Ultimativni vodič za brijanje britvom i sigurnosnim britvicama

SNL

U ovo moderno vrijeme kada se i radi i živi velikom brzinom brijanje sa britvom ili sigurnosnom britvicom predstavlja pravi užitak. Tada čovjek može, bar na kratko, da zaboravi na sastanke, putovanja i svakodnevne stresove. Nazad u dane kada je brijanje sa britvom ili žiletom bio jedini način da muškarac postigne glatki bradu, strpljenje, vještina i predanost su bili preduvjet za ovu vrstu brijanja. Pojavom brijača sa žiletom davne 1890. godine, većina nervoznih muškaraca koji nisu imali živaca za brijanje počeli su veoma jednostavno obavljati ovu obavezu. Ali, pojavom jednokratnih brijača za brijanje u 1960. godini, mokri način brijanja je počeo polako da izumire. Brijanje britvom i žiletom polagano se vraća u modu, i sve je više novopridošlica grupi entuzijasta koji ne odustaju od stila života – uklanjanja brade na stari način. Ako se odlučite za ovaj način brijanja, nadamo se da ste strpljivi i imate mirnu ruku. Ali, najbitnija stvar je da ćete za ovaj način brijanja morati za sebe odvojiti malo vremena i brijanje pretvoriti u ritual koji će biti vaš trenutak opuštanja i priprema za svakodnevne probleme koji vas čekaju. U nastavku ćemo vam pokušati predstaviti sve prednosti i nedostatke tradicionalnog načina brijanja. 



brijanje_britvom_i_ziletom_01 



Način brijanja o kojem danas govorimo koristili su naši djedovi i možemo ga nazvati ultimativnim muškim brijanjem. Brijanje klasičnom britvom najtemeljitije je brijanje koje možete isprobati. Naravno, možda će na početku postojati strah od poneke posjekotine, ali to je i najbolji dio ovog rituala, jer jednom kad svladate baratanje hladnom oštricom od nehrđajućeg čelika, nakon svakog brijanja osjećat ćete se mnogo bolje u svojoj koži. Električni aparati su možda savršen način da se riješite brade, ali da li su eco friendly? Kad-tad taj aparat sa baterijama završiti će u zemlji. Nasuprot tome, ako se prebacite na britvu, trajat će vam možda cijeli život i nećete biti prepušteni na milost i nemilost proizvođačima skupih električnih brijača za brijanje. 




" Izlaskom filma o agentu Bondu, Skyfall, u kojem se prikazuje scnena brijanja britvom, sama prodaja britvi se naglo popela. "


" Britve zasigurno daju savršeno brijanje, ali morate biti veoma pažljivi kada ih upotrebljavate. "




Šta koristiti Razlika u cijenama britvi može biti enormno velika. Za izabrati ih ima jako dosta, ali mi vam predlažemo prvenstveno brendove poput Mühle, Thiers-Issard, Dovo of Solingen i Revisor. 



brijanje_britvom_i_ziletom_02 



Kao i svaku oštricu, britvu će ponekad biti potrebno nabrusiti, a da biste to učinili porebno je imati brusni kamen koji može biti prirodni ili napravljen od umjetnih materijala. Zatim trebat će vam kožni remen koji služi za održavanje oštrice, a na njemu se oštrica polira prilikom čega se skida i hrđa koja se pojavila u vrijeme dok je oštrica britve čekala sljedeću upotrebu. Dobra ideja je i da se upotrebljava i pasta za poliranje. 



brijanje_britvom_i_ziletom_03

Savjet 

Naoštrite britvu 
Nema više brice u izlogu koji žustrim potezima gore-dolje (ili lijevo-desno, ovisno kako remen stoji) oštri britvu, pa ćete tehniku morati usvojiti promatranjem starih filmova, entuzijastičnih savremenika na YouTubeu, i u konačnici praksom – po deset, petnaest poteza s obje strane remena trebalo bi biti dovoljno. 

Pripremite lice 
Bez obzira na to nanosite li prije brijanja pjenu iz spreja ili fini francuski sapun za brijanje četkom od podatne dlake osobito tankoćutnog jazavca, pazite da je mokro samo lice, a da je ruka koja drži britvu suha. 



brijanje_britvom_i_ziletom_04



Zategnite kožu prstom 
Ispružite kažiprst prema ogledalu, kao da govorite: 'Da, ti!', zatim ga okrenite prema licu i napnite kožu potezom prsta prema gore. Tako će britva zahvatiti samo dlačice, a ne i kožu. 

Držite britvu pod uglom 
Držite britvu pod uglom od 30 stepeni. Ako je budete držali pod manjim uglom, nećete učinkovito uklanjati bradu, a ako je budete držali pod uglom od 90 stepeni, razrezat ćete kožu. 



brijanje_britvom_i_ziletom_05 



Britvice poput Gillette Fusion su savršen način da se prebacite na ono što Davis naziva „naprednom“ metodom brijanja. Muškarci koji su po prvi put koristili sigurnosne britve za brijanje svoje iskustvo su opisali poput vožnje biciklom, ali bez stabilizatora, tako da i ova vrsta brijanja ipak zahtjeva malo vještine. 


" Pri brijanju sa sigurnosnom britvom, svima preporučuje da započnu sa leptir brijačima, gdje je veoma jednostavno ubaciti žilet. Oni vam daju veću kontrolu pri postizanju savršenog ugla. Nema opasnosti da se britvica otkači, tako da je ovo sigurniji i čistiji način brijanja. "


Zašto vrijedi probati 
Prvo, finansijski je veoma prihvatljiv jer pakovanje sa 5 žileta košta oko 5 KM, tako da ukoliko neko poželi da se vrati na jednokratne britvice može to da uradi bez grižnje savjesti da je bacio puno para. Drugo, sigurnosne britve nisu agresivane, znači idealne su za početnike. 


Šta koristiti 
Njemačka kompanija Mühle nudi izvrsnu ponudu sigurnosni britvica zajedno sa zamjenskim žiletima. Tu su također brijači Old Bond Street koje su isto tako kvalitetni. Ako ste ograničeni buđetom, Timor Double Edge Safety britvica (45KM) je odličan izbor. No, međutim, ako ste onaj tip muškarca koji ne žali da potroši koju marku više za svoje potrebe Merkurov zlatni Futur brijač (227KM) je savršen sigurnosni brijač za sva vremena. 



brijanje_britvom_i_ziletom_06



Savjeti 
Prije brijanja važno je ispravno pripremiti lice. Obavezno kremu za brijanje nanesite pomoću četke za brijanje kako bi dlake na licu stajale ravno. Korištenje pilinga prije brijanja je također dobra ideja, jer i to pomaže dizanju dlačica i uklanja sve mrtve stanice kože. Probajte Pall Mall Barbers piling prije brijanja ili nešto poput Kiehl's Facial Fuel Energising pilinga. Ako se brijete kada se i tuširate, onda to obavezno radite nakon tuširanja, jer tada su vam dlačice na licu najmekše.



 brijanje_britvom_i_ziletom_07 



Ako snažno pritišćete britvicu izazvat ćete crvenilo, a možete se i porezati. Stoga, nježnim kratkim potezima klizite niz lice i uklonite neželjene dlake bez rizika od neugodnog peckanja poslije brijanja. Nakon svakog brijanja trebate se umiti i to hladnom vodom jer će ona zatvoriti svaku poru i na taj naći spriječiti infekciju, te nastanak prištića.