8 stvari koje svaki muškarac treba da ima za svoj dom

SNL

Tražiti novi stan je proces za sebe, ali znate li da je možda malo veći skontati šta u novom domu imati od namještaja... Nemaju svi baš novac za dekoratere koji znaju najbolje svoj posao, ali imaju zato svi ovih osam zlatnih pravila.

Od sadržaja koji se nalaze u kupatilu do spavaće sobe, možemo upotrijebiti izreku da „zidovi govore“ umjesto nas. Ukoliko vaši gosti nisu sigurni u to šta volite, u čemu uživate i koji ste tip osobe zapravo, brz pogled kroz predmete u stanu brzo im može dosta toga reći. Nabrojaćemo 8 stvari koje bi trebalo da imate za svoj dom; praktičnost i otmjenost uvijek su na prvom mjestu.Zvučnici


muske-potrebstine-za-dom-01Organizujete zabavu u stanu? Ili mirno sjelo sa grupom najbližih prijatelja? U oba slučaja, pošteni zvučnici nikada ne mogu biti promašena investicija. Bez obzira na broj zvučnika za koji se odlučite bitno je da budu funkcionalni na dva nivoa: bitni su estetski momenat i kvalitet zvuka. Ako zvučnici ne zadovoljavaju ni jednu od ove dvije stavke, onda unosimo malu prepravku u trećoj rečenici ovog pasusa.
Preporuka: Sonos Play 5 – snaga i bas potencijal više su nego odlični uzimajući u obzir veličinu ovog zvučnika, koji zauzima mjesta koliko i par naslaganih knjiga. (cijena: oko 500 eura)Čaše


muske-potrebstine-za-dom-02Svakoga oduševi šolja sa šaljivim porukama ili crtežima kao poklon za rođendan ili praznik. Ipak, vaši gosti neće biti toliko oduševljeni istim dok im u njih sipate viski. Svakome je potreban bar jedan set sa 6 staklenih čaša. Dizajn i vrstu čaše odredit će vaše omiljeno piće. Ako je u pitanju vino razmotrite i kupovinu jednog elegantnog dekantera. Imajte na umu da će uvijek neko, bio pijan ili ne, slomiti po koju, te zaista nije potrebno da na njih trošiti velike sume novca.
Preporuka: Alessi – italijanska proizvodnja i dizajn (cijena: oko 30 eura za set čaša)Udoban kauč


muske-potrebstine-za-dom-03Ko god da je skovao parolu o udobnim cipelama i udobnom dušeku nije nikada osjetio čari udobne sofe. Ne znamo za vas, ali piscu ovog teksta udobna sofa oduvijek je imperativ. Čvrsta osnova je ključ udobnosti. Birajte komade namještaja od čvrstog drveta poput hrasta, jasena i bukve; meko drvo poput borovine nije najsrećniji izbor. Ono još bitnije jeste veličina. Ako ne možete da se ispružite cijelom dužinom, dobro se naspavate i ostavite mjesta za još nekoliko ljudi pored, džaba vam sva kvalitetna kupovina.
Preporuka: Jednostavne linije, savremen dizajn,ležernost i udobnost – možete potražite primjerke pravljene po uzoru na „John Lewis“ namještaj.Zidna umjetnost


muske-potrebstine-za-dom-04Ne mora biti Picasso. Ne mora ni da bude skupa. Čak ne mora biti ni original. Ono što mora NE biti jesu: posteri iz „Kum-a“, neki od „keep calm and …“ postera i već svima dosadna mapa metroa nekog od evropskih gradova. Dvije kategorija koje moraju biti zadovoljene su: 1)treba da zadovolji vas ( kada kažemo „zadovolji“ svjesni smo da je ukus subjektivna stvar; da li će vas reprodukcija na zidu svako jutro razveseliti ili rasplakati potpuno je na vama). 2) treba da izgleda dobro gdje god je okačili. Stavka pod rednim brojem 2.također je stvar subjektivne perspektive. Ipak kakav god ukus njegovali, nešto poput umjetnosti Damien Hirst-a svakako ne ohrabruje ni vašu djecu ni vaše goste da se osjećaju ugodno u prostoriji koju ste za njih namjenili.
Preporuka: Pomalo onoga što se vama dopada.Dobar miris


muske-potrebstine-za-dom-05 Sada već naučno potvrđena činjenica: muškarci nemaju jako izraženo čulo mirisa poput žena. Iako su se „mirišljave“ majice i čarape vukle svuda po tinejdž sobi čekajući maminu ruku da ih pokupi, sada kada ste u svijetu odraslih morate se sami postarati za svoje mirise. Poželjno – prijatne mirise. Svijeće i osvježivači prostora dobro će zamaskirati miris pržene piletine iz kuhinje, kao i miris ustajalog piva ili veša koji čeka pranje nedjeljama.
Preporuka: Ako ste nesigurni u svoj odabir, pomoć sestre, drugarice ili djevojke/žene u ovom slučaju više je nego dobrodošla.Noževi


muske-potrebstine-za-dom-06 Dom nije dom bez seta kvalitetnih kuhinjskih noževa koji moraju biti oštri. Veoma oštri. Ne postoji ništa tužnije u kuhinji od pokušaja da se crni luk isječe tupim nožem. Najbolji noževi sastoje se od jednog komada čelika i tako se izlivaju u cijelini, a na dijelu gdje šaka hvata nož, dodaje se drška od kvalitetne plastike ili drugog materijala.
Preporuka: Solingen – čuveni njemački noževi kao i „Mercer“ američke proizvodnje sastoje se od noža za hljeb sa reckastim sječivom, velikog takozvanog „šef“ noža za velike komade mesa i povrća, malog pomoćnog noža za ljuštenje, manjeg noža za manje komade povrća, i noža sa tankom oštrom ivicom za izdubljivanje namirnica.Biljke


muske-potrebstine-za-dom-07 Bar jedna velika kućna biljka u stanu potrebna je kako bi održavala nivo kiseonika i spriječila česte upale grla i kašalj koje prouzrokuje grijanje i suh vazduh u gradskim stanovima. A povrh svega izgledaju divno i osvježavaju prostor.
Preporuka: Filadendron, monstera i paprat; zalivanje maksimum jednom nedjeljno što znači da ćete uspjeti da ih održavate živim, bar po toliko.Knjige


muske-potrebstine-za-dom-08Žene uglavnom prvo okom prelete preko polica pri ulasku u svaki novi prostor. Naročito ih zanima ono što se na njima nalazi jer govori mnogo o vlasniku, a knjige su uvijek pokazatelj dobrog ukusa. Ako niste strastveni kada su knjigu u pitanju i jedino čitanje u slobodno vrijeme podrazumijeva skrolovanje facebook stranice, par knjiga naslaganih na stolu bit će dovoljne da skrenu pažnju sa nepopunjenih polica.
Preporuka: Počnite da čitate. To ne mora biti Prust kako bi ste se osjećali bitnim i važnim. Nešto laganije bit će sasvim dovoljno za početak. Osećat ćete se bolje, bit ćete informisaniji i nećete morati da brinete što su vam police za knjige prazne. Popunite ih najprije nekom stručnom literaturom ili knjigama o fotografiji, slikarstvu, planinarenju…koji god hobi da volite dobro će doći.