Roger Federer pokazao novu dimenziju trenda na terenu

SNL

Nekoliko dana prije završnog Mastersa najbolje osmorice ove teniske sezone, Roger Federer i Andy Murray odigrali su ekshibicijski dvoboj u Glasgowu. Slavio je Švicarac 6:3, 3:6, 10-6, a uz dobru zabavu na terenu najviše je zanimanja podigao gem u drugom setu kojeg je legendarni Švicarac odigrao u tradicionalnom škotskom kiltu. Odlična tema za pisanje!

Kilt, obavezni vuneni dio škotske "narodne" nošnje drevnog tartan dezena, bez kojeg danas teško da uopšte možemo i da zamislimo škotskog brđanina, u stvari je izmišljeni stereotip, koji tokom većeg djela historije nikakve veze nije imao s gajdašima, a još manje sa Škotima.

..............................

Škoti brđani, porijeklom izbjeglice iz Irske, koji su oko 375. godine počeli da naseljavaju brda u sjevernom dijelu današnjeg britanskog ostrva, potisnuvši Pikte, narod po pretpostavci također keltskog porijekla koji je prije njih tu živio vekovima, doseljavali su se uglavnom obučeni u leine, tadašnju irsku narodnu nošnju, obavezno bojenu u žuto. Sve do 16. vijeka leine je bila bezoblična lanena košulja stegnuta u struku i obmotana sa oko 7 jardi platna (1 jard = 0,914 metra) na način kako su tada nosili Irci i mnogi drugi evropski narodi i nikada nije bila pravljena od vune ili od kariranog materijala. Žuta boja dobijana je iz ljudske ili životinjske mokraće, a uprkos kasnijoj pojavi i korištenju šafrana, nijansiranje i fiksiranje boje i dalje je vršeno potapanjem u kofu s ovom izlučevinom koja je poslije dužeg stajanja dobijala veoma neprijatan miris. Leine je najviše podsjećao na kraću antičku togu ili kratki indijski sari i završavao se na koljenima. Ispod leinea nerijetko su nošene jednostavne, također žute pantalone od istog materijala. Da li iz praktičnih ili nekih drugih, nama nepoznatih, razloga koje možemo samo da naslućujemo, ono što Škoti danas zovu kilt i za šta većina ljudi misli da je drevni i originalni škotski proizvod, izmislio je Englez Tomas Rolinson 1725. godine. Ovaj rani engleski industrijalac i vlasnik čeličane u kojoj su većinom radili škotski brđani, brzo je shvatio da mašine i otvoreni plamen željezare nikako ne idu s "antičkim" i za tu svrhu nepraktičnim leineom, pa je poslije nemalog broja nesreća koje su se dešavale u njegovoj željezari, dohvatio makaze i jednostavno odsjekao dio leinea, ostavivši zaprepaštene Škote - u suknjicama! Danas je to ostala tradicija, a Federer je pokazao da je trend u svakom momentu!