Kako da manji stan učinite većim

SNL

Svi maštamo o preseljenju iz manjeg u veći stan. No realnost je takva da živimo u malom stanu. Visoke cijene kvadrata, pogotovo u Sarajevu, učinile su manje stanove popularnijima i pristupačnijima za većinu ljudi. A možda se zbog previsokih troškova života morate preseliti iz većeg stana ili kuće u manji stan. Brojni su izazovi s kojim se susreću stanari manjih stanova, od toga da vam u njega ne stane sva odjeća, toga da ne možete primiti goste do toga da nemate mjesta za stvari poput bicikla. Zato vam danas donosimo nekoliko pametnih savjeta i ideja kako da svoj mali stan učinite malo većim.


Odlaganjeucinite-manji-stan-vecim-01 Namještaj s dvostrukom funkcijom ne treba biti ni ružan ni komplikovan za korištenje, a nekada je pravi spas za skroz male stanove. Ako nemate baš najmanji stan na svijetu od samo 20 kvadrata možda nije potrebno da vam se krevet pretvara u stol i obrnuto, ali zašto ne bi recimo kupili kauč s dodatnim skladištem za stvari? Ista stvar je s krevetom, krevet ispod kojeg ne postoji prostor za spremanje stvari nije opcija u malim stanovima.


Iskoristite zidoveucinite-manji-stan-vecim-02 Da napravite turu po newyorškim studentskim stanovima začudili bi se šta sve snalažljivi studenti naguraju u stanove od 15-30 kvadratnih metara. A opet, njihovi stanovi ne izgledaju prenatrpano već šarmantno. Jedan od razloga je što oni koriste zidove kao prostor za odlaganje stvari i to svega - od bicikala, nakita, stolica, stolova do posuđa.Podijelite prostor u stanu na više cjelinaucinite-manji-stan-vecim-03 Na prvi pogled se možda čini kako je otvoreni koncept interijera najidealnije rješenje jer tako postižete iluziju većeg prostora i time imate više mogućnosti pri uređenju stana. No, varate se. S vremenom će nestati bilo kakva definicija prostora i uvijek ćete morati paziti na urednost stana. Svi će vidjeti ostavljenu pidžamu na krevetu ili neoprano suđe. Definirajte koja područja treba odvojiti. Kuhinju i dnevnu sobu odvojite postavljanjem šankerskog stola, a spavaću sobu od dnevne odvojite visokom i uskom policom ili regalom.


Riješite se nepotrebnih stvariucinite-manji-stan-vecim-04 Budite selektivni. Zapitajte se treba li vam zaista ova fotelja? Ili ova majica koja odavno zaslužuje ići pod krpu za pod? Nesvjesno skupljanje stvari je potpuno prirodna pojava koja se dešava nama ljudima. Ako ih niste u mogućnosti pohraniti na pametan način, bacite ih. Prazan prostor može biti vrijedniji od beskrajnog nereda.


Nabavite velika ogledalaucinite-manji-stan-vecim-05 Ogledala su mađioničari kada manji stan treba da izgleda veći. Ogledala postavite suprotno od prozora ili čitav zid prekrijte ogledalom za puni efekat. Nama se lično sviđaju velika ogledala prislonjena na zid ili na kraju hodnika.


Manje je višeucinite-manji-stan-vecim-06 Kad je riječ o malom prostoru svaki kvadrat se broji. Umjesto da cijeli prostor uređujete prema namještaju, neka namještaj radi s vama. Uzmite dovoljno vremena za mjerenje dužine, širine, pa čak i visine nekih elemenata poput stropa ili prozora. Ti elementi imaju veliki utjecaj na izbor namještaja. Nemojte se usredotočiti na mali namještaj jer on može izbaciti skladnost cijele prostorije. A može biti i neudoban. Umjesto nagomilavanja prostora s mnogo malog namještaja, usredotočite se na nekoliko velikih komada.


Razmislite o bojamaucinite-manji-stan-vecim-07 Odaberite svjetlije tonove pri odabiru boje za stan. Bogate i tamne boje vizualno smanjuju prostor dok ga svijetliji tonovi povećavaju. Koristite tri boje. Odaberite dvije svijetlije dominantne nijanse i jednu življu koja će naglasiti interesantan detalj u stanu. Ovo “pravilo” možete iskoristiti i u odabiru namještaja. Odaberite dvije glavne nijanse namještaja koje će vladati u prostoru i jednu življu.