Trenirati ruke - kako i koliko?

SNL

 


Gotovo da ne postoji muškarac koji ne bi htio imati veliki obujam ruke, te upravo zbog toga odlučio sam napisati ovaj post kako bih vas pobliže upoznao sa mišićima koje sadrži ruka i načinom na koji bi trebali vježbati ruke kako bi se povećao obujam.Jedna od najvećih grešaka kod vježbanja ruku i ne postizanja zadovoljavajućih rezultata je vježbanje samo bicepsa, te zanemarivanje tricepsa i podlaktice. Biceps je, koliko vam god ovo možda iznenađujuće zvučalo, manji mišić od tricepsa. Za velike ruke potrebno je pažnju obratiliti na pravilno vježbanje i bicepsa i tricepsa. Također još jedna greška koju ljudi rade prilikom vježbanja ruku s utezima, je cimanje cijelog tijela prilikom podizanja utega. Cimanjem tijela prilikom dizanja utega, osim što riskirate povredu, ne vježbate ruke nego ostale mišiće u tijelu. Naravno da rade i mišići ruku, ali manje nego kada se tijelo ne cima. Moj savjet je da dok vježbate ruke s utezima, sjednete negdje i utege dižete samo rukama, a ne cijelim tijelom. 

Ukoliko želite velike ruke, nemojte forsirati s treniranjem. Biceps i triceps jesu mali mišići, ali kao i svim drugim mišićima potrebno im je odmora za oporavak, rast i jačanje. Osim greške kod vježbanja ruku svakog dana, ni previše odrađenih serija tokom treniga ne pomaže u rastu, već stvara potpuno suprotan efekt jer se mišić umori previše i umjesto rasta i jačanja, on se oporavlja od treninga. Kao što sam već napomenuo u prethodnim člancima na blogu, mišići se ne rade samo u teretani, nego i u kuhinji. 

Nemojte zanemarivati podlakticu! Iako podlaktica radi prilikom vježbi i za biceps i za triceps, potrebno je i nju posebno vježbati. Pogotovo ukoliko po genetici slabu i podlakticu. Kao i podlaktica, i na biceps mnogo utječe genetika, naravno u njegovom izgledu. Vjerojatno ste primjetili kako nekima biceps je kuglica, a nekima je puno veći. Naravno radi se o izgledu bicepsa, a ne o njegovoj jačini. Na genetiku se ne može puno utjecati, ali s trudom može se ojačati i one dijelove tijela koji su po genetici loši.   SNL/SNL