15 grooming savjeta koje svaki muškarac mora znati

SNL

15-grooming-savjeta-naslovna2Svi muškarci žele da izgledaju dobro zato jer njega kože je veoma bitna. Ali niko ne želi da svako jutro u sređivanju provede više vremena nego što je neophodno. Život je prekratak, a već i suviše vremena trošimo na bespotrebne sitnice. Upravo vam zbog ovog predstavljamo listu sa 15 kratkih, i nadamo se korisnih savjeta za njegu tijela i lica, koji će vam uštediti vrijeme, a i muku.
Brijanje nakon tuširanja


Rutina jutarnjeg umivanja, pranja zuba i ruku nekako nam uvijek više prija prije opuštanja ispod toplog tuša. Ali brijanjem poslije tuširanja izbjeći ćete nepoželjno iritiranje kože. Topla voda i para otvaraju pore na licu i koža je mekša, što vam omogućava preciznije i lakše brijanje kao i smanjen rizik od posjekotina i iritacije.
Pjena za brijanje umjesto balzama za kosu


Zamijenite standardnu pjenu za brijanje balzamom za kosu i na taj način oporavite lice. Pitate se kako? Objašnjenje je veoma jednostavno – balzam, za razliku od pjene, hidrira kožu i ne isušuje je.
Bubuljice i tupferi


15-grooming-savjeta-01 Nepozvan gost se uvijek pojavi kada ga najmanje očekujemo. Bubuljica pred važan sastanak ili dugo očekivan večernji izlazak svima predstavlja noćnu moru. Riješite je se tako što ćete umjesto prstiju korisiti dva tupfera ili komada vate i lagano istisnuti sadržaj. Na taj način sprječavate širenje bakterija jer prsti ne dolaze direktno u dodir sa kožom, a također su i manje šanse da ćete ostaviti tragove sopstvenih noktiju na licu.
Uši čistite maslinovim uljem, ne štapićima


Štapići sa vatom nisu pogodni niti napravljeni za namjenu koju smo im svi dodijelili. Vjerovatno ste već mnogo puta čuli da njima ozbiljno možete narušiti zdravlje i povrijediti bubnu opnu. I to je istina. Maslinovo ulje, samo par kapi, očistit će uho i otpustiti cerumen koji će sam naći put van. Zagrijte malu količinu ulja na temperaturu tijela i malom pipetom spustite nekoliko kapi u unutršnjost uha. Glavu nagnite blago na stranu. Nakon ulja dodajte i nekoliko kapi tople vode. Zvuči vam odvratno? Bez sumnje. Ali savršeno radi posao.
Lokne ukrotite balzamom za kosu


Ukoliko vam kovrdže zadaju muke, ukrotit ćete ih sa malo balzama koji treba da naneste na suhu kosu. Hidrantne kreme za ruke i kožu također mogu priskočiti u pomoć.
Led i nadutost


15-grooming-savjeta-02 Nakon neprospavane noći i gadnog mamurluka, lice nam često izgleda naduveno, a glava boli. Posegnite za kesom smrznutog povrća ili pakovanjem leda i laganim pokretima pritiskajte uz lice.
Labelo i posekotine od brijanja


Kućni recepti uvijek najbolje odrade posao, pa ako volite da uštedite koju marku na preparate za poslije brijanja evo jednog savjeta – sljedeći put kada brijač ne bude htio da vas sluša i napravi posjekotinu na licu, prekrijte je balzamom za usne. Voskasta tekstura labela i grožđanih masti pomoći će rani da brže zaraste.
Nježniji poljubac uz četkicu za zube


Nakon pranja zube prevucite četkicu nekoliko puta preko usana kako biste otklonili mrtvu kožu. Usne će vam biti mekanije i izgledati njegovano.
Sapun i teretana


15-grooming-savjeta-03Unutrašnjost torbe za trening je, složit ćete se, užasna. Stavite komad sapuna u neki od unutrašnjih džepova ili pregradu koju najčešće otvarate i vađenje i stavljanje stvari u nju više neće biti noćna mora.
Brijač čistite fenom


Uštedit ćete vodu. A i živce. Tako otklanjate višak dlačica i sprječavate oksidaciju sječiva, neće hrđati niti tupiti.
Zamaskirajte loš zadah


Neprijatan zadah možete otkloniti „domaćinski“. Svjež peršun ili par kriški limuna otklanjaju u potpunosti ili ublažavaju miris bijelog luka. Peršun sadrži hlorofil koji je prirodni dezodorans, dok limunova kiselina pomaže tako što neutralizuje zadah.
Pinceta za dlačice u nosu


15-grooming-savjeta-04 Iako je ove godine „bradati“ stil dostigao vrhunac popularnosti svi ćemo se složiti da se dlaka koja viri iz nozdrve, uvijek primjeti, bez obzira koliku bradu njegujete. Ukoliko vas dlake u nosu ili ušima muče, otklonite ih pincetom ili grickalicom za nokte.
Čajem u borbu protiv opekotina


Najlogičniji način kako da se izborite sa opekotinama od sunca jeste da ih ni ne zadobijete. Savjet da se sklanjate sa jakog sunca više nije samo savjet brižnih nana i mama, posljedice neposlušnosti i nediscipline nažalost sve češće osjećamo na svojoj koži. Bukvalno. Ali ako sunce nije htjelo da vas sluša, hladne kesice čaja mogu vam biti prijatelj u nevolji. Pomoći će vam i ublažiti opekotine zbog velike količine tanina koje imaju u sebi.
Vazelinom produžite životni vijek parfema


Namažite malo vazelina na donji dio ručnog zgloba prije nanošenja parfema. Držat će miris duže na koži u poređenju sa nanošenjem parfema direktno na suhu kožu.