Krenulo je iz studentske sobe: Sada vrijedi oko 500 milijardi $

SNL. Getty Images

Zuckerberg je napravio malu internetsku stranicu kako bi se studenti lakše povezivali te sebi olakšali život. Nije ni sanjao o što će to prerasti. Uskoro su krenule prve investicije

To je internetska platforma koja povezuje ljude na univerzitetima. Napravite svoj profil, dodajete prijatelje, dodate svoje interese i razgovarate putem mreže, rekao je Mark Zuckerberg sad već davne 2004. godine.


Najpopularnija društvena mreža slavi 14 rođendan, a čitava kompanija vrijedi više od 500 milijardi dolara. Puno toga se promijenilo u odnosu na 2004. godinu, ali Facebook je zadržao i dosta stvari koje ima od svojih skromnih početaka. I danas imamo profile, dijelimo svoje interese, dodajemo prijatelje i razgovaramo. Čak je i Zuckerberg zadržao modni stil, iako je danas novčano puno, puno ‘teži’. Sve je krenulo iz male studentske sobe na Univerzitetu Harvard. Zuckerberg je napravio malu internetsku stranicu kako bi se studenti lakše povezivali te si olakšali život.


- Trebalo mi je dvije sedmice da napravim stranicu. Sjećam se večeri kada sam prvi put pokrenuo Facebook. Izašao sam s prijateljem na pizzu i baš mu rekao kako će jednog dana to netko napraviti za svijet. Nisam niti sanjao u što će to prerasti - rekao je Zuckerberg u jednom intervjuu.
Nakon brzog širenja po američkim sveučilištima, Zuckerberg je napustio obrazovanje i odlučio se u potpunosti posvetiti razvoju društvene mreže. Ubrzo su uslijedile i prve investicije, a u godinama nakon dolazile su i opcije objavljivanja fotografija, lajkanja i komentiranja, a Facebook je još više ‘eksplodirao’ dolaskom pametnih telefona.


- Ranijih godina smo imali osjećaj da, ako napravimo ovo, ljudi će sami napraviti svijet boljim. Međutim, danas shvaćamo da i mi moramo napraviti puno više da bi to postigli - smatra Zuckerberg.


Ipak, Facebook nije rastao bez problema. Još dok je bio student, na vrata su mu pokucala braća blizanci Cameron i Tyler Winklevoss kojima je Zuckerberg trebao napraviti internetsku stranicu za povezivanje ljudi. Braća su ga optužila da im je ukrao ideju. Tužili su Zuckerberga i dobili odštetu od “samo” 65 milijuna dolara.     


Radi 60 sati sedmično i sam donosi sve odluke  

   

Ne želim razbijati glavu o tome što obući. Uzmem farmerice i majicu. Sve moje misli želim usmjeriti kako bi društvo bilo bolje rekao je u intervjuu Mark Zuckerberg. Iako je Facebook velika kompanija, nikad nije prepustio mjesto direktora nekom stručnijem. Ima toliko dionica da on donosi sve odluke, a radi po 10 sati dnevno.