Četiri stvari koje trebate naučiti o kaputima

SNL

Potraga za savršenim kaputom je slična kao potraga za partnerom. Trebate dobro tražiti kako bi našli savršen kaput koji odgovara vašem stilu i gdje vam neće biti problem da provedete nekoliko mjeseci u njemu.

Kaput kao kaput, bio to model s jednostavnim ili složenijim krojem, uvijek će dati elegantnost vašem stilu i vašem ormaru. U zadnjih nekoliko godina izbor kaputa je više nego raznolik, tako da morate dobro da pazite i gledate šta će te uzeti, jer će te ga nositi više godina.

................................

Jedan mali podsjetnik za sve vas, iako je izbor odličan i možete naći dosta kaputa po cjeni od koje vas neće zaboljeti glava, kao npr. što nam nudi ASOS, Zara, Topman ili H&M, predlažemo vam da ipak malo dublje zgrabite džep i uzmete veoma kvalitetan kaput sa odličnim krojem. Naravno,  ne može svako da sebi  priušti kaput od kašmira koje nudi Saint Laurent ili Calvin Klein, ali kaput je važna investicija koja će vam se isplatiti kasnije. Loši kaputi s jeftinim materijalom će vam donijeti više glavobolje nego ičeg dobrog, i naravno morate da izaberete dobar kaput gdje ćete htjeti da ga oblačite. 

Nađite kaput koji odgovara vašem stilu 
Mnogi proizvođači kao što je Zara,H&M, Topman,itd.. su preuzeli klasične izglede kapute kako bi nam olakšali  stvari sa velikim izborom kaputa. Dali su nam od onih sa kapuljačama, sa jednostavnim krojem, do onim otmjenih gdje je minimalizam sve. Iako postoji mnogo drugih marki koje izbacuju veoma dobre kapute, gledajte da vam prvi kaput bude jedan od najboljih (iako bi bilo dobro da uzmete 2-3 najmanje, kako bi imali izbora i kako vam u isto vrijeme ne bi dosadili). Zimski kaput ili kaput uopšte bi trebao da vam bude kao mobitel, neprimjetan dok je na vama, a neobično bez njega. Zato gledajte dobro šta sebi budete uzimali. 

Razmislite s čime će te ga nositi 
kada krenete u kupovinu kaputa, pokušajte se sjetiti šta sve imate u ormaru i u glavi počnite da stvarate kombinacije kako bi vam izbor kaputa bio olakšan. Ako vam je ormar sačinjen većinom od plave, crne ili sive boje onda gledajte da vam kaput bude crn ili da skroz drugačiji (ako već birate kaput potpuno različite boje od vašeg ormara, morate znati šta radite). U ovom slučaju, modeli s bojama prljave bijele, camel ili houndstootd or plaid će vam odlično stajati. 


 

Najbolji kaput za vas bi trebao da bude slim fitu ali i da ujedno ima mjesta da možete kombinirati dukserice, majice dugih rukava, rolke ili tanke jakne ispod. Iako su sada u modi malo veći kaputi, imajte na umu da uzimate nešto što će te kroz više godina nositi. Na dobrom kaputu, dio kod ramena mora savršeno da stoji i da rukavi završavaju tačno kod zglobova, a dužina bi trebala da bude oko vaših koljenja, ne previše dugačko ili kratko. 

Idite za nečim što će trajati više godina 
Ulaganje u kaput je itekako važna odluka, zato gledajte da ne uzmete kaput kojeg ćete samo jednu sezonu nosati. Oprobani i testirani modeli kaputa kao što je „Monty Duffle Coat“  ili „Classic Melton Woll Peacoat“ još zadugo neće nigdje pa pokušajte vidjeti da vam prvi kaput bude u jednoj od ove dvije siluete.  Razmotrite sve detalje kad je u pitanju vaš stil. Jednostavniji i duži kaputi su bolji nego oni kaputi što imaju više detalja na njima i koji su kraći, ali svako ima svoj stil i dobro pazite na ovu sitnicu kod kupovine kaputa. 

Razmislite o materijalu vašeg kaputa 
Najveći faktor koji će odlučiti vrijednost i kvalitet vašeg kaputa je materijal od kojeg je napravljen. Kaputi od kašmira su ovom slučaju najbolja opcija, ali kad pogledate kapute od kašmira što pravi Brunello Cucinelli zabolit će vas glava, naravno zbog cijene. Pokušajte pronaći domaćeg proizvođača koji odgovara ovom materijalu. Materijal kaputa koji će svima odgovarati, i od čije cijene vas neće glava zaboljeti jesu 100% pamučni kaputi. Ne samo da je ovim kaputima cijena niža, nego će vas čak i bolje grijati.