Zašto je siva (boja kose) nova crna !

SNL

Andy Warhol je u svojoj knjizi pod nazivom „The Philosophy Of Andy Warhol“ napisao da „Kad imate sivu boju kose, svaka odluka koju donesete i svaki pokret što učinite će se činit „mladim“. Warhol, koji je jedan od osnivača umjetničkog pop pokreta, je svoju kosu od svojih ranih 20tih počeo farbati u sivo, što je kasnije i postao njegov prepoznatljivi imidž.

Pristup ovome svemu je veoma interesantan, ali ne i toliko da privuče većinu. Donedavno, i sami svi smo znali da siva boja kose asocira na starost, tj. metafora koja služi da nekoga kategorišemo starim. Ali u zadnje vrijeme se to polako mijenja.

..........................................

Današnji influenceri poput  Zyan Malik i Lucky Blue Smitha su uspijeli da populaziraju ideju farbanja kose u sivo među mladima, i to u oba spola. (U 2015.godini, Amazon stranica je objavila kako je siva farba za kosu skočila u prodaju i to za 80%). Gledajući, najbolji način mijenjanja kose u sivo jeste ipak prirodni način. 

George Clooney i Jeff Goldblum su najbolji primjeri da kad prirodnim putem pređete na sivu boju kose, da je najbolje da prihvatite tu činjenicu, nego da je bespotrebno sakrivate. Većini Hollywoodskih glumaca je njihov izgled sve. Njihovo lice i sve ostalo su zapravo dio njihovog svakodnevnog posla. Tako Mortensen, koji je nominiran za Oskara u svojoj kasnoj karijeri je veoma interesantan slučaj kad smo kod ove teme. Nije prevelik ljubitelj fotoshootinga, ali kad ih već radi uvijek postoji samo jedan uslov, a to je da ne smije da bude bilo kakvih uređivanja njegovih slika. Njegova filozofija u vezi ove teme jeste da se niko ne bi trebao skrivati od samog sebe, te da prihvatimo sve nesavršenosti u vezi nas. Talentirani  Mortesen pored toga što je glumac isto tako je i multilingvalni polimat, poet, fotograf i slikar, koji zna osam jezika. Odlaskom iz Danske odlučio je da nastavi svoj život u Buenos Airesu , a trenutni boravak mu je sad u Madridu. Mortesen je , pored svih ovih odlika je u svom stvarnom životu još interesantniji. Kako saznajemo kad je trilogija Gospodora prstenova bila u akciji snimanja Mortesen je u roku tih tri godine obišao čitav Novi Zeland pješice.  Izgleda neko ko ne mari brigu za svojim izgledom, ali kako nam on sam dodaje kako «nije ljubitelj tih modernih dotjerivanja“ ,dokazuje samo da pravilo uređivanja slika sa fotoshootiga se isto tako implementira u njegov privatni život i također u vezi njegove sive boje kose. 

Što se tiče prošlog predsjednika Amerike Baracka Obame, u roku svojih prvih 6 sedmica u svome drugom mandatu u Bijeloj kući, novinari su primjetili da se kod Obame boja kose veoma brzo mijenja u sive tonove. Taj prijelaz se odvijao toliko brzo da su čak neki predlagali da se gospodin Obama namjerno farba u sivo kako bi podsvjesno dobio poštovanje kao vodećih lider države. Ostali su se ipak pitali da nije možda zbog toga što vodi najveću vodeću svjetsku silu i da mu je kosa počela da sijedi od prevelikog stresa, ali zapravo glavni razlog tome jeste to što je gospodin Obama htio da ostavi transformaciju prirodi te je samo kratio kosu i pustio da sivi pigment prirodno preuzme njegovu mladalačku boju. Na kraju svog drugog mandata kao predsjednika Amerike, Obama, dok je bio u posjeti Kuala Lumpuru je naveo kako je nakon dolaska u Bijelu kuću nije imao niti jednu sivu dlaku na glavi, a sada je sijed. „Ne farbam svoju kosu u sivo, ali znam dosta ljudi koji to rade, neću ih spominjati ko su oni, ali ih znam“, kazao je tada Obama.

Jose Mourinho koji je menadžer i trener kluba Man. Uniteda je jedan od rijetkih koji su savršeno uklopili imidž sa sivom kosom. Moramo i sami da priznamo da mu veoma dobro stoji taj imidž. Lista još nije dovršena, tako da možemo da dodamo isto jednog poznatog glumca koji je savladao ovaj imidž i koji je čisti dokaz da čak i siva boja može da oblikuje imidž i usavrši izgled. Pričamo o Joaquin Phoenixu, iako je trenutno na rehabilitaciji zbog alkoholizma i trenutno je postao vegan, postojali su trenutci gdje je Phoenix, izgledao više nego odlično sa svojom sivom kosom. Nastavljamo listu sa poznatim, i to sa Pineom koji je vodio Saturday Night Live emisiju. Pine se kao i većina hollywoodskih glumaca i uticajnih lica nalazi na ovome spisku. Pitali su ga kakav je osjećaj, gledati se u špiglo i vidjeti prve bijele dlake na bradi  i na kosi.  Pine je odgovario: „Zapravo, čak mi i odgovara ovaj čitav proces, svako jutro vidim novu bijelu liniju na svojoj glavi ili bradi, što je zapravo veoma interesantno. Sviđa mi se ovo šarenilo, sasvim je drugačije nego što bi inače vidjeli. Smatram da ništa gore nema nego kad muškarac farba kosu ili bradu. Ja sam se ipak odlučio da idem na tradicionalni način mijenjanja boje kose, kao naši pradjedovi prije. Moj otac je počeo da sijedi u svojim tridesetima, kao i njegov otac, tako da ne želim da izgledam previše mlado za nekog u mojim godinama.“ „Svaki put kad završim s filmom, moja kosa postaje sve više sijeda“, kazao je jednom Casselonce, koji je sljedeći na našoj listi. Kako objašnjava to je i razlog zašto u zadnje vrijeme ne pravi više toliko filmova, jer kako on sam kaže : „95% ponuda budu odbijene samo zbog moje kose“. 

Svi se slažu da je Casselonce jedan od najboljih francuskih glumaca današnjice. Pored mnogobrojnih filmova koji su svjetski poznati, najbolji mu je dosadašnji izgled gdje ima bijelu bradu sa crnom kosom, i to znamo da poštujemo, jer malo ko zna da nosi takav imidž. Sad nam dolazi jedan od najpoznatijih lica na našem spisku koji se privodi kraju, a to je Mark (svi ga znamo kao lika „hulk“). Kad pogledate Marka prvo što primjetite jeste to da ima dojmljivo više sivila na glavi nego ostali glumci i poznate ličnosti na našem spisku. Kad neko kaže „siva kosa“ većina pomisli na nekog ko je proputovao i vidio dosta toga, mudrost, zato nam je na kraju liste kao šlag na kraju gospodin Mark, koji je upravo i savršeni model za našu metaforu. Kad pričamo o  Marku znamo da je u zadnjih nekoliko godina imao dosta problema u privatnom životu. Čak je i neko vrijeme bio prekinuo svoju glumu i počeo da se bavi sa politikom, a nedugo nakon toga je odlučio da se vrati u glumačke vode, koje su mu se na kraju veoma isplatile. Čak pored svega toga, mi dajemo Marku visoku poziciju jer po nama najbolje „fura“ sivu boju.