Sve što trebate znati o Burbonu

SNL

Američki viski u našim krajevima nije toliko popularan koliko njegovi irski i škotski preci. Ovo je sve ono što trebate znati o burbonu, kraljevskom muškom piću – kako ga mnogi zovu.

Ime je dobio po francuskoj plemićkoj porodici


Burbon je žestoko alkoholno piće veoma slično viskiju, odnosno američki viski koji se prije tri vijeka počela praviti u SAD-u, i koje se i danas (ukoliko se želi klasificirati kao burbon) proizvodi samo u SAD-u. Područje burbona je američki jug, posebno Kentucky i njegov okrug Bourbon. Pretpostavlja se da je orkug, kao na kraju i samo piće, ime dobio po francuskoj plemićkoj porodici koja je u 16. vijeku vladala Francuskom, Sicilijom i dijelovima Italije. Najveća razlika između viskija i burbona je u tome što se burbon pravi većinom od kukuruza (minimalno 51%), što mora stajati u novim hrastovim bačvama te da nema propisanu starost. Burbon u pravilu stoji četiri godine u bačvama, jer u slučaju da predugo stoji može izgubiti svoja prepoznatljiva svojstva.Burbon je najbolje piti sam


Amerikanci obožavaju burbone, i svi do jednog su složni u tome da se trebaju popiti velike količine burbona kako bi se opio, te da im je čak i u tom slučaju mamurluk nepoznat pojam. Naravno, puno ovisi i o kvaliteti samog burbona (zaboravimo vremena prohibicije), ali mnogi se kunu da se ni s najgorim burbonom ne može imati problema s mamurlukom. Ipak, postoji i kvaka. Burbon treba piti sam jer sadrži biljna ulja i ako se miksa sa šećerom, poput npr. Cole, rezultat svega će biti prilično nezgodan mamurluk!Kod ispijanja burbona vrijedi pravilo tri prsta


U domovini burbona, Kentuckyju, kada je riječ o ispijanju ove njihove zlatne tekućine, postoji samo jedno važno pravilo – pravilo tri prsta. Kao što ste vjerojatno i sami zaključili, riječ je o količini koja se ulije u čašu – tri prsta. Međutim, zanimljivo je da se za mjeru tri prsta uzimaju palac, srednji i mali prst! Zašto je to tako, nitko ne zna, ali to se pravilo uvažava još od prvih dana pojave burbona. Burbon se ulije u čašu za vodu, dok se voda (koja se obavezno poslužuje uz burbon) ulije u shooter čašu. Zanimljivo, zar ne?
Pravi burbon mora biti boju jantara s bljeskom vatreno narančaste


Ukoliko ste pravi ljubitelj alkoholnih pića (ne mislimo alkoholičar), trebali bi znati i degustirati burbon na pravi način. Dakle, nakon što ste ulili burbon (držeći se pravila tri prsta) obratite pažnju na boju. Pravi kvalitetni burbon bi trebao biti boje jantara s bljeskom vatreno narančaste. Kada je riječ o mirisu, nećete zabiti nos u čašu kao kada degustirate vino već ćete jedva primaknuti nos rubu čaše. Trebali bi osjetiti miris orahovine pomiješan s naznakama mirisa karamele i vanilije. Prvi gutljaj treba biti dovoljno velik da vam pređe preko cijelog jezika, burbon zadržati u ustima nekoliko sekundi i progutajte. Okus bi trebao biti bogat, ali istovremeno mekan i nikako ne bi smio niti peći niti „gristi“.
Bez burbona Kentucky bi propao


Iako se mnogima ova izjava čini pretjeranom, ipak nije ni daleko od istine. Čak 95% „izvoza“ ove američke države otpada na burbon, dok ostalih 5% otpada na marihuanu i disko kugle!? Dovoljno je reći da u ovom trenutku u Kentuckyju ima više bačvi burbona (i to onih od 200 litara) nego stanovnika! Industrija proizvodnje burbona je vrijedna tri milijarde dolara a na plaće zaposlenih u proizvodnji burbona godišnje se potroši 707 milijuna dolara. Nakon plaćanja svih poreza i nameta Kantuckyju u blagajni ostane čak 166 milijuna dolara. Ta će brojka biti sve veća pošto je i potražnja sve veća – samo u ovom stoljeću potražnja se povećala za gotovo tri puta!