Ljubav ima svoj dan - šta njoj pokloniti na taj dan?

SNL

Nasuprot onome što se danas misli, Dan zaljubljenih je zapravo prastari praznik - 14. februar stari Rimljani su slavili boga Fauna, zaštitnika pastira. Pri tome bi kao blagoslov za sretnu i bogatu ljubav zaljubljeni par prskali krvlju žrtvenog jareta. U toj epohi Valentin, mučenik iz III vijeka n.e. bio je svetitelj koga su poštovale mlade djevojke nesretne u ljubavi. Kada je imperator Klaudijus II odlučio da su neoženjeni muškarci bolji vojnici od onih koji imaju žene i porodicu, zabranio je brak mladim muškarcima koji bi bili njegovi potencijalni vojnici. Valentin je uvidio koliku nepravdu ovim svojim postupkom čini imperator, pa je riješio da i pored svega nastavi da vjenčava mlade ljubavnike u tajnosti. Kada su ove njegove aktivnosti bile otkrivene, Klaudijus je naredio da ga ubiju. Ubijen je 14. februara 269. godine nove ere. Legenda kaže da je Valentin prije smrti poslao oproštajnu poruku slepoj tamničarovoj ćerki – u pismu je bio žuti šafran sa potpisom „od tvog Valentina u znak zahvalnosti za toplini koju je pokazala prema njemu“. Dogodilo se čudo i djevojka je progledala. 

Od tada potiče poznata tradicija da muškarci pišu ženama slatke poruke. Porijeklo praznika je možda ipak obavijeno velom tajni, ali to ne sprječava ljude da vjeruju da je Valentin bio heroj, jedna jako značajna, i iznad svega, romantična figura. U pravoslavnom kalendaru, ovaj dan pripada sv. Trifunu. S pojavom zapadne mode kod nas je opće prihvaćeno slavlje Dana zaljubljenih, dakako najpopularniji je među mladim ljudima od 17-e do 25-e godine, izuzetnu važnost mu pridaju i mladi parovi kojima ima gotovo isti status kao godišnjica, oni preko 35. godina ga smatraju neinteresantnom novotarijom. Najčešće se poklanja cvijeće, i to ruže, kažu da je prodaja i do tri puta veća ovaj dan, potom bombonjere, plišane igračke, kozmetika, neki se odlučuju da svoju voljenu zaprose baš na ovaj dan. I tako, i ljubav zvanično ima svoj dan, iako bi trebalo da traje koliko i sam život. 

Mirišljava pisma su davno izasla iz mode, e-mail čestitke su odnijele pobjedu, a na kraju odaberite ono što vam srce želi i poklonite joj od svega srca. Zato pogledajte galeriju u kojoj sam vam htjeli pomoći da dobijete ideju šta pokloniti dragoj osobi.