Kad zamiriše kafa u Mirisu dunja

SNL

Kad zamirišu dunje na ormaru, kao kroz pjesmu staru, i ja ,zastat ću u vremenu kao blago na dnu stare škrinje. Nek me ne dozivaju kiše jesenje, niti mi treba neko razumijevanje. Jedino će dunje da istinu kažu, jer usne ne zbore i ne žele da lažu. Tekst je ovo preuzet iz zbirke poezije mlade Safize koja je 2011.godine napisala pjesmu “Miris dunja”. Baš kada smo htjeli početi pisati tekst, ovi stihovi su nam bili prva pomisao koja se stvorila. Nije daleko ova poezija od onga što bi htjeli reći za Miris dunja u Sarajevu. 


Čizmedžiluk br.9 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina


Čizmedžiluk br.9 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina 


Čizmedžiluk br.9 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina


Sarajevo, Bosnia and Herzegovina[/caption] U srcu Baščaršije, smješteno je ovo mjesto koje u onom sokaku priva svakog slučajnog ili namjernog putnika. Ako ste umorni, sjedite kod njih! Dočekat će vas osmijeh na licu, i prijatan glas mladih ljudi koji tu rade. Kako i ne bili nasmijani kada im miris dunja uvijek miriše. Kako će izgleda naš tekst o ovome mjestu biti pun blage i inspirativne (poezijske) priče, nećemo ni prekidati tu notu.

Nije ovo mjesto koje može primiti pet autobusa ljudi, ali i ako zalutaju – mislimo da su spremni i na taj izazov. Mnogi ovdje svraćaju. Destinacija je ovo poznatim pjevačima, glumcima, piscima, nama novinarima, blogerima ali i Bosancu i Hercegovcu koji zna šta znači Miris dunja.

Nekada je stara majka stavljala na kredenac ili ćošak starog ormara dunju da miriše i da tjera zle misli, jer bi se dunjinim mirisom sve zaboravilo. Mi smo uživali u kafi ali vi možete probati zovu, drenjak ili mentu. 


Foto:Facebook,SNL