Yu Caffe: žito, petokraka, krigla puna piva i datum

SNL

Rock muzika u bivšoj Jugoslaviji, na početku, nije bila veoma prihvaćena zbog navodnog skretanja sa svijetlih staza revolucije.Tako, u izvještaju Saveza omladine Jugoslavije iz 1963. je stajalo da "treba osuditi pjevanje rokenrola na talasima Radio Beograda" - preko čega je ubrzo poslije nepoznata osoba (iz vrha Partije) crvenom olovkom na riječ osuditi napisala zahvaliti. [quote]O tome je pisao historičar, Aleksandar Raković navodeći da je bilo rezervisanosti, ali ne i zabrana! „Rokenrol se samo jednom pojavio kao problem, i to u ideološkom smislu 1966. godine. Bilo je to u vezi s trvenjima u Savezu komunista Jugoslavije između Kardeljeve i Rankovićeve struje. Rankovićeva struja je izgubila, te joj je pored svega napakovano i to da je bila “dobra s omladinom sklonom novim vrijednostima”, a najveća nova vrijednost omladine u to vrijeme bio je rokenrol.“[/quote] Zatim dolaze 1970-te. koje su obilježili rok žanrovi poput hard rocka, progresivnog rocka, jazz rocka, art rocka, glam rocka, folk rocka, simfonijskog rocka, blues rocka i boogie rocka. U tom periodu su se pojavili neki od najvećih jugoslavenskih stadijumskih rock bendova: YU grupa, Time, Smak, Parni valjak, Atomsko sklonište, Leb i sol, Teška industrija i Galija. Jedna od najvećih jugoslovenskih rock grupa, sarajevsko Bijelo dugme, osnovano je 1974. godine, njezin a prvi pjevač bio je Željko Bebek, a kasnije je to bio i Mladen Vojčić-Tifa. 


Mladen Vojčić - Tifa, Yu Caffe 


Mladen Vojčić - Tifa, Yu Caffe Isti Tifa nas je oduševio nedavno, te smo zajedno pjesmama prošli svu nostalgiju i vratili se u dane kada je sve (mnogi kažu) i za omladinu bilo bolje. Upravo tako smo se i prvi put osjećali kada smo ušli u prostor Yu caffea koji se nalazi u Sarajevskoj općini, Ilidža


Yu Caffe Yu  Prvo smo zapazili veliku ex-Yu zastavu na zidu, a podigavši pogled oduševili smo se detaljima koji su posvećeni ukrasu. Jednostavno ali originalno – ploče grupa i pjevača o kojima smo govorili na početku teksta. Posebno smo ostali prijatno iznenađeni slikom na zidu Alije Sirotanović , kojeg mnogi pamte kao lika sa novčanice od 20 000 dinara. Za one koji ne znaju, Alija je bio rudar iz Trtorića kod Breze, radnik udarnik, junak socijalističkog rada koji je oborio svjetski rekord u kopanju ugljena. Njegovo ime i višestruko simbolično prezime je urezano u kolektivno sjećanje svih građana bivše SFRJ. 


Yu Caffe Slika je bilo svuda po zidovima, naravno, s tematikom koja donosi stara sjećanja na prošla pozitivna vremena, a na stropu ćete vidjeti savršeno urađen (čitaj prerađen) grb s pomješanim obilježjima ex Yu i Yu Caffea - naravno: žito, petokraka, krigla puna piva i datum. 


Yu Caffe 


Yu Caffe


Zato, onima koji žele osjetiti duh starog vremena, neka dođu baš ovdje jer nostalgija i pozitivnost koja kruži ovim prostorom, ne ostavlja ravnodušnim. A domaćini? Puni osmijeha, uvijek!


 Foto:FBP,SNL