Jer smo mi fitstagrameri, a jesmo li?

SNL

Pričamo o vježbanju. Mnogima nužno zlo, manjem dijelu pasioniranih rekreativaca vježbanje je najbolji dio dana. I dok vi nostalgično fantazirate o kišici koja će večernjem gledanju filma ispod tople deke i ruci umočenoj u najveću zdjelu kokica dati poseban čar, istinskim zaljubljenicima u trčanje kiša označava samo neizbježnu dosadu koja upropaštava dobar trening.

  Pravi vježbači jednostavno uvijek nađu vrijeme, sredstva i razlog da se bave onime što vole. Trud je to koji, za većinu nas, biva nagrađen tek dobrim osjećajem nakon treninga i donekle utegnutijim tijelom od prosječnog. O tijelima kakva imaju popularne it vježbačice s Instagrama čak i većina predanih vježbača može samo sanjati. Za njih je potrebno odricanje dalekosežnije od vježbanja.

..........................................

Pa opet, ako negdje spomenete da se bavite vježbanjem - da planinarite, plivate, trčite - od vas se prešutno očekuje da izgledate kao stereotipizirana vizija instagramskog vježbača: da ste superrazvijeni i bez trunke sala. Ako imate koji kilogram viška ili kritične tačke - primjer, masne jastučiće na bokovima ili izraženiji trbuščić, vaša će izjava da vježbate pet dana u sedmici većini ljudi djelovati smiješno, pretjerano ili pak posve lažno. Obzirom da Instagram u stopu prati (a i generira) trendove u skladu s poražavajućim intelektualnim dometima modernog društva, za manje vitke je vježbačice osmislio etiketu fit & thick (fit i 'jaka'). Kako izgledamo najbitniji je aspekt fitness reprezentacije na Instagramu i bez nje jednostavno nismo uvjerljivi kao vježbači. To je, čini se, jedina poenta danas - uvjeriti publiku da si autentičan. U kulturi masovnjaštva, voajerizma i konzumerizma savršeni život konstruiran je šablonama internetskog iluzionizma, i upravo zato gledamo i crpimo informacije iz fitinstagramera.