Snoop Dogg i Kareem Abdul Jabbar u novom adidas filmu

SNL

 „Adidas Originals“ je predstavio novi film „Original is never finished“ u kom se pojavljuju vizionari iz svijeta muzike, sporta, stila i umjetnosti. Potvrđujući da definicija originalnog nikad ne zastarijeva, u filmu se čuje legendarna pjesma „My Way“ Frenka Sinatre sa provokativnim, izmijenjenim pristupom današnjoj „uličnoj“ kulturi. Snoop Dogg, Dev Hynes, Stormzy, Mabel, Kareem Abdul-Jabbar, Brandon Ingram, Petra Collins, Gonz i Lucas Puig dio su ove postave različitih generacija, kojom je „adidas Originals“ dao drugačije značenje klasike, i koja se sada obraća novoj generaciji stvaralaca i inspiriše ih da redefinišu značenje originalnosti.


 „Sve što radimo za adidas Originals je proces koji traje, jer prava kreativnost se nikada ne završava. Neprestano izazivamo sebe i prevazilazimo granice koje sputavaju maštu. Nadamo se da ćemo inspirisati i druge da urade isto. Započeli smo ovu ideju 2015. kada smo preispitivali svako značenje riječi. Zatim smo nastavili sa motivisanjem potrošača da uzmu stvari u svoje ruke. Sada sa ovom kampanjom, vjerovatno najvažnijim konceptom vrijednosti našeg brenda, podižemo priču trolista na viši nivo gdje se pitamo šta znači originalnost i preispitujemo njenu suštinu.“, izjavila je Alegra O’Hare, potpredsjednik Global Communications adidas Originals & Core. Kreiran pod kreativnom upravom adidas Originals globalne kreativne agencije, Johannes Leonardo, film Original is never finished istražuje ideju da ako na nečemu dovoljno dugo radite, ono ponovo postaje originalno.

 Ovo je filozofija koja se provlači kroz dizajn brenda, koji kroz kolektivno sjećanje nastavlja da oživljava prošlost i stvara značenje za nove generacije. Kampanja najavljuje predstavljanje EQT, legendarnih patika iz devedesetih, koje su redizajnirane za nove generacije. „Prošlost osnažuje budućnost je filozofija kojoj je Originals brend veran u svemu što radi. Željeli smo da oživimo ovo istraživanjem bogate kreativne historije različitih sfera – muzike, umjetnosti, filma, pa čak i sporta. Original is never finished je otvoren poziv novoj kreativnoj zajednici i poziv na akciju da se prošlost koristi kao osnova za nove ideje.“, objašnjavaju Ferdinando Verderi, Wes Phelan i Matt Edwards, kreativni direktori u agenciji Johannes Leonardo. Original is never finished vizuelno oživljava ideju da će ponovno stvaranje nečega, na način svojstven svakoj pojedinačnoj osobi, uvijek biti potpuno originalno. 

U sceni The Birth of Venus umjetnica/fotograf Petra Collins ponovno stvara simboličnu ikonu ljepote. Njen subverzivni dio filma daje novo značenje ozloglašenom umjetničkom dijelu Botičelija. U drugoj sceni, reper i autor pjesama Snoop Dogg ponovo oživljava scenu omota albuma Doggystyle dok ujedno izražava jasan stav o jednakosti polova u hip-hop kulturi zamjenom uloga sa poznatim protagonistima. Od skate legende Gonza koji uz francuskog profesionalnog skatera Lucasa Puiga u sceni Lucas & The Gonz osvaja ulice na svoj način, preuzima baklju od košarkaške legende Kareema Abdul-Jabbara, pa sve do Brandona Ingrama u Raining Basketballs ili Deva Hynesa koji klima glavom odrazu prošlosti u dijelu Mirrors i legendarnih patika NMD koje imaju novu „masku“, kako bi dobile novo značenje u sceni Sneakerheads – svi oni nose isto značenje da originalnost nikada ne prestaje.


 https://www.youtube.com/watch?v=cv53BKMYsy0