Da i muško napravi salatu (spas za date)!

SNL

Sezona izobilja svježeg voća i povrća je stigla. Na tacni (nekada i doslovno) vam serviraju svo to šarenilo, a mi se libimo koristiti. Nemojte, to je prilika za dobru hranu i za one koji ne vole kuhati, a moraju muka koja se isplati. [quote]Drugo, situacija u kojoj će te se spasiti, jeste prilikom pravog ljetnog datea gdje trebate iznenaditi drugu stranu sa ručkom i vinom. Evo kombinacija-baš salata odgovara.[/quote] Uprkos uvriježenom mišljenju da je salata prilog uz glavno jelo, dobrom kombinacijom sastojaka i veličinom porcije možete doprinijeti da salata bude pravi zdravi obrok. Nedajte se zavaravati. [em]Zelena salata sa sirom[/em] Dobro operite zelenu salatu i usitnite listove. Dodajte rotkvice isječene na pola, chery paradajz ili običan paradajz koji ste usitnili na manje komadiće. Odaberite ulje i sirće po izboru, a mi vam u ovoj kombinaciji predlažemo maslinovo ulje i balzamiko. Sve dobro promješajte. Dodajte nepečene sjemenke bundeve i izmrvljeni ili na kockice isječeni sir. Predlažemo da to bude jači, slaniji sir, kao što su trvanički sirevi ili neki kozji sir, a dobro će poslužiti i feta. Po želji, možete dodati i prepečeni tost, idealno od integralnog brašna i masline. Heljda salata Heljda salata[/caption] [em] Heljda salata[/em] Skuhajte zrno heljde, iscjedite višak vode i ostavite sa strane da se ohladi. Dodajte kukuruz, iz konzerve ili bareni zaleđeni kukuruz, isjeckanu crvenu i zelenu papriku i praziluk ili mladi luk. Po želji možete dodati i crveni grah, kako biste dobili na proteinskoj vrijednosti obroka. Za dodatnu svježinu ove obrok salate predlažemo da dodate i malo chery paradajza.Ajsbreg salata Ajsberg sa tunjevinom[/em] Usitnite ajsberg salatu na komadiće, začinite maslinovim uljem i balzamikom, ili drugim uljem i sirćetom po izboru. Dodajte konzervu tunjevine, pri čemu predlažemo da birate onu u sopstvenom soku ili verziju sa maslinovim uljem. U svakom slučaju, ukoliko birate verziju sa uljem, ocijedite višak iz konzerve. Dodajte šargarepu koju ste izrendali ili isjekli na tanke tračice i bareni ili kukuruz iz konzerve. Ukoliko volite praziluk ili mladi luk, oni će biti odlični u ovoj kombinaciji. Umjesto tunjevine, možete se odlučiti i za gambore, losos ili neku drugu ribu. 


Cvekla jabuka salata 


Cvekla jabuka salata[/caption] [em]Jabuka cvekla[/em] Izrendajte jednu veću sočniju jabuku, celer i cveklu i dobro promješajte. Dodajte bundevine sjemenke, indijski orah ili badem i začine po izboru. Ukoliko želite, po vrhu dodajte izmrvljeni kozji sir koji će dodatno obogatiti ovu salatu. Rukola salata 


Operite i začinite rukolu kao što to se uobičajeno radi (maslinovim uljem i sirćetom), sa tom razlikom što ćete dodati i malo meda. Dodatke komadiće kruške, nasječene na listovie ili kockice, orahe i sve dobro promješajte. Po vrhu dodajte nasječenu mozzarellu, kozji sir ili neki drugi sir po izboru. 


Foto.FoodD,SNL