Otkrivamo kako još zaraditi i uštediti: Kriptovaluta i bitcoini ( 1 )

SNL

Kriptovalute, zvane i virtualne ili digitalne valute postoje samo online; nije ih izdala niti ih nadzire Centralna banka. Kriptovalutama se plaća na internetu, ali formalno gledajući, nisu novac. Šta je onda kriptovaluta?

Osim bitcoina, na tržištu postoje brojne druge kriptovalute od kojih su najpopularniji litecoin, ethereum, monero i drugi, a koji su posebno popularni postali u zadnjih godinu dana. Baš kao što je moguće trgovati dionicama, valutama i vrijednosnom imovinom, moguće je trgovati i kriptovalutama. Vrijednost kriptovaluta ovisi o povjerenju sudionika mreže koji su uložili svoja sredstva u nju. Online mjenjačnice i tržnice (eng. exchanges) omogućavaju pojedincima da kupe kriptovalute i njima trguju te tako ostvare zaradu. Krenimo redom.


Novac kojim kupujemo ili plaćamo na internetu je kao i novac koji držimo u novčaniku. Ima jednaku vrijednost i ime (km, euri, dolari itd.), a nadziru ga i reguliraju Centralna banka, Europska centralna banka i druge međunarodne organizacije. Danas postoje i virtualne odnosno kriptovalute: bitcoin je najpoznatija kriptovaluta. Bitcoin je globalno prihvaćen za internetska plaćanja – iako nije izdan od centralne  banke, niti se veže uz račune kod poslovnih banaka, pa tehnički nije novac. Kriptovalute funkcioniraju kao elektronski zapisi o određenim vrijednostima pohranjenim u elektronskim novčanicima na internet stranicama koje pružaju takvu uslugu.


Kako se koriste kriptovalute?

Kao i s stvarnim novcem na računu, kriptovalute držimo u svojem elektronskom novčaniku na nekoj od brojnih web stranica koje pružaju tu uslugu. Novčanik ćemo napuniti razmjenjujući “obični” novac kao na primjeri bitcoin na internet “berzama”. Bitcoin nastaje računalnim procesima na računalima širom svijeta. Osim što se može zaraditi rješavanjem složenih računalnih jednačina (takozvanim rudarenjem), može se kupiti i putem bitcoin bankomata, odnosno na internet “berzama”.


Koliki vrijedi kriptovaluta?

Mnogi se pitaju kako to elektronski zapis može vrijediti išta, no od školjaka do papirnatog novca, logičan razvoj je bio elektronska forma novca – iako u formalnom smislu riječi kriptovaluta nije elektronički novac.

Osim što kriptovalute služe za internetska plaćanja, njima se trguje kao i svakom drugom valutom i (kao i svakoj valuti ili robi na tržištu) – vrijednost im se može značajno promijeniti. Na primjer, u početku 2015. godine 1 bitcoin ste mogli kupiti za 217 USD; a početkom marta 2017. vrijedio je 1.286 USD.


Trgovina kriptovalutama i rizici

Dok se investitori u kriptovalute širom svijeta, a ima ih sve više i u zemljama regiona, raduju rastu bitcoina koji se približava novoj historijskoj vrijednosti, svi oni isključivo sami snose rizik ulaganja u virtualnom financijskom tržištu. Oni koji se uprkos zvaničnim obavještenjima o rizicima koje ovakva trgovanja nose, ipak odluče za trgovinu virtuelnim valutama moraju biti svjesni da to čine na sopstvenu odgovornost". Takvi investitori samostalno će snositi eventualne gubitke, koji bi proistekli iz tih aktivnosti. Građani sami moraju da procijene opasnosti, na koje su upozoreni i potencijalnu dobit koju bi ostvarili trgovinom bitcoinom i da donesu odluku o tome da li će se upustiti u takvu trgovinu. Podsjećamo kako je još u 2013. godini Evropsko nadzorno tijelo za bankarstvo izdalo upozorenje o trgovanju kriptovalutama.

EBA ističe šest najvećih rizika:


1. Na platformi za trgovanje valutama možete izgubiti svoj novac

Virtualne valute možete kupiti izravno od nekog ko ih posjeduje ili putem platforme za trgovanje valutama. Te platforme često nisu regulirane. U brojnim slučajevima platforme za trgovanje valutama ili su prestale poslovati ili su propale – u nekim slučajevima zbog hakiranja koje je izvršila neka treća strana. Ako platforma za trgovanje valutama izgubi novac ili propadne, ne postoji posebna pravna zaštita – na primjer, kroz program depozitnog jamstva – koja vam pruža osiguranje u slučaju gubitka koji proizlazi iz sredstava koje ste imali na platformi za trgovanje valutama, čak i kada je kupnja ili prodaja registrirana kod nacionalnog ovlaštenog tijela.


2. Novac iz digitalnog novčanika može biti ukraden

Kada kupite virtualnu valutu, ona je pohranjena u "digitalni novčanik", međutim kao i u slučaju pravih novčanika, novac iz digitalnog novčanika može biti ukraden, uz malu vjerojatnost povrata. Osim toga, ako izgubite ključ ili lozinku za vaš digitalni novčanik, vaša virtualna valuta može biti zauvijek izgubljena. Ne postoje središnje agencije koje vode evidenciju o lozinkama i koje izdaju zamjenske lozinke.


3. Niste zaštićeni kada se koristite virtualnim valutama kao platežnim sredstvom

Kada koristite virtualne valute kao sredstvo za plaćanje robe i usluga, niste zaštićeni nijednim pravom na povrat sredstava u skladu sa zakonima EU-a, na primjer, za transakcije iz konvencionalne banke ili s nekog drugog računa za plaćanje. Neodobrena ili nepravilna zaduženja u digitalnom novčaniku stoga obično ne mogu biti preinačena. Prihvaćanje virtualne valute od strane maloprodajnih trgovačkih društava također nije trajno garantovano i temelji se na njihovoj diskreciji i/ili ugovorima koji mogu biti raskinuti u bilo kojem trenutku bez prethodne najave.


4. Vrijednost virtualne valute podložna je brzim promjenama i čak može pasti na nulu

Iako je vrijednost bitcoina i drugih virtualnih valuta eksponencijalno porasla, ona je vrlo promjenjiva pa kako je lako podložna rastu, moguć je i veliki pad. Ako određena virtualna valuta doživi pad popularnosti, na primjer u slučaju veće popularnosti neke druge virtualne valute, vrlo je vjerojatno da će njezina vrijednost naglo i trajno pasti.


5. Moguća je zloupotreba transakcija u virtualnoj valuti za kaznena djela, uključujući pranje novca

Transakcije u virtualnim valutama javne su, no izvršitelji i primatelji tih transakcija nisu. Tim transakcijama u velikoj mjeri nije moguće ući u trag i one omogućuju visok stepen anonimnosti korisnicima virtualnih valuta. Stoga je moguće da se mreža virtualnih valuta koristi za transakcije povezane s kaznenim djelima, uključujući pranje novca. Takva zloupotreba može utjecati i na vas, budući da agencije koje provode zakon mogu odlučiti zatvoriti platforme za trgovanje valutama i onemogućiti vam pristup ili korištenje svim vašim sredstvima na tim platformama.


6. Možete podlijegati poreznim obvezama

Posjedovanje virtualnih valuta može podlijegati poreznim obvezama kao što su porez na dodanu vrijednost ili porez na dobit.