, tako da vam ne preporučujemo jutarnje čišćenje lica. Muškarci svih tipova kože mogu koristiti ovo sredstvo za čišćenje lica, a pogotovo se preporučuje muškarcima sa osjetljivom kožom i onima koji imaju problema s crvenilom kože. Kremasto, mliječno pH uravnoteženo sredstvo za čišćenje lica ima tendenciju da hidratizira i umiruje kožu dok je blago čisti. Također, pri čišćenju koristite ruke, jer od pomagala za čišćenje, lice će vam biti crveno, a to nije idealan prizor za izlazak van kuće.
Osvježite lice Korres Black Pine Firming, Lifting & Antiwrinkle serumom, $74


Zvanična definicija seruma za kožu ne postoji, a u pitanju je zapravo tip proizvoda koji ima određene karakteristike: najčešće se radi o laganoj gel-kremi ili rastvoru aktivnih supstanci (npr. hijaluronska kiselina i hidrosolubilni vitamini) koji se brzo upija i pruža satenski osjećaj na koži. Druga kategorija su uljani serumi, koji su posebno popularni u poslednje vreme. Radi se o kombinaciji prirodnih biljnih ulja i egzotičnih uljenih ekstrakata (ekstrakti rijetkog i skupocijenog bilja ili voća, etarska ulja za aromaterapiju itd) koji nadoknađuju koži lipide i vlagu, a obično su namijenjeni zrelijoj koži, kao i za aromaterapiju ili detoksikaciju kože. Vodite pažnju da ga nanesete prije nanošenja hidratantne kreme ili u protivnom ćete spriječiti njegovu apsorpciju.
Razbudite oči s Kiehl’s Age Defender Eye Repair, $30


Koža oko očiju je tanja i sklonija iritaciji od ostatka lica. Stoga kreme za oči su obično formulisane da budu blaže nego što su to hidratantne kreme. One su odlične u minimiziranju podočnjaka i natečenosti, pored toga što pružaju zaštitu od nastanka bora. Potražite one kreme koje u svom sastavu sadrže peptide, vitamine i antioksidante.
Zaštitite kožu sa Ursa Major Daily Defense losionom, $54


Standardna hidratantna krema će hidratirati kožu i štiti je od hladnoće. Ali, najnoviji proizvod iz radionice Ursa Major je veoma poseban. Ima širok spektar UV zaštite zahvaljujući koncentraciji cink-oksida od 10%, plus pomaže ublažiti znakove starenja (mislimo na bore) i spriječava nastajanje novih. Priznajemo da je 54 dolara puno za hidratantnu kremu, ali ovdje pričamo o nekim novim standardim zaštite i njege kože.
SVAKU NOĆ7-koraka-do-zdravije-koze-02Saperite težinu dana s lica pomoću m-61 Power Cleanse, $34


Čišćenje kože u večernjim satima će vam pomoći u ostatku vaše noćne rutine. Čišćenjem lica navečer eleminišete toksine i ulja koja su se nakupila na vašem licu tokom dana. Uvrstite proizvod m-61 u svoju rutinu jednom ili dva puta sedmično (a možete ga koristiti i ujutro umjesto sredstva za čišćenje lica koji trenutno koristite). Njegova glikolna kiselina uklanja bakterije i mrtve ćelije kože, dok ekstrakt čaja smiruje kožu.
Poboljšajte kožu preko noći pomoću Baxter of California noćne kreme, $26


Vaše cijelo tijelo se podmlađuje dok se odmara. Dakle, ako se koži ne da dodatni poticaj preko noći, onda propuštate najbolju priliku da održite zdrav ten i da zaustavite znakove starenja. Investirajte u kvalitetnu noćnu kremu sa alfa-hidroksi kiselinom (AHA) ili beta-hidroksi kiselinom (BHA), a obje kreme pomažu da se riješite odumrlih stanica kože.
Riješite se akni pomoću Kiehl’s Breakout Control Targeted Acne Spot tretmana, $28


Tajna je u sumporu kojem se pripisuje antiseptička, antibakterijska i antigljivična svojstva. Možda vam sumpor zvuči grozno, ali ovaj tretman dezinficira kožu oko proboja i isušuje samu bubuljicu. Za najbolje rezultate, noćnu kremu nemojte nanositi na mjesta bubuljice, naprotiv ta mjesta ostavite suha kako bi sumporna kiselina mogla očistiti i isušiti bubuljicu bez mogućnosti spriječavanja apsorpcije.