Satovi ispod 200 dolara koji izgledaju mnogo skuplje

SNL

Najveće novine u industriji satova trenutno su one „pametne“ (poput onih koje mogu da čitaju vaše mailove i pokazivati u isto vrijeme koliko je sati) i one „Stare“ ( poput onih koji samo jedan primjerak ima i koji su preskupi). Ali, ako ste ipak od onih koji su samo u potrazi za lijepim satom, dobra vijest jeste da nikad nije bilo ovoliko izbora kao što imamo danas.

Također ne pričamo o onim satovima koji su napravljeni od najkvalitetnijih materijala (platinum, zlato, itd..) ili onih komplikovanih švedskih satova koji imaju najkompleksnije mehanizme, kojima se cijena vrti od 20.000 dolara pa nadalje.

..................................

Ali ako vam je budžet za takve stvari 1% ili manji, onda i dalje imate sreće. Današnji brendovi satova, mali ili veliki,  izbacuju svoje verzije satova koji se mogu lako da bore sa funkcionalnošću, izgledom, itd.. sa onim satovima koji koštaju kao novo auto. Zato mijenjate kvalitetu ručno rađenih satova, njihovih mehanizama kojima je trebalo više od par mjeseci da se naprave, ali ipak na takve satove paze samo najveći i najbogatiji entuzijasti za takve vrste satova. A mi svi ostali ćemo samo pomisliti da jednostavno imate ukusa sa takvom vrstom sata. U nastavku ćemo vam nabrojati 3 brenda u čijoj su ponudi satovi ispod 200$ s kojim će te blistati ( i jedan malo skuplji ali vrijedi svakog centa. 

Timex Faifield Sub
 

Poprilično je lako danas naći crno-bijeli sat za izlaska za nekih 200 dolara. Ali zato nije lako naći sat za izlaske koji ne izgleda kao svaki drugi za istu cijenu, čak i upola. Kako god, Timex nas već pokušava zadnjih 10 godina da uvjeri u suprotno. Pokret pod nazivom „Bahaus“ koji je poznat u ovoj industriji kao sat koji je postavio standardni izgled klasičnog modernog sata. Pričamo o onim satovima sa minimalističkim izgledom, a to upravo radi i za to je upravo zasluzan Timex. Timex'ov model pod nazivom „Fairfield“ je upravo oličje minimalističkog sata. Na ovome modelu, nećete naći slične satove sa toliko detalja i to ispod 100 dolara. Još na to sve radi se smart satu. Napravljen i dizajniran je za sve prilike od posla do izlaska. 

Breda „Visser“ 
 

Kolika god da mu je cijena bila bi dovoljna na osnovu dizajna ovog sata, ali upravo se tako pogodilo da mu je cijena tolika da ga si svako može priuštiti. Kao što znamo kockasti oblik sata, u ovoj industriji je pomalo čudan i iskače, ali kad se okrenemo i pogledamo detalje ovog smart sata, većinom svi ćemo da promijenimo mišljenje odmah. Model brenda posjeduje elegantne ćoškove, sa minimalističko siluetom samog sata koji je inspirisan radom holandskog skulptora , Carel Nicholaasa (čovjek koji je cijenio kocku kao sam oblik). Gledavši sat pomislili bi da je dizajniran u Švedskoj, u nekom otmjenom studiju, a zapravo je pravljen i dizajniram u Dalas gdje je Bredin glavni stožer. 

Citizen Eco-Drive 
 

Jedna od najboljih stvari na ovome satu je ta što je ne možete vidjeti, radi na osnovu umjetnog i prirodnog svijetla u isto vrijeme,tako da se ovome satu nikad ne treba mjenjati baterija. 200 dolara za sat koji neće vjerovatno prestati da radi u narednih 50 godina mi zvuči kao dobra ponuda. Sami dizajn nije samo od Citizen Eco-Drive tehnologije koji čini da će te ovaj sat kupiti bez razmišljanja, već je činjenica da je odlično dizajniran. Većini satova zlatno-crvenkasta boja ne stoji, ali ovaj sat je upravo s tom bojom i svojim dizajnom osvojio svaki pogled. Još kad pogledate crni ekran i crvenkasto smeđu narukvicu na satu, samo ga čini jos vrijednijim nego 200 dolara. 

Void PKG01 
 

Da,da, znamo već ovaj sat košta više nego 200 dolara, tačnije 224 ali to je samo zato što dobivate 2 sata po cijeni jednog. Da nismo mislili da je ovo toliko dobar sat, nebi ga u prvom mjestu ni nabrojali u ovoj listi. Dio je jedne od njihovih najpoznatiji kolekcija pod nazivom „GQ60 Collection“ Void kao dizajner satova, se bazira na minimialistični dizajn, koji u isto vrijeme ne izgleda kao ništa što možemo danas da vidimo na tržištu. Sa uzrekom „sve što ne vidite je isto tako vrijedno i ono kao što vidite“, direktor i vlasnik David Ericsson, su uspijeli da naprave jednostavne dizajnova sa narukvicama koje se lakše mijenjaju od ostalih. Upravo zbog toga Void, po nama vodi na ovoj listi.