Predstavljamo novu kolekciju Anthonya Avangard - Oxygen

SNL

Nova koelkcija Anthony Avangard, nosi naziv "Oxygen", i spremna je za sezonu proljeće/ljeto 2016. Kolekcija je predstavljena na ovogodišnjem Cro a porter i na prvi pogled nam je zapala za oko. Estetika i umjeće mladog kreatora ostavila je ne samo nas oduševljene, što je bio razlog za naš razgovor. U5soZB90qN Kada smo imali pitanje o samoj kolekciji, saznali smo da, iako je u ideji namijenjena muškoj publici, vrlo lako se se pretvara u odjeću koju mogu nositi i žene. Bazirana je na materijalima kao što su felpa, neopren, pamučne mreže, popelin i muslin. Krojevi su jednostavni, udobni i univerzalni. Predstavio sam proizvode poput funkcionalnih ruksaka, čarapa, majice, trenirke, a pojavili su se i longboardovi koje sam radio u suradnji s njemačkim brendom Endurer. Saznali smo i to da je brend Nike, je bio sponzor za ove kolekciju. TxxtTuDd3dRLXtTMCWOXvzkv7CEz1iI5x8fvEwCXoF3LE0Wmd9357Hx5nTTZ Iz čega ili koga ste crpili inspiraciju? 

Želim svojim radom pobuditi emocije kod ljudi, to mi je najvažnije. Nikad nemam samo jednu inspiraciju pa tako i ovaj put su me inspirirale različite stvari poput događaja kao što su Univerzijada 1987. godine ili događaj iz četrdesetih godina 20.stoljeća kad je narod u Španjolskoj gađao političare rajčicama iz nezadovoljstva tadašnjim stanjem u državi. Sve je to rezultiralo kao spoj plivača, skejtera i nogometaša.Kroz kolekciju su i provučene neke druge inspiracije poput slobode, bunta,autobiografije i degradacije, a sve je prožeto humorom i šarmom. [em]Zašto sport kao inspiracija?[/em] Sport se nametnuo sam od sebe. Živim u koraku s vremenom.Više je sport utkan v stilski.Ne inspirira me današnji sport (zapravo odbojna mi je ta sva površnost i komercijalnost). Dopada mi se izgled retro sportaša poput momčadi KK Jugoplastika ili pak vozača boba iz filma Ledena Staza. Moj tata je svojevremeno bio sportaš pa i njegove stare fotografije posluže za inspiraciju. WkN9weoQZLeLzhDxOHkS3E2H5KnZVnDa li je ova kolekcija nešto što ćemo moći nositi na ulicama naših gradova sljedećeg ljeta?

Kada se odvoji svaki odjevni komad zasebno može se zaključiti da je moja moda vrlo nosiva odjeća koja se lako kombinira s nekom drugom odjećom. Stoga vjerujem da će komercijalno biti uspješna i da će dečki, ali i djevojke nositi ANTHONY AVANGARD po ulicama u mjesecima koji tek dolaze. [em]Kritičari su već mišljenja da ste bili velika senzacija na ovogodišnjem Schwarzkopf Cro A Porteru. Šta ste očekivali od ovog događaja i da li je bio dizajnerski izazov pokazati neki novi avangard?[/em] Puno hvala na udijeljenim komplimentima! Jako volim Schwarzkopf Cro À Porter i čast mi je jer imam priliku raditi sa dvadeset i jednom godinom u takvim uvjetima sa tako plemenitim, vrijednim i talentiranim ljudima koji su formirali hrvatsku modu. Naučio sam da ne očekujem ništa u životu jer su očekivanja varljiva i grozno je kad ostane samo gorak okus i razočaranje. To si ne želim. Treba samo raditi, puno razmisljati o onome sto radis i biti skroman, uporan i kreativan, a onda će rezultati doći sami od sebe. Veliki izazov je svaka nova kolekcija. Moje kolekcije su moje priče i moja putovanja, a to je sve svojevrsno odrastanje.Tako ja to gledam. Mislim da je u mom slučaju možda više cjelokupni dojam, izgled i sama ideja avangardna nego što je to sama odjeća. aSQEcHMMUqfnGHm2QKVX9EFop47mmG2zgJUOian8Koji je Vaš lični stil?

Nosim ono što mi se sviđa i sve zavisi o tome kakvo se osjećam.Najbolje se osjećam u odjeći poput bijele majice, u skinny trapericama i udobnim tenisicama. Važnije mi je da je odjeća koju dizajniram izgleda dobro i kreativno nego to kako ja izgledam. Primjerice, uvijek nosim upečatljive čarape. Volim klasiku s pomakom u vidu da u svoj stajling ubacim neki zanimljiv i otkačen komad kojeg sam pronašao na nekom buvljaku ili stvari koje su radili moji prijatelji dizajneri. s6UZnDogFcvLBFk3Q8HB1MCF3WvvlkXRwJ4gpw6JfwtdVXWzeQKako prođe Vaš jedan dan? Da li je potrebno cijelodnveni rad za ovakav rezultat?

Svaki dan je različit.Nekad cijeli dan ne napravim ništa, a zna biti i dana kad sam jako produktivan.Paralelno s tim što imam svoju liniju odjeće sam student na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Puno razmišljam o onome što radim i više mjeseci svaki dan sam u projektu kojeg predstavljam.Nekoliko tjedana pred reviju se radi po cijele dane. Potrebno je puno odricanja i žrtvovanja i zna biti naporno, ali kad nešto voliš i imaš energije sve se uskladi. Foto:Zvonimir Ferina