Budi sebi najbolja motivacija za trening

SNL

Najveća želja ovih dana kod većine, nebitno da li se radi o muškarcima ili ženama, jeste da se izgube svi kilogrami i masne naslage koje su se nataložili tokom zimskih mjeseci. I skoro da nema osobe koja bar malo nije zgriješila i time izgubila onu staru formu koju je bilo dobro pokazivati tokom ljeta. Teretane su sve punije i zauzetije, svi drže neke posebne dijete i prelaze na programirane režime ishrane. 


A onda, javlja se jedan veliki problem, kako u svemu tome ostati dugo, odnosno, ostati trajno, bez većih prekida i kako održati motivisanost na zavidnom nivou?! Ono što je najpotrebnije jeste da realno sagledaš situaciju i da je uporediš sa uspjehom koji bi volio da ostvariš ili koji bi želio da ostvariš. 


Nije realno da želiš da u roku od nedjelju dana skineš nekoliko kilograma i definišeš mišiće, ali je realno na primjer da očekuješ vidljive i jako dobre rezultate nakon mjesec dana vrijednog rada i velikog truda. Zato je potrebno da budeš organizovan, da napraviš plan i da znaš kad šta jedeš, kad kako treniraš, a onda kada počnu prvi rezultati da stižu neće ti mnogo toga biti potrebno da svoju motivaciju održiš velikom. 


Ono što ti je potrebno uvijek u životu, pa tako i kada treniraš i pokušavaš da ostvariš odlične rezultate jeste podrška od bliskih ljudi. I te kako umije da demotivišu rečenice prijatelja i porodice kako ti to nije potrebno, kako samo gubiš vrijeme. Potrebno je da ti govore da je to dobro za tebe, jer najviše je zdravlje na dobitku, tako da uvijek zahtjevaj da imaš od njih odobravanje i neke riječi koje će te još više pokrenuti. Savremen način života osmislio je brojne to-do liste koje pomažu u svakodnevnom funkcionisanju. Dobro, možda ti nije potrebno da imaš ovakvu listu za teretanu kada je motivacija u pitanju, ali će ti možda biti potrebna za to kad koje vježbe radiš i kakav ti je plan treninga. Uz to, pravi podsjetnike koji će uvećati i održavati motivaciju. Ispiši negdje svoje ciljeve, rezultate koje bi volio da vidiš na sebi posle nekog vremena, pa ih svakodnevno iščitaj i začudit ćeš se njihovom efikasnošću kada shvatiš kako ti volja i želja porastu u trenutku.