Kako sačuvati bronzani ten nakon mora

SNL

duzi-ten-naslovna Trenutno ste se vratitili s mora, odmorili ste se, puni ste utisaka i imate novi preplanuli ten kojeg želite da zadržite na sebe što duže. Ipak, kako to inače biva, samo nakon par dana postanemo svjesni da ta boja neće ostati na nama onoliko koliko mi to želim, a još na to počnemo da se ''gulimo''. Na sreću sviju nas, postoje određeni savjeti uz pomoć kojih možete zadržati preplanuli ten malo duže, a biti sigurni da je vaša koža sdrava i hidrirana.
Šta je ten?


Ten nastaje kada kožu izlažemo suncu, što uzrokuje proizvodnju smeđeg pigmenta poznatijeg kao melanin. To je način na koji se tijelo štiti od oštećenja uzrokovana UVA zrakama (koje izazivaju starenje kože) i UVB zraka (koje izazivaju opekotine).
Pripremi i održavaj


Ključ za duže trajanje tena počinje prije nego ga i dobijemo. Prije nego krenemo na more potrebno je da se tuširamo piling gelom kako bi tijelo očistili od odumrlih stanica kože i pripremili ga za novi početak ciklusa. duzi-ten-01 Korištenje dnevnog piling gela za tuširanje dvije sedmice prije godišnjeg odmora, pripremit će vašu kožu za izlaganje suncu i osigurati bolji ten. Kada se vratimo sa mora poželjno je da nastavimo piling koristiti svaka dva do tri dana kako bi izbjegli nakupljanje mrtvih stanica koje nam kožu mogu učiniti dosadnom i bez sjaja.
Sunčajte se sigurno


Većina nas je na moru sedmicu dana i svi bi da maksimalno dobijemo boje za tu sedmicu. Ali, to što ćemo se sedmicu dana pržiti na suncu nije rješenje. Naša koža je veoma intelegentna. Kada previše izgorimo, naša koža počinje da se oporavlja tako što stvara nove čelije, a stare odbacuje prije nego postanu kancorogene. U ovoj fazi koža počinje da se ''guli'' a to je upravo put ka bržem gubljenju tena. duzi-ten-02 Kako bi izbjegli ovo potrebno je da koristimo kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom od 30 do 50.
Rashladite se


Nakon povratka sa plaže, mnogi idu odmah pod tuš, i to vruć tuš. Ali, ukoliko smo dugo boravili na suncu, voda i nije naš najbolji prijatelj. U ovakvim situacijama voda će skinuti prirodna ulja sa našeg tijele i dobiveni ten će brzo da izlapi. duzi-ten-03 Vrući tuševi isušuju kožu, što je najgora noćna mora za ten, a to sve dovodi do guljenja kože. Umjesto toga, koristitie hladne tuševe i proizvode koji se svojim sastavom baziraju na hidrataciji.
Losioni poslije sunčanja


Na tržištu postoji mnogo tableta, ulja i losiona koji tvrde da mogu ne samo ubrazati tamnjenje kože nego i pomoći da se taj ten sačuva. Ovi proizvodi rade na principu da umjetno podstiču proizvodnju melanina, ali većina dermatologa ne preporučuje ove proizvode. Umjesto toga potražite losione poslije sunčanja sa efektom samotamnjenja. Ovo je siguran način da dodate dodatnu boju na svoje tijelo nakon što sa plaže krenete kući. duzi-ten-04  
Redovna hidratacija


Dnevno koža mora da bude hidrirana bez obzira da li se izlagala suncu, ali ako ste bili na suncu možete osjetiti da je vaša koža postala osjetljiva, suha i dehidrirana. Stoga ako želite tu bronzanu boju onda vodite računa da unosite mnogo tečnosti u svoj organizam i koristite hidratacijske losione za tijelo. duzi-ten-05  
Varajte


duzi-ten-06 Najsigurniji i najbrži način da dobijete bronzani ten, a da pri tome ne izgledate kao Iggy Pop jeste lažni ten. Samo 15 minuta ovog tretmana dat će vam prirodan ten narednih 7 do 10 dana. Vrijeme idealno za ovaj tretman je kada primjetitie da vam je ten koji ste dobili na moru počeo nestajati.
Varajte s odjećom


Bilo koja pastelna boja od pastelno plave pa sve do pastelno roze će naglasiti vaš ten tako što će istaći tople tonove vaše kože. Momci koji imaju crnu kosu i tamniji ten, crna boja će im pomoći da im koža dobije tu bronzanu boju za kojom svi žude. duzi-ten-07     Ilustracija: Jungyeon Roh